CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows 8 se daří: podíl jako Windows Vista, počet licencí jako Windows 7

A tiež sa objavilo veľa úvah na túto tému: "The Windows Blue update is also an opportunity for us to respond to the customer feedback that we’ve been closely listening to since the launch of Windows 8 and Windows RT."
Niekto by to nazval feedback, niekto pushback. Desktop mode a návrat tlačidla Štart?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kulaté rohy u dlaždic? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Strašně se mi líbí, jak musí každý zdůraznit, že to nejsou jen prodeje koncovým zákazníkům, ale jsou v tom i prodeje přeprodejcům. Přitom se samozřejmě nenápadně mlčí o tom, že u prodejů sedmiček, Vist, XP, 98 to bylo totéž - Microsoft prostě a logicky uvádí, co prodal on, ne co přeprodali jeho zákazníci.

Ještě jsem v článku postrádal zmínku o tom, že je to tím, že Microsoft Windows zákazníkům nutí jako OEM, takže nemají šanci koupit železo bez nich - což taky vždycky někdo při tomto tématu vytáhne, ačkoli je to nesmysl.

Osobně se domnívám, že prodej podpořila i mohutná negativní virální kampaň ve všech možných diskusích a článcích, v nichž kdejaký osel vystavuje na odiv svoji neschopnost zvládnout ty tři nebo čtyři jednoduché změny v ovládání a přejít na svižnější a hardwarově méně náročný OS, jakým osmičky bezesporu jsou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale tentokrát to má asi opravdu vliv, když se podíváš na zastoupení OS podle Net Applications. Pokud se sedmiček i osmiček prodalo za prvního půl roku stejně (100 mil) a kdyby šly všechny k zákazníkům, tak by se musel počet aktivních PC od roku 2010 ztrojnásobit, aby to bylo jednou 13% a podruhé jenom přes 4% tržního podílu. Pokud řekneme, že to je blbost, tak buď MS kecá o prodejích, nebo se dvě třetiny prodaných osmiček někde "válí" a nikdo je nepoužívá.

Měl bych možná jedno teoretické vysvětlení - já jsem k novému notebooku (Lenovo ThinkPad Edge) dostal sedmičky (předinstalované po spuštění a na recovery partition) i osmičky (na recovery médiích), používám ale sedmičky. Jestli to takto nebo podobně dělalo víc výrobců a v MS si za každého udělali "čárku" u prodaných osmiček, tak by to teoreticky opravdu mohlo být opravdu hodně osmiček, které se prodaly, ale nikdo je nevyužívá.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, prodeje obou OS k jednomu železu mají zcela jistě vliv na poměr mezi prodanými a používanými osmičkami. Na druhou stranu - Microsoft je určitě vítá, komu se kdy podaří prodávat současně s novým i starý model čehokoliv? :-)

Na druhou stranu se domnívám, že i kdyby do těch 100 milionů započetli i RT, moc velký vliv tam nebude, těch se IMHO neprodalo víc jak 3-5 milionů, ty jsou s největší pravděpodobností propadákem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by MS dostal od Lenova součet hodnot Win 7 + Win 8. Spíš myslím, že jsou tam ty sedmičky jako oficiální downgrade a MS si "naúčtoval" jenom za osmičky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten downgrade se oficialne jmenuje Windows 8 Pro

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Článek na mě působí dojmem ujišťování kapitána Titaniku, že je to furt dobrý a loď je nepotopitelná.
Extra pro Petyy. A MS wokna nutí jako OEM. Pracně jsem hledal to co jsem chtěl koupit aby bylo bez woken. Kromě toho tak podle tebe ohromný prodej okolo sebe nevidím, že by na 8 někdo jel. Asi to budou ještě větší oslové než tvrdíš. Oni jsou tak blbí, že inteligenčně na wokna vůbec nestačí a musí se spokojit s takovým nedodělaným póvlem jako je Linux. V tvém příspěvku ještě postrádám osvětu pro nás linuxáky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi linuxar? Aha, jo ..... podobne inteligentni komentare delaji linuxove komunite akorat medvedi sluzbu ...... bohuzel vetsina z "vas" je skutecne stejna:)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na to aby jsi pouzival linux nemusis bejt linuxak, mam oba systemy, na notasu byly win7 tak tam jsou, jsem pragmatik a vazim si sveho casu, nemam cas na nejake zdlouhave instalace a starosti o system, ty win7 jsem rozchozoval asi 2 dny nez jsem je naupdatoval, odinstaloval vsechen mallware od vyrobce (ruzne nepouzitelne a otravujici utils). Az se ty widle zhroutej coz uz se pomalu a neodvratne blizi (bohuzel), tak je preinstaluju a dam tam takovy system, ktery se bude jednoduse bez prace instalovat a jehoz udrzba bude brat minimum casu. Momentalne to je Linux. Jak tomu bude za pul roku/za rok, az se ty widle definitivne odporoucej, nevim a je me to jedno - potrebuju fungovat a ne resit system.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"potrebuju fungovat a ne resit system" ...... a to doporucujes linux jo? TEN BYL DOBREJ!:o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

