CDR.cz - Vybráno z IT

Z Čech až do Silicon Valley: Nejen o vývoji 3D tisku s Davidem Miklasem z Be3D

nepřehlédněte
Be 3 D Cdr Miklas 31 G
Tryska nanáší poslední vrstvu a původně virtuální objekt je na světě... Nová 3D tiskárna DeeGreen z české produkce se může brzy podívat za oceán. Vyzpovídali jsme zakladatele Be3D Davida Miklase a zjistili i to, jak probíhá běžný den v Silicon Valley.

Společnost DO-IT pod značkou Be3D vyrábí 3D tiskárny od konce roku 2012 a za tuto krátkou dobu se může pochlubit mnoha úspěchy. Nadějný český startup si vybudoval věhlas u nás i v zahraničí, ale nyní dokonce bojuje o přízeň investorů až za oceánem, v bájném Křemíkovém údolí (Silicon Valley). Při krátké zastávce v ČR se nám povedlo exkluzivně vyzpovídat Davida Miklase, zakladatele a CEO společnosti. Pověděl nám o svých začátcích, nakoukl do budoucnosti 3D tisku a také poradil, jak správně vybrat 3D tiskárnu.

David Miklas Cdr

DO-IT nevznikl jako výrobce hardwaru, kdy přišla první myšlenka na založení výroby 3D tiskáren?

Je to taková správná love story. Nejprve jsem pracoval jako řadový zaměstnanec ve firmě, která se věnovala outsourcingu IT. Při státnicích na ČVUT jsem se rozhodl, že založím firmu ve stejné oblasti a budu svým pánem. Práce z domova však pro mě nebyla to pravé, začal jsem "pyžamovatět" a brzy proto hledat kancelářské prostory, odkud bychom mohli pracovat. Čistě náhodou jsem na internetu našel nabídku od inkubátoru ČVUT (Inova JET), kde jsme po úspěšné prezentaci našeho projektu nakonec prostory získali.

V inkubátoru je velmi konkurenční prostředí, což člověka nutí neustále něco vymýšlet. Jednoho dne jsme se zde potkali se zástupci jedné z firem, pro níž jsme dělali nějaké záležitosti kolem serverů. Právě od nich přišel návrh, ve stylu "Kluci, vy jste dobří, ale my bychom potřebovali, abyste tu vytvořili nějaký hardware, abyste něco navrhli a zkusili, jestli to půjde." A to byla výzva, které mám rád - něco nového, neprozkoumaného...

V rodině mám člověka, který se věnuje 3D modelování a my návrhy vždy museli někde nechat vyrobit, což často trvalo i několik týdnů. Když navíc po měsíci čekání zjistíte, že je v modelu chyba, stojí vás to zbytečně další měsíc. To pro nás bylo neúnosné a nakonec vše vedlo k nákupu vlastní 3D tiskárny z USA, abychom mohli dělat rapid prototyping (tvorbu prototypů pomocí 3D tisku, pozn. red.).

Be 3 D Cdr Miklas 31Be 3 D Cdr Miklas 35

Tím jsme se vlastně poprvé dostali k 3D tisku a začali jsme si modely tisknout sami. Celý proces se tím neuvěřitelně zrychlil a zlevnil. Co nás dříve stálo 10 000 Kč, jsme rázem tiskli za 50 Kč a co dříve trvalo měsíc, to jsme nyní stihli za noc. Nejprve jsme začali prodávat čas tiskárny (nabízeli tisk prototypů třetí straně, pozn. red.) poté se z nás stal distributor 3D tiskáren. Toho času u modelů na dané technologii jsme byli největší u nás pod značkou Tisknu 3D. Dnes dnes pod ní prodáváme především spotřební materiál pro 3D tiskárny.

Následně jsme ještě přemýšleli, jak vše vylepšit - nebyli jsme totiž spokojeni s kvalitou tiskáren od stávajících výrobců. Nakonec jsme se rozhodli začít zcela nový projekt s názvem Be3D. Pod jeho záštitou započal návrh a výroba vlastních 3D tiskáren, jako je např. nový DeeGreen.

