CDR.cz - Vybráno z IT

Země z oběžné dráhy: Historická mise Polaris Dawn přináší revoluční pohledy

Zdroj: Shuttestock

Mise Polaris Dawn, kterou vedla společnost SpaceX, nedávno přinesla mimořádné záběry z vesmíru. Tato mise zapsala nové kapitoly do dějin kosmonautiky a představila veřejnosti jedinečné snímky Země pořízené z orbitální výšky 450 mil (730 km). Tato výška je výrazně větší než u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která obíhá Zemi ve výšce přibližně 250 mil (400 km).

Breathtaking footage z Polaris Dawn

Záběry, které SpaceX zveřejnila, byly pořízeny externí kamerou během 75 oběhů Země, které mise zvládla během pětidenního pobytu ve vesmíru. Video, které připomíná CGI efekty, však bylo potvrzeno jako autentické záznamy, jak uvedl i šéf SpaceX Elon Musk na sociálních sítích.

Polaris Dawn přinesla nejen vizuálně ohromující záběry, ale také revoluční moment v komerčním výzkumu vesmíru. Jedním z hlavních bodů mise bylo provedení první komerční výstupu do vesmíru. Tuto výzvu si vzal na bedra Jared Isaacman, financovatel a vedoucí mise. Isaacman už měl zkušenosti z předchozího soukromého letu Inspiration4 v roce 2021, což mu dodalo odvahu při jeho druhé cestě na oběžnou dráhu.

První komerční vesmírná vycházka

Polaris Dawn byla svědkem několika prvenství. Jared Isaacman se stal prvním člověkem, který provedl komerční vesmírnou vycházku. Jeho následovnice, Sarah Gillis, se pak zapsala do historie jako první žena, která tento počin zvládla v rámci komerční mise. Oba vyšli přímo z lodi Crew Dragon, což bylo také vůbec poprvé, kdy někdo opustil tuto loď do otevřeného kosmu. Tento krok znamenal důležitý mezník pro budoucí komerční aktivity ve vesmíru.

Tato mise nebyla jen o objevování, ale sloužila také k testování nového typu skafandru, který byl navržen tak, aby poskytoval větší pohodlí a lepší mobilitu astronautům. SpaceX věří, že tento skafandr bude klíčový pro budoucí mise na Měsíc a dále.

Zdroj: Shutterstock

Polaris Dawn také zaznamenala rekord v rámci lidské kosmonautiky za posledních padesát let. Čtyřčlenná posádka cestovala dále od Země, než kdokoli od dob programu Apollo. Dosáhli výšky 870 mil (1 400 km) nad povrchem Země, což je nejdále, kam se lidé od té doby vydali.

Posádku kromě Jareda Isaacmana a Sarah Gillis tvořili Scott Poteet a Anna Menon, kteří se na misi vydali poprvé. Během svého letu se věnovali řadě vědeckých experimentů. Jedním z hlavních cílů bylo testování laserového komunikačního systému, který by mohl zlepšit komunikaci mezi vesmírnými plavidly a řídicími středisky na Zemi. Kromě toho prováděli výzkum lidského zdraví a výkonu pro NASA, což přispívá k dlouhodobým cílům agentury při přípravě na mise do hlubokého vesmíru.

Návrat na Zemi a nový začátek

Po pěti dnech strávených na oběžné dráze se posádka Polaris Dawn bezpečně vrátila na Zemi 15. září 2024. Jejich návrat byl zachycen ve fascinující fotografii, kterou pořídil astronaut NASA Don Pettit z paluby ISS.

Mise Polaris Dawn nebyla pouze demonstrací technologických možností SpaceX, ale také ukázala směr, kterým se budou v budoucnu ubírat komerční vesmírné lety. Vize Elona Muska a jeho týmu ukazuje, že komerční mise mohou přinést nejen nové vědecké poznatky, ale také umožnit široké veřejnosti nahlédnout na Zemi z jedinečných perspektiv.

Diskuse ke článku Země z oběžné dráhy: Historická mise Polaris Dawn přináší revoluční pohledy

Žádné komentáře.