CDR.cz - Vybráno z IT

Wikipad - tablet křížený s herní konzolí - se vrací v menším a levnějším provedení

wikipad-logo
O tomto herním zařízení, které slučuje tablet a herní konzoli, jsme psali již minulý rok. Tehdy byl uveden na trh Wikipad s 10" displejem a nyní k němu přibude i menší, 7" model. Hardware v obou zařízeních je ale totožný.

Na podzim loňského roku vyšel na našem webu rozsáhlý článek, kde jsme si desetipalcový Wikipad představili zblízka a velmi podrobně. Jedná se o zařízení pro hráče, které svým konceptem kombinuje výkonný tablet a prvky herní konzole. Přesněji, jde o dokovací ovladač, do kterého se tablet nasune a tím vznikne plnohodnotná herní konzole. Pokud tedy zrovna nechcete hrát, můžete tablet používat jako kterýkoli jiný. Stejně tak bude řešen i tento nový a menší bratříček.

Když byl Wikipad minulý rok představován, spekulovalo se nad tím, jestli ponese klasický nebo 3D displej. Dnes je již jasné, že z použítí 3D displeje sešlo a použit byl multidotekový displej typu IPS.

wikipad1

Hardware, rozložení tlačítek i design konzole zůstal stejný. Přibylo jen logo výrobce na přední straně pod displejem a tlačítka ovladače trochu změnila svůj vzhled. Jedinou velkou změnou je tedy menší, sedmipalcový multidotekový displej, jehož rozlišení je 1280 x 800 obrazových bodů (16:10). Tablet je, stejně jako jeho větší bratr, poháněn čtyřjádrovým mobilním procesorem nVidia Tegra 3 a operační paměť typu DDR3 nabývá velikosti 1 GB. K dispozici má zařízení 16 GB prostoru pro ukládání dat a pokud by vám nestačil, můžete ho navýšit díky slotu na microSD karty, jejichž kapacita může být až 32 GB. Narozdíl od 10" Wikipadu má tento menší kousek jen jednu čočku fotoaparátu a to na jeho přední straně. Fotografie pak pořizuje v rozlišení 2 megapixely.

Na herní konzoli běží operační systém Android ve verzi 4.1 Jelly Bean a dá se očekávat, že bude přizpůsobený pro potřeby konzole stejně tak, jako tomu bylo u 10" modelu. Her spustitelných na této konzoli bude nepřeberná řada. Podporované budou jak tituly pro Android, tak i ty z GameStopu a katalogu Tegra Zone, které jsou optimalizovány pro platformu nVidia Tegra 3. Kvalitnější hry ale konzole nabídne díky partnerství se Sony PlayStation Mobile a můžeme u nich očekávat stoprocentní kompatibilitu s ovládacími prvky konzole. U Androidových her nebo her z GameStopu si plnou optimalizací bohužel nemůžeme být jistí.

wikipad2

Mezi konektorovou výbavu zařízení patří MicroHDMI výstup pro připojení jiného zobrazovacího zařízení a rovněž také MicroUSB, jímž se bude přístroj i nabíjet. Bezdrátové připojení nabídne jak podpora Bluetooth 4.0, tak i dual-band Wi-Fi. Satelitní GPS připojení je pak ve výbavě také.

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Procesor NVIDIA Tegra 3, 1,4 GHz
Operační paměť 1 GB (DDR3)
Úložiště 16 GB Flash + microSD slot
Displej 7" multidotekový, IPS 1280 x 800 pixelů
Rozhraní
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Dokovací konektor
MicroUSB
HDMI výstup
3,5 mm audio jack
Bluetooth 4.0
Audio
Mikrofon
Stereo reproduktory
Senzory
Akcelerometr (3 osy)
Gyroskop
Digitální kompas
Fotoaparát
2 megapixely
Napájení
Lithium-polymerový akumulátor, kapacita 4100 mAh, výdrž až 8 hodin
Rozměry 286 x 145 x 65,3 mm
Rozměry tabletu 195,6 x 125,7 x 10,6 mm
Hmotnost celková / tabletu 760 g / 320 g
Cena 5 000 Kč

Celý set, tedy tablet spojený s herním ovladačem, váží 760 gramů. Samotný tablet pak 320 gramů. O jeho napájení se stará vestavěný lithium-polymerový akumulátor s kapacitou 4100 mAh a měl by poskytnout až 8 hodin výdrže na nabití. Nabíjení akumulátoru indikuje LED dioda.

Sedmipalcový Wikipad bude nejspíš dostupný během několika dalších měsíců a jeho cena byla stanovena na 250 amerických dolarů, v přepočtu necelých 5000 Kč.

Tagy: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Wikipad - tablet křížený s herní konzolí - se vrací v menším a levnějším provedení

Pátek, 8 Únor 2013 - 17:54 | chdpctkkt | nech hľadám, ako hľadám, nikde som nenašiel...

Zobrazit diskusi