CDR.cz - Vybráno z IT

Preview Windows 8.1 zdarma ke stažení: Nově s podporou nižších rozlišení a návratem k tlačítku Start

Windows81
Microsoft se snaží poučit ze svých chyb a v nové verzi Windows nám vrátí staré dobré tlačítko "Start". Podpora nižšího rozlišení displejů by mohla znamenat příchod malých a levných tabletů, kterých je s Windows 8 jako šafránu.

Pokud jste přemýšleli, kam se bude v nejbližší době ubírat vývoj operačního systému Windows od Microsoftu, máme pro vás odpověď. Verze s označením Windows 8.1 (kódově Blue) přináší několik důležitých změn a jak se zdá, vývojáři se snažili v mnohém naslouchat uživatelům.

Windows812

Když před nedávnem na internet unikl Build Windows "Blue" s číslem 9364, neváhali jsme jej ihned nainstalovat a vyzkoušet. Kopa screenshotů z produkce WIFTa mnohé ukázala a nyní nastává chvíle, kdy je k dispozici oficiální preview verze pro širokou veřejnost.

Včerejší vývojářská konference BUILD byla místem, kde Microsoft novou verzi systému detailněji představil. Velký prostor dostal současný ředitel Steve Ballmer, který mluvil i o opětovném přidání tlačítka "Start" do prostředí systému. Microsoft chce prý lidem  usnadnit spouštění aplikací způsobem, na který jsou zvyklí a konečně tedy došlo na vyslyšení požadavků uživatelů.

Oproti "osmičkám" mají 8.1 výrazně rozšířené možnosti nastavení přímo z rozhraní Modern UI. Redmondští zde převzali možnosti nastavení ze standardního rozhraní a rozhodli se jich co nejvíce implementovat do moderního vzhledu. Výraznou změnou, kterou však na první pohled neuvidíme, je nově podpora panelů s rozlišením nižším než 1366×768. Od tohoto kroku si Microsoft slibuje větší rozšíření a lepší prodeje v segmentu menších a levnějších tabletů.

Windows813

Microsoft se rozhodl co nejvíce propojit fungování Windows s portfoliem vlastního softwaru a lepší integrace se díky tomu dočkal Skype, který je nyní dostupný z hlavní obrazovky a současně např. Skydrive a Windows Store, který se dočkal nemalých změn.

skydrive_81

Windows 8.1 Preview můžete získat přímo z prostředí "osmiček" prostřednictvím aplikace Windows Store, případně si lze počkat na ISO image. Oficiální stránka pro stahování je již funkční, ale na to nejdůležitější - ISO soubor samotný, stále čekáme. Problémy jsou v tuto chvíli i se stahováním z Windows Store, který je pravděpodobně přetížený. Od včerejška se nám totiž instalace prostřednictvím obchodu ne a ne podařit.

store_81

Zkušební licence Windows 8.1 je sice zdarma, ale je časově omezená a ne vše je nyní ve fázi úplné funkčnosti. Doporučujeme tedy instalaci provádět ideálně na PC, kde nemáte důležitá data.

Chystaná verze 8.1 bude ve finální podobě dostupná někdy kolem října tohoto roku a stávající uživatelé Windows 8 budou mít možnost bezplatné aktualizace. Detailní popis změn a funkcí vám přineseme v podobě detailnějšího článku.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Preview Windows 8.1 zdarma ke stažení: Nově s podporou nižších rozlišení a návratem k tlačítku Start

Středa, 3 Červenec 2013 - 13:07 | petr22 | V Metru je jednoznacne budoucnost, je to spolecne...
Čtvrtek, 27 Červen 2013 - 16:48 | Pety | Jelikož dělali osmičky kvůli Metru, asi ho z nich...
Čtvrtek, 27 Červen 2013 - 13:03 | xvasek | No nevím, jestli se teda moc poučili. Další...

Zobrazit diskusi