CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 3D tiskárny dnes zvládají vyrobit téměř cokoli: Zbraně, léky, ale i drogy

:-)) ST: replikator v 1.0 se uz asi blizi :-))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to mně také napadlo :).
Zdar Max

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pane Lukáši Voříšku co tak psát o věcech, kterým alespoň trochu rozumíte...

HaveBlue si nevyrobil na 3D tiskárně zbraň, se kterou lze střílet, pouze si vyrobil tuto součástku, která sama o sobě nestřílí, jen drží věci pohromadě a vložil do ní funkční součástky z opravdové zbraně. Je to na úrovni vyřezání si vlastní rukojeti...
http://www.thingiverse.com/image:73865

To tisknutí léků jste také nepochopil. Lee Cronin, který za tím stojí, je jen tlučhuba, který ví, že pokud přitáhne pozornost laiků, dokáže i na něčem co vypadá jako věda, vydělat. Nic víc než vytlačení pasty z trubičky a zvolání: "Hle tableta ibuprofenu!" od něj očekávat nemůžete. Kdo měl z chemie na základní škole alespoň trojku by to měl prohédnout.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

U léků tomu tak nejspíš skončí, ale nemáš pravdu s tou zbraní. Později totiž vytvořil i horní část pomocí 3d tiskárny (i když barel předpokládám byl kovový).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U léků je to v současné době trošku sporadické, to máte pravdu... Ale u zbraně není problémem za pomocí 3D tiskárny vytvořit téměř jakýkoli díl. Navíc dnes není problémem za pomocí profi modelů tisknout i kovové části. ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to rekl uplne jinak .. ne temer kazdy dil, ale; i nejaky .... dost tezko si dokazu predstavit jak by 3d tiskarna tvorila hlaven, pruzinu, zaver ci udernik a dalsi a dalsi soucastky , ktere jsou narocne na druh materilu, druh povrchove upravy, tepelne zpracovani atd ... jedine co si dokazu predstavit, co by ta tiskarna mohla vytvaret jsou plastove dily na te zbrani ( pazba, rukojet, predpazbi apd)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

@andrew: nemyslim si, zy by byl problem vytvorit funkcni zbran, ktera by uzivateli ne/explodovala v rukou, ale vydrz bude asi velice sporadicka... to plati dnes, ale az dovedou (nejen) nanotechnologii o par generaci dal?
uz vidim umelou vyrobu vseho mozneho i nemozneho / i nas, jako robotu, kdovi, ktera generace se s tim setka, celosvetove zakazy jsou od toho, aby se obchazely... /
jako mladik jsem pil mleko primo z kravskeho vemene, pote hltal Soucka, J.V.Trosku, o Vernem ani nemluve a nak jsem tak dospel k nazoru, ze pokud se neco rychle nezmeni / 1-2 generace? /, tak lidstvo asi nahradi jiny druh, tj. nebudeme vladci "vsehomira", ona nas ta "Matka priroda" urcite zase nejak "precura"... :)
BTW: osobne byuch se radeji vratil "zpet" / tim nemyslim vladu komaru apod. "diktaturu", ale spise obdobi pred WWI / , ceho je moc, toho je "prilis"..., holt uvidime, teda nekteri....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

edited: jako mladici / 13-14 let? / jsme vyrobili funkcni "brokovnici", vcetne "zaveru", na kolene z bezne dostupneho materialu / samozrejme, ze rozptyl byl sileny, ale bouchala a "vyhazovala" z "hlavne" nejen broky... /, pak jsme ji rozlozili na "dily" spesl nabojem / odpaleno na "dalku" provazkem /... :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