kdepak nic nedoporucuju, pouze pisu jak to vidim ja pac se domnivam ze to tak dnes vidi vic lidi, kazdy mame jine potreby, nekoho uspokojuje tunning kompu at uz hw nebo sw nekdo raci investuje cas do prace nebo rodiny...
takze nebud tak vztahovacnej, tobe - militantnimu microsoftakovi bych si nedovolil doporucit ani dobrou znacku ponozek ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky potřebuji fungovat a ne řešit systém typu wokna, co má problém sám ze sebou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, resit milion okennich manazeru, neustale problemy s HW .... taky jsem pred 10ti lety dostal rozum a pochopil, ze linux na desktop nepatri.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč jsi řešil milion WM? Normální člověk používá jenom jeden. :-) Ale jo, máš pravdu, taky mě to štve, teďko vyšel nový Debian, kdo se s tím má co dva roky upgradovat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

On by uzivatel i ten jeden pouzival, jenze pri aktualizaci distribuce trne hruzou, co vsechno se autori rozhodli vymenit - WM, polovinu aplikaci, rozmisteni panelu...... Windows 8 jsou hadr proti tomu, co prevadi trebas Ubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak jsou Xubuntu a Lubuntu jasna volba. Xfce4 vypada uz nekolik roku stejne a vyhody *buntu pretrvavaji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil mezi linux a windows je, ze windows patri na desktop stale mene a linux stale vice. Mozna ze se ti ty grafy jeste neprotly, ale jestli jsi linux zkousel naposledy pred 10 lety, tak nevis o cem mluvis.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Desktop tak nekdy pred 14ti dny. Uz jenom treba to enormne hnusne pismo a grafika obecne je u linuxu znacne odpudiva.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony jsou i horší úchylky, než preference defektního vykreslování fontů ve Windows oproti (nutno přiznat) defektnímu vykreslování fontů ve většině distribucí. S tímto aspoň nikoho fyzicky nezraňuješ. :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Podle zastoupení Win 8 na trhu bych řekl, že dochází k tomu, že více než dvě třetiny Win 8 jsou přeinstalovávány na Win 7 nebo něco jiného (tak jak tomu bylo i v případě Windows Vista - u firemních počítačů s multilicencemi téměř výhradně) a jedná se tedy o zoufale neúspěšný OS. Ačkoliv MS svůj desátek z OEM instalací dostane, tak je zřejmé, že tato platforma (a ekosystém kolem) umírá a ve finále to bude obrovský finanční propadák.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy ještě jednou, vytahnu to také: zajímalo by mě Petty, proč chceš ten masivní OEM tlak zlehčovat a tvrdíš že to je nesmysl. Označit lidi, kteří se odváží mít svůj názor na to co považují za krok v před a co za zbytečnost, za "kdejaké osly" výmluvně svědčí o tvé vlastní oslovitosti.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, kdejaký osel to nezvládne nastavit. Proto ten osel, který to zvládne, je umořen, jak se říká, stokrát nic umořilo osla. A když za tebou přijde sto oslů s požadavkem na stejnou změnu, dle tvého jednoduchou, tak to jasně naznačuje, že v Microsoftu chlapci něco nezvládli.

Takže nebuď sobecký, gratuluji, že si dokážeš přenastavit špatná rozhodnutí Microsoftu k obrazu svému, já také (jupí, asi nejsem osel), ačkoliv Windows nepoužívám, ale věř, že těch oslů, jak jsi je nazval, je opravdu spousta a chodí zamnou s, jak by jsi asi řekl, oslími dotazy pravidelně.

A jestli je nesmysl, že se dá kdejaké železo koupit bez OEM licence Windows, tak jsem asi doteď žil na jiné planetě, jelikož výběr třeba notebooků (skládat notebook z komponent si sotva budu) bez OEM licence Windows je, řekněme si to na rovinu, na hovno. Ale já na to mám střízlivý pohled a neviním za to Microsoft, ale výrobce (prodejce?) železa. Věřím, že Microsoft na ně nějakým způsobem tlačí apod... ale přeci, nejsou nesvéprávní, aby řekli Microsoftu ne, děkuji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jakýpak tlak. Naopak, výrobci jsou rádi, že to takhle můžou dělat. Dostávají bajbvoko 15-30% z každé prodané licence. Představte si, že za vámi přijde člověk s produktem, kterého se celosvětově prodá 100-200 milionů a nabídne vám taková procenta z každého kusu, který se vám podaří prodat. Vy by jste to nebral? Utrhal by jste mu ruce.

