CDR.cz - Vybráno z IT

Začal vývoj PlayStation 4 emulátoru. Umožní hrát PS4 hry na PC

Herní konzole osmé generace PlayStation 4, je už tady s námi déle než 4 roky, a pomalu se začíná mluvit o jejím nástupci PlayStation 5. Nástupce se však nejdříve objeví v roce 2020, takže současná konzole ještě nepatří úplně do starého železa.

Přesto už začaly práce na emulátoru PS4, jehož cílem je uchovat hry z PS4 pro další generace, nebo pro pamětníky. Když už je řeč o pamětnících, tak kdysi jsme vás informovali o emulátoru PS4 EMX, v té době označovaném jako playstation4emulatorx8664pc. Práce na něm začaly prakticky několik týdnů po vydání PS4, a uvízly na mrtvém bodě, respektive dnes se má za to, že se mohlo jednat o podvodný emulátor.

Nechme minulost nyní stranou, a podívejme se, jak je na tom emulační scéna dnes. Nyní tady máme nový projekt v oblasti emulace PS4 s názvem Orbital. Nic naštěstí nenasvědčuje tomu, že jde o podvodný emulátor, a jeho vývoj pomalu, ale jistě pokračuje.

Čistě teoreticky by na PS4 emulátor nemusely být tak krvavé HW nároky, jako v případě emulace PS3. Konzoli PS4 pohání 8 jádrový procesor x86-64 AMD Jaguar a GPU od AMD s 1,84 TFLOPS.

Co se týče samotného emulátoru Orbital, tak ten se zatím nachází v rané fázi vývoje, a stále není připraven pro koncové uživatele. Jak poznamenal jeho vývojář Alex Altea, nejsou k dispozici žádné binární soubory, takže si každý z těchto komponentů (BIOS, GRUB, QEMU) musí sestavit sami. Konfigurace emulátoru bude navíc složitá, jelikož bude třeba z PS4 zaznamenat a dešifrovat kompletní souborový systém a sflash, včetně jádra.

Před PlayStation 4 emulátorem Orbital stojí ještě dlouhá vývojová fáze, než uživatel bude moci pohodlně pouštět tamější hry na PC.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Začal vývoj PlayStation 4 emulátoru. Umožní hrát PS4 hry na PC

Žádné komentáře.