CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zenimax obviňuje Johna Carmacka z krádeže technologie Oculus Rift

Krádež duševního vlastnictví? To si bude Carmack s Zuckerbergem rozumět... ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dojem, že se dost těžko dá ukrást něco, co má Carmack ze své hlavy ve vlastní hlavě. Ano, neznám detaily, nevím, jaký SW měl Carmack ukrást. Ovšem, jestli se podílel na vývoji, a později některé nápady a řešení aplikoval znovu jinde, těžko lze tvrdit, že je to krádež. Zvláště pokud to jsou jeho vlastní znovu použité nápady...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na definici pracovního poměru a konkurenční doložce pod jakým Carmack makal pod Zenimaxem atd.
Na tohle mě napadá jen: Dalo se to čekat. Oculus se stal velkým byznysem a určitě bude víc firem, které se budou snažit patentově navážet do Riftu a ukousnout si ten kousek ze 2 miliard.
V tomhle případě asi vidím jednu jedinou výhodu odkoupení Facebookem ... s žalobami tam mají opravdu hodně zkušeností a právníků mají hromadu :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak je fakt, že nevím, jak přesně to funguje v USA. U nás, pokud vím, tak se tohle řeší buď smlouvou o dílo, nebo zaměstnanecky. Programátor je sice autor (má autorská práva k dílu), ale licenční práva má zadavatel či zaměstnavatel (tedy právo na licencování SW). Ono je to asi ještě zamotanější, ale v principu se u nás nelze autorství zříci.
Nicméně, pokud něco vymyslím, případně se něco naučím, a mám to v hlavě, těžko se pak vyhnout novému použití této myšlenky v dalších projektech. Pochopitelně taky záleží na tom, jestli někdo jiný nemá toto řešení již "patentované".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V USA to bude urcte jinak, ale u nas je to celkem jasne:

1) Je na danou vec patent/ochranna znamka ....
2) Jedna se o dilo provedene na zaklade nejake smlouvy nebo dohody, ktera definuje podminky atd.
3) Jedna se vztah zamestnanec-zamestnavatel, kde bude zakaz prace pro konkurenci po dobu trvani pracovni smlouvy s moznosti konkurencni dolozky, kdy pro jeji drzeni musi zamestnavatel jiz byvalemu zamestnanci platit.
4) Kombinace predesleho jeste s nejakou dalsiho dohodou, ktera napriklad dovolovala Carmacovi delat castecne pro id i OR a jeho takovou praci vyrazuje z exkluzivity.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Pokud nepoužili jejich patent mají smůlu.
2. Myšlenku nelze patentovat (ani princip, matematický vzorec atd.)
3. pokud carmack použil něco co se zavázal nepoužít, díky smlouvě s ID, pak mohou tak maximálně žalovat carmacka za porušení smlouvy..
4. Jen cítí peníze...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vše záleží na znění pracovní smlouvy Carmacka, a tu nikdo z nás nezná. Pokud by to bylo jako u nás většinou, tak to, co vyrobil při práci pro danou firmu není rozhodně jeho.

Druhá věc je, že tady se mluví o zapůjčení prototypu a následné prezentaci mírně opravené fimální verze od zcea jiné společnosti, což smrdí na první pohled.

Další věc je tweet Carmacka, že Zenimax "nevlastní virtuální realitu." To je vysloveně PR stunt, cílený na ovlivnění veřejného mínění v jeho prospěch. Je to démonizování toho, co Zenimax chce. Je to stavění věci do pozice - my Vám chceme dát virtualní realitu, ale ten zlý Zenimax nechce! Dělá, jako kdyby ji vlastnil!

Vůbec to nezodpovědělo žádné otázky (předchozí uznání, že Zenimax vlastní kód jasně říká, že pokud je v jejich zařizený stejný / velmi shodný kód, pak mají problém a že tedy pracovní smlouva jasně říká, že co vytvořil to je Zenimaxu) a jen se snaží manipulovat z veřejností.

Přestože nesnáším patentování všeho a tyhle "patentové války", tak po tomto tweetu fandím Zenimaxu proto, že druhá strana užila hodně hodně nečestné propagandy jak od Edwarda Bernayse. V Guatemale se rozmáhá sovětský komunismus! Musíme ho zastavit! BUM ... a Rusáci tam ani neměli vyvyslanectví, ani nijak s Guatemalou nespolupracovali, natož aby jí podporovali.
Ale šlo se do války podle podobné lži jako že "Zenimax nevlastní virtuální realitu"... viz.:
http://www.youtube.com/watch?v=p8ERfxWouXs

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby něco měli tak by se s tím vytasili, sami mají jen podobné silácké řeči..
Ostatně sami se 3d evidentně věnovat nehodlali, což měl být i důvod proč odtud carmack odešel...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že tyhlety hašteřiny jsou všude

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.