A pak za vámi přijde jiný člověk s tím, že jestli by mohli prodávat notebooky i bez OS nebo s OS z kterého nedostanou ani kačku. Hm těžká úvaha... prodat noťas a vydělat si nic nebo si vydělat X0 dolarů navíc. Vynásobte počtem prodejů a musí vám být jasné proč je to jak je to. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já opravdu nevím, jak to je a jaké praktiky Microsoft vede, nijak zvlášť jsem po tom nepátral. A jestli je to tak, jak říkáš, tak to nic nemění na tom, co jsem napsal. Vůbec ti to nepřijde jako nátlak? Nebo zneužití postavení, nekalá soutěž atd? Mě ano. Jen tato situace přidává vinu i Microsoftu, ne jen výrobcům.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže dát někomu vydělat (umožnit výdělek) je nátlak. No jasně, i zaměstnavatel je takový lotr... dává mi peníze a tím na mě činí nátlak a já musím pracovat. Ach jo, to je zloduch... Konečně jste mi otevřel oči.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je tvůj úhel pohledu, můj je takový, že dotování takového prodeje z vlastní kapsy Microsoftem je něco jako když se snaží benzínka Shell zlikvidovat konkurenci kolem sebe tak, že dotuje cenu benzínu ze svého, aby ke konkurenci nikdo nechodil. Co že je po tu dobu v mínusu, hlavně že všichni tankují u nás a konkurence zavírá krám. A jestli ti to nepřijde jako zneužití postavení na trhu, tak máš ty oči stále zavřené. Není divu, že OS divize MS nenese a drží to nad vodou Officy.

Ale co, já tě o svém názoru na věc přesvědčovat nebudu. Nejsem žádný jehovista. Jo a s tím zaměstnavatelem to je dost nešťastné přirovnání, jestli pak přijdeš na to, proč?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže vy neznáte a/nebo nechápete ani princip funguvání čerpacích stanic.

Rafinerie prodávají své produkty jak ve vlastní siťi čerpacích stanic, například Shell, BP, Lukoil,... , tak plní nádrže v čerpacích stanicích smluvních partnerů, kterým nechávají určitá procenta z paliv, které se tomu partnerovi podaří prodat.

Zaměňte slovo "rafinerie" slovem "Microsoft" a snad pochopíte, že to je jeden a ten samý obchodní model. Nejde o dotování produktu, nejde o nátlak, nejde o zneužití postavení na trhu. Jde o to že firma A ma produkt a firma B je ochotna jí pomoci s jeho prodejem za určitá procenta z tržeb. Úplně stejně to funguje třeba i u jogurtů v Tesku, to také jen pomáhá přeprodávat vybudováním hal a vystavením zboží v nich před zákazníka. Ono ty produkty od výrobců nenakupuje, naopak výrobci platí Tesku za možnost dávat zboží do jejich regálů. Stejně tak Microsoft platí (resp. správněji řečeno: nechává část zisku) "notebookovým firmám".

PS: Jako nešťastné přirovnání vám to může přijít jen pokud jste nepochopil jeho pointu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak takhle to nefunguje u čerpacích stanic ani u Tesca. To máš dost zvrácený pohled. To Tesco jsou ti, kteří tlačí na dodavatele a ceny, ne naopak, že dodavatel dodá a vy si z toho nechte procento. To by jsme byli s cenami benzínu a "jogurtů" hezky v prdeli, kdyby to tak bylo.

A pokud jsem nepochopil pointu tvého přirovnání, tak asi bylo špatné. Není nad to argumentovat "skrytou" pointou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak jak jsem popsal. S tím že i Tesko tlačí na ceny u dodavatelů se to nevylučuje. Info mám z první ruky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pointa nemusí být skrytá, aby jí někdo nepochopil. Nehledejte chybu vždy v druhých.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Natlak a zneuziti obchodniho postaveni je az ta dolozka: kdyz prodate jediny notebook bez windows, procenta nebudou.

Nebo kdyz ty procenta jsou pres 100%. Pokud windows stoji W a notebook N, notebook s windows by mel stat W + N. Casto ale stoji stejne nebo mene nez bez windows ... takze co, prodejce na tom prodelava nebo mu Microsoft dava ty wokna zdarma a jeste priplaci?