.. no z kovu urcite ne .. jako max. tak keramika ..ale toho bych se bal .. i ty predrazeny specialy kde neni ani kus kovu se delaj velice tezce formou obrabeni ev. liti ... .. jinak co se odolnosti tyka ... pri spravne-bezne udrzbe ma konkr. ta AR-15 zivotnost az desitky tisic vystrelu takze asi tak .... s konverzi na .22 zivotnost vicemene neomezenou .. nikomu by se nechtelo urcite davat 35-45k za kvera co se z nej 100x vystreli a bude se moci vyhodit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějakou dobu už se mezi 3d tiskárnami pohybuji tak bych to shrnul.
1. Není problém vytisknou funkční plastový díl. (0.5-20kč/ccm)
2. Není problém vytisknou polotovar kovové součástky teoreticky z jakékoliv slitiny (10ccm asi 20kkč...)
3. Rozhodně nejde tisknout zbraň jako je na obrázku, teda funkční, (protože zbraň je široký pojem) ani léky (maximálně tvar léku)
Ta zbraň je asi tak vytištěná jako dokáže tiskárna reprap, na jednom z obrázků, tisknout sama sebe (ve skutečnosti zvládne jen plastové díly tvořící tak 10-15% tiskárny). Poskládat něco rovnou z atomů jednotlivých prvků to by bylo teprve něco, to ovšem momentálně nehrozí....
Ten článek je skutečně až noc bulvární, ale co už to je v poslední době "normální".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No podle mne je to uplna blbost ... Klasicka 3D tiskarna je rada kdyz zvladne vytvorit tvrdsi plast. Pri kovu by se jednalo o tak vysoke teploty ze to nevydrzi zadna tiskarna. Ani ta profi. Fakt si nedokazu predstavit jak (nech je hlava tiskarny z nejtvrdsiho kovu) cez trisky hlavy tiskarny jde kov o teplote 1200 stupnu. Nejde. Protoze kov je i kdyz tece dost husta tekutina a vyroba taketo hlavy by byla hrozne draha a jeji zivotnost velice ale velice nizka. Uz vidim jak po pouzit to nekdo rychle cisti aby tak nezustal roztaveny kov ... a nebo jak je resene chlazeni aby hlava z duvodu teplotnich rozdilu nepraskla? Mozna existuje neco jako 3D tiskarna i na kov ale ta urcite nezvladne vytvorit nejakou malou soucastku o potrebne pevnosti pro zbrane (myslim hlaven a podobne casti zbrane).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To any.sk: Tam nastupuje sintrování.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm ... http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1%C5%A1kov%C3%A1_metalurgie , nevyhody: nizsi pevnost ... ja bych rekl, ze vyrobit funkcni zbran 3D tiskarnou bude vzdycky nejen drazsi, ale i pracnejsi nez tou africkou metodou. A nejen strelnou - myslim, ze 3D tiskarnou vyrobeny nuz bude tupy a nepujde poradne nabrousit.

(Poznamka: StarTrek replikator neni 3D tiskarna, protoze vyrobek replikuje najednou, nikoliv po vrstvach.)

Ja vidim nejvetsi potencial 3D tiskaren ve vyrobe hracek. Zadne kamiony plne plastu jezdici sem a tam, normalne si dite vybere hracku a prodavac mu ji vytiskne. Specialne v pripadech, kdy televize nasadi fungl novy serial s fungl novymi priserkami budou deti strasne radi, ze priserky budou dostupne hned dalsi den ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak jak píšete to je no. V současnosti a pravděpodobně i v následujících desetiletích se budou 3D tiskárny používat hlavně k výrobě prototypů, které se dále povrchově opracují a použijí jako "kopyta" k vytvoření formy do které se vlije roztavený kov, pryskyřice, keramická hmota... A střílet z něčeho co je vyrobeno z litého kovu a nevypadá to jako masivní kanón, bych opravdu nechtěl :)

Jinak k poslednímu odstavci - kamiony plné plastů by jezdily furt, jen by nevozily hračky, ale náplně do 3D tiskáren :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho by tisk neprobíhal v "obchodě", ale doma :-) Kupovaly, případně stahovaly, by se pouze plány pro tisk.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně tím jde tisknou funkční plastové díly přímo doma a vyjde to o dost levněji než koupit "originály"..
Příklad: kryt řadící páky v jednom nejmenovaném japonském autě originál 3500kč. Tisk na profitiskárně 800kč (i s marží). Tisk na tiskárně ala reprap 80kč za materiál .....
Jen to zatím není blbovzdorné a je to spíš pro nadšence a kutily.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ve StarTreku taky nebyl replikator v1.0 ale prinejmensim v10.5 ;-) .. takze asi tak ...dost tezko se da srovnavat Windows 1 s Windows 7 :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já si dovedu představit něco na způsob AFM, kde by neměl být problém ani s kovem, ale ryhclost "tisku" bude blízká nekonečnu. A jak už tu zaznělo, nedovedu si představit ovlivňování materiálových vlastností, např. tuhost pružiny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co vypada velice zajimave je www.nanosolar.com
u nas jsem to ale nevidel k sehnani / pry nestihaj vyrabet /, takze kdovi, jak to je vlastne s realitou, od r. 2011 je nejak ticho po pesine....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