Be 3 D Cdr Miklas 27Be 3 D Cdr Miklas 8

Od 3D modelu k reálné tiskárně. Vpravo pracovník pečlivě montuje jednotlivé díly dohromady. Vše musí být 100% přesné!

Jak vlastně taková výroba a návrh 3D tiskárny probíhá, odehrává se vše v ČR?

Máme vlastní vývojáře, kteří neustále vymýšlí různé inovace a vylepšení. Musíme ale samozřejmě také neustále dělat patentové průzkumy, zda nějaký nenarušujeme, což by nás mohlo stát spoustu peněz a času.

V republice neprobíhá samotná výroba, ale finální assembling, tedy sestavování strojů. Součástky si necháváme vyrábět na míru u jednotlivých dodavatelů. Dochází zde tedy hlavně k finalizaci a procesům, jako je nezbytná kalibrace každé tiskárny. 

Be 3 D Cdr Miklas 6

Součástí projektu Be3D je i online databáze modelů, kde si zákazník může nechat vytisknout nejrůznější objekty z katalogu. Je o službu v ČR zájem?

Prototyping prostřednictvím svého portálu nabízíme a prakticky jsou naše tiskárny neustále v provozu. Co se týče samotných virtuálních modelů, nachází se v naší nabídce unikátní designové kousky od předního českého designera Martina Žampacha. Je ale jasné, že nemá cenu nabízet jednoduché modely a ozubená kolečky, musí to být něco unikátního.

Be 3 D Cdr Miklas 15

Nedávno jste zabodovali a získali podporu v rámci programu CzechAccelerator od agentury Czech Invest, což vás dostalo až do Silicon Valley. Co jste pro to museli udělat a jak zatím probíhá váš pobyt v místě, kde vzniklo a sídlí tolik předních IT firem?

Jedno z posledních kol zmíněného programu bylo vyhlášeno na podzim minulého roku a my jsme se rozhodli zkusit štěstí a přihlásili se prostřednictvím inkubátoru ČVUT, který byl CzechAcceleratorem osloven. Amerika nás jako trh velmi zajímá a přihláška tedy byla na místě.

Vše probíhalo tak, že jsme prezentovali svou vizi před porotou složenou z amerických podnikatelů, zástupců agentury a investorů. Podařilo se nám postoupit do dalšího kola a porota nakonec řekla, že můžeme jet!

Be 3 D Cdr Miklas 5Be 3 D Cdr Miklas 12

Šasi čekající na osazení komponent. Již brzy se za Prahou rozeběhne nová montážní linka

V tuto chvíli, krátce po odletu do USA, jsme tzv. inkubováni v Silicon Valley a objevujeme naše možnosti. Jedná se o velmi specifickou oblast, kde business jede v trošku jiných obrátkách a nikdo nemá na nic čas. Jak já říkám, je to první liga. 

Ještě než jsme odjeli, tvrdila nám většina lidí okolo, že nemáme šanci sehnat investory a nikdo se s námi nebude chtít bavit. V tu chvíli jsem si říkal, že i kdyby tomu tak bylo, můžeme zkusit alespoň založit pobočku a importovat naše tiskárny na americký trh. CzechAccelerator nám však dal k ruce řadu poradců, kteří dělají mentoring, projdou s vámi projekt a následně dostanete nějakou odezvu. My jsme dostali velmi kladnou odezvu nejen od našeho hlavního mentora, který mj. stojí za projektem chytré hračky Pleo a navíc je hlavním technickým poradcem pro úspěšného výrobce chytrých hodinek Pebble.

V tuto chvíli se tedy věnujeme především hledání investorů a zakládání lokální pobočky. Povedlo se nám už dokonce navázat základní partnerství s Microsoftem, kdy budeme na jejich školeních ukazovat možnosti 3D tisku a prezentovat technologii žákům ve školách. Potenciálních partnerů je více, ale v  tuto chvíli je brzy o tomto mluvit.

Váš pobyt v USA pravděpodobně bude pro Be3D důležitým milníkem. Kam byste chtěl, aby se firma ubírala?

