CDR.cz - Vybráno z IT

Záchranky se v budoucnosti stanou autonomně řízenými létajícími vozidly

Úloha vozidel záchranné služby v rámci integrovaného záchranného systému je velice důležitá, avšak v některých situacích může těchto vozidel být málo. Mezinárodní tým proto začal pracovat na vývoji autonomního létajícího vozidla, který by transportoval co nejrychleji pacienty do nemocnice.

V době pandemie koronaviru se velice silně začala objevovat potřeba po větším množství vozidel záchranné služby. Právě v tomto období také započal speciální tým (ve složení designér, strojní inženýr a doktorka) pracovat na vývoji revolučního způsobu, jak co nejrychleji dopravit pacienty do nemocnice.

Zde se právě objevil první koncept pro autonomní létající záchranné vozidlo E-Way Rescue Roadster. Koncept vzniká v cloudu na platformě 3DEXPERIENCE provozované společností Dassault Systèmes. I přes to, že projekt vznikl teprve před rokem, dosáhl tým poměrně uspokojivého výsledku a již má i kompletní technickou dokumentaci a vypracovaný 3D model, který dokonce absolvoval již simulace působení vnějších vlivů na vozidlo.

Vývojáři předpokládají, že jejich autonomní vozidlo nebude jen součástí integrovaného záchranného systému, ale že najdou uplatnění i v běžném životě. Vozidla totiž budou součástí nového dopravního ekosystému, kde jednotlivá vozidla budou mezi sebou komunikovat a společně tak budou předcházet jak nehodám, tak i kolonám.

Během vývoje se mezinárodní tým musel vypořádat s celou řadou problémů, jako například situace, kdy kola brání vysunutí sklopných ramen nesoucích vrtule. Dále pak musel tým zmenšit objem motoru a celé vozidlo co nejvíce odlehčit. Výhodou bylo bezpochyby i to, že součástí týmu byla doktorka, která měla spoustu užitečných podnětů pro optimalizaci konstrukce, aby převoz pacientů byl co nepohodlnější. Důležitými faktory pro převoz pacientů je například vnitřní teplota, cirkulace vzduchu v kabině, atp.

Diskuse ke článku Záchranky se v budoucnosti stanou autonomně řízenými létajícími vozidly

Úterý, 6 Červenec 2021 - 09:12 | lyon | A já myslel, že hlavní úlohou vozidel záchranné...

Zobrazit diskusi