o tištěné elektronice a kecech o tom co všechno tím půjde dělat a tak už jsem slyšel taky před 5 lety na nějakém semináři a od té doby jsem o tom neslyšel ;-) takže kdo ví jak takový projekt skončí.... beztak to někdo komu se to nehodí zamete......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hm 3D tlacenie "na amaterskej baze" je tu uz niekolko rokov, http://en.wikipedia.org/wiki/RepRap_Project jednym zariadenim si vyrobis suciastky na dalsie atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak hlavnovinu u nas jde celkem bez problemu koupit, k legalnimu uzti je ale treba ji nechat ocejchovat ;-)) Jsou i hlavnoviny, ktera se nechaji ruzne kroutit za mirneho zahrati, aby se zlepsila presnost, zvlaste u kulobroku se to provadi, jinde asi neni potreba.

Zbytek si u nas delaji lide spise na soustruzich a frezach, ale 3D by se jim hodila na nenamahane soucastky, krytky, nebo kdyz tak na dily z hlinuku

Modifikuje se zde kde co, od vzduchovek pohanenych startovaci kapsi do startovacky, pres ucpavkove zbrane, renovuji se znehodnocene, nebo jeste lepe nelagalne nalezene, vetrovkari si pretlakovavaji svoje kartuse, zvysiji dale vykon pres podlezeni pruzin prepousteciho mechanizmu a zvetsovanim der, cimz ziskaji velmi ale velmi silnou pusku ... no ona i blba 16J zabije cloveka ... ale psst ...

Nebo jsem videl BB kilickovku (ocelove koule), zase, zrusi se blow,back, svyzi tlak pruziny, aby vice propustila a pozdeji vracela a z flustacky zde mame neco vcelku nebezpecneho, polouatomatickeho ... co meta kulky slusnou rychlosti a ne 3J ... ze se az chronomtry divi, jak je sakra mozne z tak kratke hlavne dostat takovy vykon ... ale zase, nema to zavit, takze je to stejne nepresne, ale kdyz to zvadne vysterlit 20kulek po sobe ;-)))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně ... 3D tiskárny jsou v módě, takže se toho chytne kdejakej jouda a vyrobí z prdu vemblouda. A při tom se jaksi přehlíží, že existuje hafo jiných snazších způsobů, jak vyrobit zbraň.

Např. počínaje prostým středověkým prakem, kterým se dají metat dlažky rychle a při troše cviku i slušně trefit. Dají se koupit hotové ocelové kuše (to prostřelí přinejmenším několik cm dřeva, člověka ještě snadněji), dají se koupit plynové zbraně, dají se vyrobit bomby z běžně dostupných chemikálií ... a když budu chtít něco kvalitního, tak fakt není problém použít konvenční obráběcí stroje (soustruh, frézu), nebo jejich CNC varianty, které dneska má k dispozici kdejaký schopnější "kutil" (s trochou nadsázky, ale lidi, co vyrábějí prototypy se bez nich skoro neobejdou).

A nakonec nic nebrání druhého fláknout po hlavě ocelovou trubkou, nebo šutrem. Fantazii se meze nekladou.

Celý trik ale není v tom, jak snadné je někomu ublížit. Ale v tom, že je čím dál snazší pachatele vypátrat (pokud to PČ neposere, nebo pachatel nemá fakt velké štěstí). Takže pro mne za mne, ať si lidi zbraně třeba tisknou, situace se tím nezmění. Rozdíl mezi tím, jestli mne někdo trefí zbraní koupenou na černém trhu, vyrobenou doma, nebo flákne kyjem není.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.