V tuto chvíli je naším hlavním cílem dostat se s našimi tiskárnami na americký trh. Nejnovějšímu modelu DeeGreen se u nás velmi daří a máme předobjednávky na několik měsíců dopředu. Pokud by se nám povedlo úspěch zopakovat v USA, bylo by to skvělé.

Deegreen

Nejnovější model z produkce Be3D - 3D tiskárna DeeGreen

Berete jako hrozbu vstup firem ve stylu Hewlett-Packard na trh s 3D tiskem?

Podle našich informací míří HP do úplně jiného segmentu a nasadí odlišnou technologii. Prakticky vzato vzali běžné tiskové hlavy ze stávajících tiskáren a překlopili je na 3D tisk. Chtějí tak udělat produkt vhodný pro malosériovou výrobu. V praxi by to fungovalo třeba tak, že jejich produkty budou nakupovat dopravci ve stylu FedEx a DHL. Zákazník si pak pouze stáhne model, pošle ho k tisku do pobočky v dané lokalitě a dopravce jej doručí na zvolené místo.

Oproti podobným velkým hráčům jsme zatím velmi flexibilní společností a všechny procesy ve firmě probíhají rychle. To si chceme udržet co nejdéle, protože konkurence nespí.

Plánujete pro úspěch nějak rozšiřovat výrobu v ČR?

Nedávno jsme získali grant Evropské unie pro stavbu výrobní linky, kterou plánujeme stavět poblíž Prahy a zatím hledáme vhodnou lokalitu. Budeme tak schopní uspokojovat poptávku mnohem rychleji a zkrátit čekací lhůty na minimum. Povedlo se nám to v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI).

Be 3 D Cdr Miklas 3

Kdy si myslíte, že se 3D tisk stane běžnou součástí našich domácností?

V průmyslu a medicíně je 3D tisk běžný, tisknou se nejrůznější kloubní náhrady, nebo dokonce oční bulvy. Běžná čekací doba na umělé oko byla doposud kolem jednoho měsíce. Tiskárna tento proces zvládne zkrátit na pár hodin.

Nedávno se udál případ, kdy byla vytisknuta kostra pánevní kosti z titanu a následně ji lékaři nechali porůst tkání. Poté byl celek úspěšně implantován pacientovi. Stejně tak zde byl případ vytisknuté části lebky, nebo třeba funkčních orgánů.

Be 3 D Cdr Miklas 13Be 3 D Cdr Miklas 9

Nepoužité staré šasi z DeeOrange může posloužit třeba jako podložka pod myš u DeeRed

V tuto chvíli se setkáváme hodně s tím, že vedle profesionálů si pořídí tiskárnu i nadšenci, kteří sice nemají pro 3D tisk větší uplatnění, ale technologie se jim líbí a chtějí ji mít doma. Dostáváme se tedy pomalu do stavu, kdy se 3D tisk dostává i k běžným uživatelům. Je však těžké predikovat, jak se bude situace měnit. Vývoj je ohromně rychlý a i proto jsme letos přišli s novým modelem DeeGreen, který je rychlejší a přesnější než ten předchozí. Pracujeme však i na nové tiskárně, která bude na stavět jiné tiskové technologii. Jaká to ale bude, to vám ale říct nemohu.

A běžný den v Silicon Valley?

Člověk po ránu vstane, začne komunikovat s Českem, proběhne několik videokonferencí a poté jde ČR spát. V USA se mezi tím věnujeme schůzkám s investory, což pokračuje až do večera, kdy probíhají networkingové akce. Tím to ale nekončí, neboť o půlnoci se pro změnu ČR zase probouzí a znovu se koordinuje běh společnosti.

Be 3 D Cdr Miklas 1Be 3 D Cdr Miklas 10

Máte pro naše čtenáře na závěr několik tipů, jak správně vybrat 3D tiskárnu?

Za prvé si je potřeba uvědomit, na co budu tiskárnu používat. Pokud se bude jednat o zařízení na doma a pro občasný tisk, měla by tisknout z termoplastu. Zbytek technologií finančně velmi náročný a pro běžného uživatele mimo možnosti.

