CDR.cz - Vybráno z IT

Bard's Tale IV na Kickstarteru. Fargo chce po Wastelandu vzkřísit další klasiku

Bards Tale Iv View 02
Brian Fargo byl na dlouhou dobu zapomenut díky svým nemalým přešlapům ve společnosti Interplay. V rámci posledních pár let očišťuje své jméno díky reinkarnacím značek Wasteland a Planescape. Nyní chce mezi hráče přinést pokračování další klasiky, Bard's Tale.

Bude to rok, co inXile Entertainment vydal dlouho očekávaný comeback ikonického Wastelandu. Návrat se tak podařil, že Brian Fargo na sebe opět po tolika letech upoutal pozornost hráčů, kteří opět důvěřují hrám, na kterých pracuje. Pokračování Planescape: Torment, Torment: Tides of Numenera, sice ještě nevyšlo a nic moc se o něm neví, avšak vývojářský RPG veterán přichází na Kickstarter s dalším titulem, který se opět opírá o dávno zapomenutou značku, Bard's Tale.

V osmdesátých letech šlo o výtečný tzv. dungeon crawler, kterému dnes vládne Legend of Grimrock nebo české The Keep. Po titulu se slehla zem a jeho jméno se blýsklo naposled v roce 2005 v akční RPG rubačce, která nedosáhla tak velké obliby jako právě její vzor.

Bards Tale Iv Image 03

Herní studio nechystá žádnou předělávku, ale plnohodnotné pokračování. To znamená, že si hráči užijí zapeklité hádanky, nekompromisní obtížnost, hutnou atmosféru a malování chodbiček na čtverečkovaný papír. Platební model a dostupnost hry se naštěstí také zastavila v dávných dobách. Jednou koupit a hrát bez omezení.

Nicméně trochu blíže o samotném Bard's Tale IV. Hráč se chopí družiny vedené nadaným muzikantem, který své spolubojovníky podporuje v boji svým ladným pohybem prstů po strunách loutny a ve slovních potyčkách zase svou nevymáchanou pusou. Vývojáři děj zasadí do skotského města Skara Brae, kde se odehrával i první díl. Návrat ke kořenům, jak má být.

Bards Tale Iv Image 01

Nejvíce zajímavé však budou tamější katakomby a dungeony, ve kterých člověk stráví většinu času a ve kterých se hratelnost zvrhne v opravdový old-school. Pochodování v pravidelné mřížce, souboje na tahy, přehršel pastí a hádanek, dobře poschovávané tajemné místnosti. Co více si přát? Možná by si všichni milovníci Legend of Grimrock mohli dát okap pod ústa. V rámci puzzelů pak dojde na zkoumání a manipulaci s předměty přímo v enginu hry (hledání znaků na meči nebo otvírání skříněk pomocí speciálních mechanizmů).

Nutno podotknout, že osmdesátá léta se neprojeví na připravované hře všude, určitě ne na grafice. Titul totiž poběží na Unreal Engine 4. Užijeme si tedy veškerých moderních vychytávek, které tato technologie nabízí. Díky tomuto enginu se pokračování legendárního crawleru podívá na operační systémy Windows, OS X a vybrané linuxové distribuce. Nicméně technologie dovoluje i pozdější port na konzole.

Co se týče financování, tak Fargo požaduje $1.25 miliónu. Jenom v rámci psaní této zprávy ukazatel poskočil z $300 000 na $500 000. Umíte si tedy představit, jakým raketovým tempem výběr postupuje. Vypadá to, že Fargo plně očistil své jméno a je zpátky v plné síle. O splnění kampaně tedy není pochyb. Přispějete téže na Bard's Tale IV? Přispěli jste na Wasteland 2 nebo Torment: Tides of Numenera?

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bard's Tale IV na Kickstarteru. Fargo chce po Wastelandu vzkřísit další klasiku

Středa, 3 Červen 2015 - 14:51 | skaven | W2 - prispel som Torment Tides - prispel som Bard...
Středa, 3 Červen 2015 - 09:53 | CyberAngel | BTW, překlep, je to "Planescape".

Zobrazit diskusi