CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Z Čech až do Silicon Valley: Nejen o vývoji 3D tisku s Davidem Miklasem z Be3D

3D tiskárny se rozšíří až ve chvíli, kdy s tím půjdou tisknout náhradní díly pro věci denní potřeby (alespoň tedy v zemích, kde je vžito kutilství a ne konzum). Takové madlo k ledničce si v té jejich tiskárně nevytisknu. 15cm prostě nestačí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Větší tisková plocha znamená i větší tiskárnu... Není ale problém rozdělit objekt na vícero menších a ty poté pospojovat/slepit. :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to by mě zajímalo jestli to jde. Že bych tištěný předmět posunul a dotiskl ...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Na madlo k ledničce zase nepotřebuji tiskárnu doma, tak často se snad neláme. To nahrává spíš firmám které budou tisknout pro lidi na zakázku (jak už se děje) tak jako se třeba po převratu vyrojily kopírky a časem byly na každém rohu. A u takových firem už velikost tiskárny nemusí být až taková překážka, protože si na větší a tím i dražší tiskárnu vydělají, na rozdíl od nadšenců doma. Kopírky (multifunkční tiskárny) jsme taky doma neměli hned, ale to neznamená že kopírování nebylo rozšířené a přístupné lidem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak to byl samozřejmě příklad. Jsou i jiné případy, kdy to použít. Obzvláště pokud máte barák. To se kutí pořád něco. Místo z plastu se to vyklepe z plechu, nebo vyřeže z překližky.
A nejde jen o náhradu poničených věcí. Představte si, že byste si chtěl sjednotit a "vystajlovat" kuchyňské spotřebiče, nebo dvířka kuchyňské linky. Třeba u všech mít madla křiklavě zelená (dle vkusu každého) ...
Tím jsem chtěl říct, že 15cm stačí tak na tisk nějakých hraček ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že 15cm je podle tebe málo, obvzlášť u chlapů s menším přirozením (bez urážky), neboť rádi říkají, že 13cm je ve skutečnosti 20cm :-D

Ne teď vážně, 15cm je docela dost, schválně si vem do ruky metr a uvidíš, že to není málo a na to tvoje madlo to stačí. Navíc můžeš různě spojovat díly k sobě - pomocí acetonu, takže spoj po vyhlazení (např šmirgl papírem) nejde vidět ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no, kopii pro přítelkyni bych na tom nevytiskl, když už jsme u toho. Ten plast by asi ani nebyl moc vhodný materiál, ze zdravotního a hygienického hlediska.

A madlo na ledničku bych na tom také nezvládl, to má 18,5cm na délku. Resp. leda tím acetonem.
Mě tak napadá ... když by se to pak přebrušovalo, dá se ten plast rozleštit do lesku? Jakou má odolnost proti vrypům?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Da se vylestit do lesku, ale da to hodne prace (rucne je to hardcore, pomoci nastroju to jde, staci nekolikrat naleptat treba acetonem, piskovat a pak vylestis). Realne se to zakytuje a to se da vylestit. Zalijes do silikonu a pak odlevas ;) a aceton ma vetsi pevnost - vrstvu rozlepta a pak sepis dohromady stejne jak treba vterinakem.

Jen tak mimochodem, vylestis i takovy piskovec. Je malo materialu, ktere by nesli vylestit :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipné jak si všichni myslí, že těch 15 cm je málo. Diagonála má přece 21 cm ne? To je dost i pro nadprůměrného středoevropana. PLA degraduje, ale v řádu desítek let, což je na ledničku naprosto dostačující a rychlost tisku je prostě daň za kvalitu. Stejně si to každý nechá tisknout přes noc aby se mu ráno vstávalo s větší chutí :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V řádu desítek let? Máš i nemáš pravdu, no spíš bych řekl že vydrží tak 10 let. Pokud použiješ shit materiál, tak ti za rok na slunku pěkně zkřehne. To platí i u ABS.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Super článek!!! Těším se až budou 3D tiskárny běžnou výbavou domácností.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Takato tlac je idealna pre modelara. Kupim zaklad modelu a dotlacim si kopu detailov. Nebranil by som sa. Na domace kuchtenie pri opravach je 15 cm naozaj malo. Lepeny spoj musi byt aj pevny nie len neviditelny.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

lepený spoj acetonem je pevnější jak to, co ti vytiskne ta tiskárna (tiskne ve vrstvičkách, takže spoj mezi vrstvama není tak dobrý)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Cena 43 300kč . Materiál PLA (degraduje). Rozměry 15*15*15 (dost málo) vrstvy 0.1-0.2 při 90mm/s to by mohlo být +-1-10ccm/hod (jemné ale pomalé). Hodně štěstí s prodejem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Realita je takova, ze se to celkem pekne prodava. Mam teda zkusenosti s profi 3d tiskarnama, ale i tyto maj celkem perspektivu - namatkove pro sochare, skoly,...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

4 DRK ... a vy si myslite ze cena "43 300kč" je pre firmy vela ... ale chodte vsak sa im to vrati na nakladoch tak do 2-3 mesiacov max do roka.

Napr. nasa firma je vyrobny podnik ... mam tu samozrejme aj dizajnerov ... a ty potrebuju testovat prototypy ... a teda davaju sa vyrabat (sustruzit, vyrezavat a atp.) ... pricom cena "prototypu" je dost vysoka v porovnani s tym ze cez smenu sa mu to vytlaci a moze to skontrolovat = uspora casu a aj penazi ... kedze konstrukter nemusi ist zakazku zadat a ta sa nemusi vyrabat ... proste si ju vytlacime a je to.

Takze myslim ze cena "43 300kč" je smiezna za to co ta tlaciaren poskytne ... resp ake moznosti jej pouzivanie prinesie.

PS: len ma dost trapi kvalita produktov ... bud su pomerme krehre (napr. taky stamprlik) alebo su "hrubo opracovane" a teda hrany/povrchy niesu "hladke" ale "deformovane" strukturov povrchu (materialu).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.