CDR.cz - Vybráno z IT

České Be3D ukázalo 3D tiskárnu pro školy eDee – nabídne centrální řízení tisku

nepřehlédněte
Edee 06 Web
Jak má vypadat tiskárna, kterou budou využívat zvídaví studenti? Be3D má jasno. Nový model sází za uzavřený design doplněný o zamykání a unikátní řídící software SafeQ.

Místem, kde je o levnější 3D tiskárny v tuto chvíli největší zájem, jsou právě školy. Divize brněnského Y-Softu, Be3D, přichází s novou 3D tiskárnou určenou pro výuku, kterou propojuje se svým systémem SafeQ.

Deegreen Photo 1

DeeGreen je novému modelu velmi podobný

Na první pohled je tiskárna velmi podobná modelu DeeGreen s uzavřeným designem, který byl prvním velkým úspěchem výrobce. Tiskárna byla doplněna o elektromagnetické zámky, které zabraňují otevření dvířek při tisku nebo v případě, že dotyčný uživatel nemá potřebná oprávnění (čipovou kartu). Zamezí se tak neoprávněnému přerušení tisku, nebo třeba odcizení modelu. Dalším z důvodů je bezpečnost, která je u tiskáren ve školství velkým tématem, neboť by mohlo dojít ke kontaktu studenta s horkou tiskovou hlavou u níž teplota přesahuje 200 °C apod.

Místo malého dotykového panelu přibyl velký 7“ displej na přední straně tiskárny a přesunul se pod dvířka. Právě panel má pomoci k tomu, aby tiskárnu uživatelé/studenti využívali správně a dodrželi všechny nezbytné kroky, např. vyčištění tiskové plochy před spuštěním.Tisková plocha a parametry odpovídají DeeGreen, tedy:

Y-Soft Be3D eDee
TechnologieFDM (Fused Deposition Modeling)
Tiskový prostor150 × 150 × 150 mm
Standardní tloušťka vrstev0,05; 0,1; 0,15 a 0,2 mm
Průměr trysky0,4 mm
Podložkavyjmutelné sklo
MateriálPLA, PVA, Wood
Průměr struny1,75 mm
KonektivitaLAN
Ovládánídotykový displej 7"
SoftwareDeeControl
Dalšíautomatická kalibrace, LED osvětlení, magnetický zámek, SafeQ

Do škol chce Y-Soft tiskárny nabídnout formou pronájmu, kdy nebude instituce muset platit za hardware samotný, nýbrž za jeho používání, jak tomu bývá v oblasti běžných tiskových řešení.

SafeQ řídí 2D i 3D tisk

Systém SafeQ, hojně využívaný pro správu tisku, bude hlavním tahákem nové tiskárny. V ČR používá zmíněný systém několik tisíc institucí a škol. V praxi to znamená, že je tisková úloha odeslána na server, který úlohy distribuuje dále. Tiskárna je pomocí LAN připojena k síti, odkud je ovládána. Autentifikace uživatelů bude probíhat pomocí čipových karet (čtečka je integrována do tiskárny) a jak si lze všimnout, ubyl slot pro SD karty. Důvodem je právě odklon k centrálnímu řízení, což je při větším počtu tiskáren nezbytné.

V praxi to tedy znamená, že nezáleží, zda pošlete tiskovou úlohu klasického papírového dokumentu, nebo 3D modelu, vše obstarává stejný systém. Ten následně určí, která tiskárna se o výstup postará. Mezi funkce systému patří i sledování strojového času či spotřeby materiálu, což umožní zavedení přenesení nákladů na koncového uživatele. Pokud tedy bude chtít student v rámci ročníkové práce tisknout vlastní modely, bude mu vypočítána cena, kterou zaplatí.

Edee 04 Web

Po vzoru trhu s běžným tiskem chce Y-Soft nabídnout svou platformu i konkurenci, tedy ostatním výrobcům hardwaru. Jak ale zmiňuje CEO společnosti, Václav Muchna - „Naší výhodou je, že už máme hotové hardwarové řešení v podobě eDee. Konkurence, i kdyby byla rychlá, bude muset provést úpravy svých zařízení a dříve, než za rok, to zkrátka nestihne.“

Co se chystá? Kamera pro sledování tisku v přímém přenosu

Be3D si uvědomuje, že studenti - a nejen oni - jsou při tisku modelů natěšení a rádi se koukají na jeho průběh. I z tohoto důvodu se počítá s integrací kamerky přímo do tiskového prostoru, která bude přístupná skrze mobilní aplikaci na straně uživatele. Toho se však dočkáme až v druhé polovině tohoto roku.

Finálně dotažená ještě není ani myšlenka pronájmu tiskáren, nad jejíž finální podobou se stále uvažuje. Bude zajímavé sledovat, jaký úspěch český výrobce s novým modelem zaznamená. Cena za jeden takový kus, pokud nebereme v úvahu pronájem, se bude pohybovat kolem 50 000 Kč. Dostupnost je plánována na druhé čtvrtletí tohoto roku.

Porovnáváme: 
Zdroje: 

Tisková konference Y-Soft

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku České Be3D ukázalo 3D tiskárnu pro školy eDee – nabídne centrální řízení tisku

Středa, 23 Březen 2016 - 19:50 | J D | Kdyby to byla PolyJet tiskárna tak nic neřeknu....
Středa, 23 Březen 2016 - 18:37 | sumix | No vždyť taky jo - hned v úvodu se píše "...
Středa, 23 Březen 2016 - 14:06 | Kedar Míša | Ty to vidíš jako kamerku za 30kč, ale už nevidíš...
Středa, 23 Březen 2016 - 07:01 | Jan Novák | SafeQ rozhodně není jejich systém, je to...
Středa, 23 Březen 2016 - 06:05 | Derryk | Opravdu by PR články nešlo více odlišit? :(
Středa, 23 Březen 2016 - 00:43 | BTJ | To, ze to bude mit nahledovou kameru za 30 korun...

Zobrazit diskusi