CDR.cz - Vybráno z IT

Začaly práce na nástupci letounů F-35 a F-22. Na nebi se objeví v roce 2028

Boeing Nova Generace
Armáda USA si musí udržet technologickou převahu. V následujících letech proto dojde na vývoj nových stíhacích letounů, už šesté generace, určených pro letectvo a námořnictvo.

Letectvo Spojených států amerických dostane pro letošní rok od prezidenta Donalda Trumpa mimořádnou finanční injekci k financování vývoje šesté generace stíhacího letounu, který bude určen k vybojování vzdušné nadvlády.

Původně rozpočet pro tento projekt na rok 2017 počítal s financemi 20 600 000 dolarů. Prezident Trump se rozhodl rozpočet osminásobně navýšit na sumu 167,8 miliónů dolarů.

Program vývoje nové stíhačky nese název Penetrating Counter Air (PCA)  a jeho cílem je vyvinout technologie pro nástupce letounu F-22. První let nového letounu by se mohl uskutečnit už v roce 2028.

Nový stíhací letoun by měl vynikat pokročilejšími stealth vlastnostmi než je tomu u letounu F-22. Americké letectvo požaduje stroj, který bude těžko detekovatelný v širokém spektru (nejen jeho radarový průřez), a bude sloužit jako nosič pro nové hypersonické střely, které by měly dosahovat rychlosti mezi Mach 5 až Mach 10.

Nové střely by mohly nepřátelská letadla ničit na opravdu dlouhou vzdálenost 300 až 400 km. Kladen důraz by měl být i na pokročilé zbraňové systémy určené pro vedení radioelektronického boje.

Defenzivní schopnosti nové stíhačky by mohly stavět na laserovém kanónu, který by sloužil jako obrana před raketami nepřátelských letounů a PVO. Za deset let by se mohl objevit v těchto letounech klidně i 300 kW laserový kanón.

Grumman 6 Gen

Nová stíhačka by měla být díky chytré kůži jeden velký senzor. Bude se jednat o tisíce miniaturních senzorů, které pokryjí trup letounu (zrníčka o rozměrech menších než 1 mm³), a díky nim získá pilot širokou škálu informací o tom, co se děje v jeho blízkém okolí. Nástupce F-22 by měl mít větší dolet a mohl by to být dron, u kterého bude zachována možnost klasické pilotáže v kokpitu letounu.

Po šesté generaci stíhaček se už ohlíží i námořnictvo (US Navy). Verze pro námořnictvo se objeví o něco později, stíhačky F/A-18 E/F odchází do důchodu až v roce 2035. Nahrazovány šestou generací stíhaček by tedy měly být až v polovině 30. let 21. století.

Nové letouny budou navrženy tak, aby překonaly moderní PVO Ruska a Číny a dokázaly vybojovat vzdušnou nadvládu v případném střetu s letouny těchto zemí.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Začaly práce na nástupci letounů F-35 a F-22. Na nebi se objeví v roce 2028

Žádné komentáře.