CDR.cz - Vybráno z IT

Zloději vykradli internetovou kavárnu. Zaměřili se na krádež grafických karet

Zloději vykradli v Číně internetovou kavárnu, přičemž se zaměřili na krádež high-end grafických karet. K provedení loupeže využili zloději falešnou identitu a chvilkové nepozornosti majitele kavárny.

Pro zloděje a pašeráky jsou grafické karty novým zlatým dolem. Díky těžařům kryptoměn (zejména Etherea) a skalperům (překupníkům) se některé grafické karty v současnosti prodávají i za pětinásobek doporučené ceny.

O tom, že si měl své grafické karty lépe hlídat se před pár dny přesvědčil majitel internetové kavárny ve městě Chang-čou v Číně. Podle webu tomshardware skupinka zlodějů z čínské internetové kavárny ukradla celkem šest high-end grafických karet. V článku je sice zmínka, že šlo o internetovou kavárnu, ale protože měly být ukradeny výkonnější grafické karty, tak šlo zřejmě zároveň i o hernu počítačových her. Majitel kavárny sice neupřesnil, o jaké modely karet se jednalo, ale každá grafická karta měla mít hodnotu kolem 7000 juanů (1094 dolarů) a mělo jít o high-end grafiky.

Zloději byli po příchodu do internetové kavárny náležitě připraveni. Měli roušky a falešné průkazy totožnosti. Majitel kavárny bohužel ani nepožádal osoby, aby si sundaly roušky a neověřil, jestli jsou podle fotografie těmi, za které se skutečně vydávají. Jeden ze zlodějů pak majitele kavárny vylákal ven a ostatní zloději využili majitelovy nepřítomnosti ke krádeži.

V Číně podobné věci zřejmě nejsou výjimkou. Před dvěma měsíci proběhla honička mezi hongkongskými celníky a pašeráky grafických karet u pobřeží Hongkongu. Výsledkem mělo být zabavení 300 grafických karet NVIDIA CMP 30HX, což jsou grafiky speciálně určené pro těžbu kryptoměn s Ethereum Hash Rate 26 MH/s.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zloději vykradli internetovou kavárnu. Zaměřili se na krádež grafických karet

Středa, 16 Červen 2021 - 06:01 | Gath G | Je obtížné rozumným způsobem omezit něco, co je v...
Sobota, 12 Červen 2021 - 18:23 | maximumspeed | staci se podivat na hashrate cinskych poolu na...
Čtvrtek, 10 Červen 2021 - 21:57 | Nox | Do konca roka budeme svedkami toho, ako sa niekde...
Čtvrtek, 10 Červen 2021 - 19:41 | kat | Když nvidia pro ty těžařské šu*íny vyrábí extra...
Čtvrtek, 10 Červen 2021 - 09:52 | Gaunter | Prichytený pri ťažbe kryptomien bude v Číne...

Zobrazit diskusi