CDR.cz - Vybráno z IT

Zajistěte si doménu se zabezpečením DNSSEC. Čtěte proč

PR článek
Security logo
Rádi byste pro uživatele svých webových stránek udělali jen to nejlepší a záleží vám na jejich bezpečnosti? Zajistěte si doménu se zabezpečením DNSSEC.

Chcete zajistit, aby vaše doména byla pro uživatele bezpečná? Zjistěte, jestli je součástí vaší domény zabezpečení DNSSEC.

Co je DNSSEC?

Nejdřív si rozluštíme tuto zkratku, která vznikla z anglického názvu Domain Name System Security Extensions. V doslovném překladu to znamená Rozšíření zabezpečení systémů názvů domén. V praxi tedy jde o technologii, která slouží jako zabezpečení informací, které přijímá systém DNS. Tím se dostáváme k důležité věci, a sice že technologie DNSSEC neslouží jako samostatná jednotka či náhrada, ale je rozšířením již stávajícího protokolu DNS.

Jakou má tedy funkci DNSSEC?

Vaše webové stránky denně navštěvují stovky či tisíce uživatelů a pokaždé, když zadají do vyhledávače vaše doménové jméno, tedy název internetové adresy, tak se v pozadí děje něco, co ani vy ani vaši uživatelé nevidí, nevnímají.

A sice to, že vaše PC zařízení musí po zadání doménového jména spolupracovat s protokoly DNS a zeptat se tohoto systému na umístění serveru, kterého obsahem je požadovaná www stránka. A v této chvíli se může stát velice nepříjemná věc, která namísto původně zadané adresy uživateli podvrhne jinou IP adresu bez toho, aby uživatel, provozovatel či majitel domény cokoliv poznal. V řádku vyhledávače uvidíte pořád tu stejnou adresu, kterou jste zadali, ale ve skutečnosti se budete nacházet na stránce podvržené. A právě podvržením stránek dochází ke zneužití osobních a přihlašovacích údajů a dalších informací.

Aby k podvržení falešných stránek nedošlo, tak právě k tomu slouží technologie DNSSEC. Zabezpečení, které je zárukou toho, že nedojde k přesměrování na falešné www stránky. DNSSEC totiž využívá elektronický podpis k ověření původu dat získaných se systémem DNS.

Pokud chcete doménu, která je bezpečná, tak tuto záruku poskytuje česká doména, které správcem je sdružení CZ.NIC a mimo jiné také sdružení, které zabezpečení DNSSEC zavedlo jako první, a i nadále se podílí na rozšiřování osvěty bezpečnosti na internetu. Poskytuje rovněž seznam vhodných registrátorů, na kterém najdete i společnost TELE3.

Společnost TELE3 je nejen vhodným registrátorem, který umožňuje registraci české domény, ale je i poskytovatelem zabezpečení DNSSEC a dalších internetových a telekomunikačních služeb, mezi které patří například webhosting a další hostingové služby.

Můžete tak využít například speciální hosting pro WordPress, tedy populární open source redakční systém, na kterém je spuštěno přibližně 30 % všech webů. Právě proto je důležité vybrat si vhodného poskytovatele tohoto speciálního hostingu jako je TELE3. Získáte tak kvalitu technického zázemí, profesionalitu, odladění, rychlost, výkon a stabilitu a výběr z několika možných programů za příjemné ceny. Registrujte si vlastní doménu u TELE3 a získáte zabezpečení a další kvalitní služby, které zvýší váš potenciál na internetu.