CDR.cz - Vybráno z IT

Vývojáři STALKER a Cossacks hlásí po letech comeback. A nevracejí se s prázdnou

Gsc Navrat Uvodni
Bylo to nečekané, bylo to náhlé, ale jsou zpět mezi živými. Před několika dny oznámilo zavřené vývojářské studio GSC Game World svůj comeback na videoherní scénu a vyvolalo tím nemalé ohlasy u svých skalních fanoušků.

Z rozhovoru s Valentinem Jeltyševem, bývalým PR manažerem GSC Game World před uzavřením a nynějším mluvčím studia, pro GamesIndustry.biz je patrné, že ukončení prací na druhém díle jejich nejslavnější série, STALKER, před čtyřmi lety nebylo jen tak lehké rozhodnutí a stále existovaly plány, jak se k pracím vrátit.  

Gsc Navrat 4Gsc Navrat 5

Clear Sky a Call of Prypiat byly spíše doplňky, než plnohodnotnými tituly. STALKER 2 měl být jiný, ale čím víc jsme na něm pracovali, tím víc jsme se vlastně oddalovali od konce. Důvodů proč skončit vývoj ale bylo víc, než jen finance a nedostatečný scénář,“ sdělil Jeltyšev.

Jeltyšev v rozhovoru také prozradil, že jim projekt zabíral tolik času, že by v době vydání už byl technicky zastaralý. Nelze se tedy vyhnout myšlence, že si tehdy autoři ukousli příliš velké sousto. I po zavření dveří studia se titul blížil více k začátkům, než k finálním pracím. Všechny materiály ke hře však zůstaly zachovány, návrat studia by tedy mohl znamenat i předzvěst návratu značky STALKER.

Gsc Navrat 3

Studio zatím oficiálně neoznámilo, na jakém projektu v současné době pracují, ale něco se už za jejich zdmi kuje. Sám Valentin zmínil, že čekají návrat jejich skalních fanoušků. Pokud se tedy nejednalo o planá slova, nabízejí se spekulace, že by se skutečně mohlo jednat o tolik žádaný druhý díl STALKERa. Další nadějí je i další díl jejich neméně slavné strategické série Cossacks

Ws Cossacks European Wars 1920 X 1200Gsc Navrat 2

Zatím je jasné pouze to, že vývojáři odmítli kráčet cestou stále oblíbenějších free-to-play her pro mobilní telefony. GSC se chtějí vrátit ke starým dobrým plnohodnotným titulům a tomuto trendu se vyhnout.

Lze jen odhadovat, co vlastně bude jejich další herní počin a už vůbec nelze říct, jaký bude mít ohlas. Je ale nadmíru jisté, že nejen skalní fanoušci uvítají návrat tohoto studia a naděje na STALKER 2 opět ožily. 

Michal Frolík

Od listopadu 2010 byl součástí redakce RecenzeHer.eu, o dva roky později pak přešel na inGamer.cz. Počátkem roku 2013 svou zpravodajskou publikační činnost zanechal, věnoval se překladům a psaní povídek. V listopadu 2013 se do redakce vrátil na externí pozici, na níž pokračuje také po sloučení inGameru s CDR.cz.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vývojáři STALKER a Cossacks hlásí po letech comeback. A nevracejí se s prázdnou

Středa, 7 Leden 2015 - 12:52 | rman | Skoda, dlooouho jsem nehral neco tak skvelyho,...
Úterý, 6 Leden 2015 - 06:33 | corwin78 | Jen doufám, že jejich další hra neponese název...
Pondělí, 5 Leden 2015 - 22:12 | msoky | ehm, trošku meškáte, tak 2 týždne a mimo...nebude...

Zobrazit diskusi