Na prototypování opět postačí tiskárny na termoplast. Pokud je nutná vyšší pevnost, dá se sáhnout i po modelech, které zapékají materiál s pomocí laseru. Poté je také nutné uvědomit si velikost požadovaných výstupních modelů. Z naší zkušenosti s prototypováním si většina zákazníků vystačí s rozměry 10x10x10 cm. Pokud se budou v místě tisku pohybovat děti, je lepší sáhnout po tiskárně s uzavíratelným tiskovým prostorem.

Be 3 D Cdr Miklas 11Be 3 D Cdr Miklas 29

Součástky čekající na montáž a ukázka pohyblivých objektů z tiskárny

Nejmodernější tiskárny již mají autokalibrační mechanismus, kdy vás zbaví asi největšího problému u 3D tisku, což je kalibrace hlavy a podložky do absolutní roviny. Pokud je totiž kalibrace provedena špatně, objekty mají tendenci deformovat se, případně nejsou tak přesné.

Velmi záleží i na tom, jaké chci tisknout detaily. To nepřímo souvisí s rychlostí tisku, neboť větší detaily s větším rozlišením mohu dělat pouze s menší tryskou, ale zároveň se tím zpomaluje tiskový proces. Z modelu, který bych 0,5mm tryskou vyráběl 2 hodiny, se mohu s 0,3mm tryskou dostat na 3,5 hodiny. Zároveň je důležité zvážit, zda chci tisknout barevně, neboť se již objevují tiskárny, který umí míchat náplně. Vícehlavé tiskárny využije jen málokdo, smysl to dává spíše u průmyslového využití, kdy se často druhá tryska využívá pro nanášení rozpustného materiálu pro stavbu vnitřních opor modelů.

Be 3 D Cdr Miklas 20Be 3 D Cdr Miklas 28

Vlevo je hezky vidět vnitřní struktura opor 3D objektu. Vpravo plastový model zubů

Ideální je také nechat si na vybrané tiskárně vytisknout zkušební model, zda splňuje vaše představy. Při možnosti zkoušky neváhejte zjistit, jak jednoduchý je ovládací mechanismus tiskárny. Často je totiž využíváno open-source ovládací prostředí, které je pro běžného uživatele zbytečně komplikované. Naše tiskárny mají ovládací software vlastní a velmi intuitivní, jsou zkrátka "ready to print". Důležitým parametrem je nakonec samozřejmě cena, která se často odvíjí od zmíněných parametrů.

Zdroje: 

Vlastní, Be3D

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Z Čech až do Silicon Valley: Nejen o vývoji 3D tisku s Davidem Miklasem z Be3D

Čtvrtek, 29 Květen 2014 - 15:37 | TheKing akaIngkar | 4 DRK ... a vy si myslite ze cena "43 300kč...
Středa, 28 Květen 2014 - 09:02 | Kedar Míša | V řádu desítek let? Máš i nemáš pravdu, no spíš...
Středa, 28 Květen 2014 - 01:19 | Anonym | To je vtipné jak si všichni myslí, že těch 15 cm...
Úterý, 27 Květen 2014 - 22:07 | Kedar Míša | Realita je takova, ze se to celkem pekne prodava...
Úterý, 27 Květen 2014 - 22:05 | Kedar Míša | Da se vylestit do lesku, ale da to hodne prace (...
Úterý, 27 Květen 2014 - 19:08 | George eLzyx | no, kopii pro přítelkyni bych na tom nevytiskl,...
Úterý, 27 Květen 2014 - 16:05 | DRK | Cena 43 300kč . Materiál PLA (degraduje). Rozměry...
Úterý, 27 Květen 2014 - 15:11 | Kedar Míša | lepený spoj acetonem je pevnější jak to, co ti...
Úterý, 27 Květen 2014 - 14:35 | ica sk | Takato tlac je idealna pre modelara. Kupim zaklad...
Úterý, 27 Květen 2014 - 14:25 | Kedar Míša | Vím, že 15cm je podle tebe málo, obvzlášť u...

Zobrazit diskusi