I kdyz, ono neco pridaji vyrobci ruznych spyware co pak zpusobuji, ze uvest windows do provozuschopneho stavu trva dele nez u linuxu protoze nez se zbavite vseho spyware a "uzitecnych listicek do prohlizece" ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Předinstalovná Windows stojí míň kvůli velkoodběratelské slevě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 se mi právě kvůli změně ovládání nelíbí a nebudu se mu přizpůsobovat. Nejsem zvědavý se neustále přeučovat něčemu dalšímu. Zůstávám i příští rok na XP. Tečka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"placenou formu rozšíření stávajícího systému Windows 8" ...... to, ze bude placena je uz nekde napsane?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O service packu se MS myslim nikde nezminil a proto pujde o standardni placenou verzi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako dost o tom pochybuju. Nemuze byt nova verze o necely rok pozdej, to je blbost. Vsude jsem cetl, ze to ma byt jenom service pack, ale potvrzene nikde, proto se ptam ......

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Woknaři všichni sem!
http://www.novinky.cz/internet-a-pc/software/301715-mezinarodni-vesmirna...
Kde udělali chybu soudruzi z Redmondu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikde, kde by meli udelat chybu? Podporovat 13 let stary system?:o)
A malem jsem se pochcal smichy z tech 16.5% linuxu v ankete:o) Je videt, ze hovinky maji system proti falesnemu hlasovani kvalitni asi podobne jako maji kvalitni clanky:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, 16,5% neodpovídá realitě, ve skutečnosti je to víc. Jenom lidi neví, co mají v mobilu. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.toplist.cz/global.html , Linux cca 6%, WinXP cca 30%, Win7 cca 48%, Win8 ubohé sotva 4%

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nojo ted mi to doslo W8 je pro "metro"uše

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, ty jsi optimista jak cyp:o)
Linux tam 6 nema a navic podle sekce GSM je jasne, ze android je z nepochopitelneho duvodu pripocitavan linuxu, ikdyz to linux neni. Takze kdejaky ten shitoidni mobil nebo tablet se hlasi jako linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tam mam CPU, pamet a android, zadny linux ..... mozna osekane jadro z nejakeho linuxu vychazejici ...... to jak rict, ze mam auto audi, kdyz tam mam na kazde druhe soucastce 4 kruhy ......

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A BTW, jako zaryty linuxar bys nemel vzit spojeni linux a android do huby. Pomaly, padavy, ubohy android dela linuxu velkou ostudu ....... opravdu VELKOU .... to poznam i ja, ktery linux rad nemam:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele hele, rozlišoval bych TouchWiz (nebo s čím jsi přišel do kontaktu) a androidem. To je asi jako bys do Windows nainstaloval pět antivirů najednou a pak ten systém odepsal, že je pomalý a padavý. Čistý android na jednojádru 1GHz jede líp, než WP7.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Čistý android na jednojádru 1GHz jede líp, než WP7" ...... ten byl dobrej:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

On je vtip v tom, že android se dá hodně poladit, pak jede jak z praku a u WP začnou zdržovat ty nevypnutelné animačky. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude jednoduse tim, ze pro linuxaky je ten clanek zajimavy tak tam lezou ve velkem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petyy :

No ještě se toho podělanýho Xindlu zastávej Ty trdlo...........timhle fa MS skončila .........to byl krok z prkna dolů ale na beton..a oni to už dobře vědí......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

šarik :

Petyy to nemá v hlavě v pořádku......ale o to nejde jde o to že pokud to do budoucna skončí podobným systémem jako je win8 okamžitě jdu na Linux......už ho testuju a líbí se mi....ty 7dmičky na pár her si necham no....u mě vydržely 8smičky na disku přesně 37 minut a pak šly do...........pryč....a to pamatuju ještě win 3.1 u PC sedím každej den a jen tak pro srandu trénuju DOS prostě takle to je no.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky to tak mám. Vše co potřebuji udělám v Linuxu. Kdysi jsem koupil ve výprodeji Vistu basic za pár set a mám ji na disku a ani nezobrazuji grub, protože ji nepotřebuji. Až teď jsem ji vyvolal z hlubin disku jen kvůli tomu, že jsem potřeboval vyplnit jednorázově daňový interaktivní formulář. Základ se v Linuxu otevřel, ale příloha ne. Tak směle po létech do woken, vyplnit formulář, vytisknout a zase honem pryč.
Sice působím jako ortodoxní Linuxák vůči určitým zdejším elementům, ale zastávám názor, ať si každý jede na čem chce, ale nepřesvědčuje druhé, co je pro ně nejlepší. Já jedu Linux a jednou za uherský rok použiju wokna, když je to pro mě výhodné. Nepopírám, že něco v Linuxu BFU nezprovozní, či že Linux je samospasitelný a plně nahradí wokna, když je něco špéci pro ně udělaný, jako zrovna tato jedna půlka formuláře. Tak holt to udělám ve woknech, i když si Tux z woken ublinkne, tak to utřu a nic neřeším.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.