CDR.cz - Vybráno z IT

Papír, tužku ven. Vaporum je slovenský Legend of Grimrock zasazený do steampunku

Vaporum 5
V oldschoolu je síla, jak dokazuje nejen Legend of Grimrock. Nadějný Vaporum jde ve šlépějích právě této série, která si svým ohlédnutím do minulosti získala řadu fanoušků. Tentokrát se však nepodíváme do klasického fantasy, nýbrž se nadechneme drobátko páry.

Herní trendy se čím dál tím více ohlížejí do minulosti, a to nejen z hlediska pouhého grafického kabátu, ale často i mechanikami. Tomu je zářným příkladem právě série Legend of Grimrock, která před pár lety představila návrat ke kořenům postarších RPG, kdy vás hry za ručičku rozhodně nevodily, nýbrž ji nutily uchopit pero a čmárat po nejbližším čtverečkovaném papíře mapu podzemí.

Vaporum 2Vaporum 3Vaporum 4

Samozřejmě tento titul dnes hráče do takového hardcore režimu už nenutí (tedy pokud sami nechtějí). Jeho základem však byla čtvercová herní pole, po kterých jste se pohybovali jeden po druhém a pouze ve čtyřech přímých směrech. Docházelo tak k poněkud netradičním strategickým nutnostem, se kterými už se v moderních RPG nesetkáte.

Legend of Grimrock zaznamenal obrovský úspěch u obou svých dílů. Podobného ohlasu se dočkal i nejnovější díl z dříve přední série těchto tzv. dungeon crawlerů, Might & Magic X: Legacy. Ten však nabídl ve své podstatě podobný koncept, tedy fantasy prostředí a stvůry. Nostalgické průkopnictví si proto stále drží Legend of Grimrock.

Vaporum 8

Vaporum by mohlo následovat podobný úspěch, a to zejména u milovníků steampunku, který je v současných hrách čím dál tím více užíván. Najít ovšem hru v kombinaci obou těchto žánrů je jako hledat jehlu v kupce sena. Vaporum by mohl být právě touto jehlou, kterou naši východní sousedé ze studia FatBoy šikovně všili do zdejší mezery.

Vaporum 6Vaporum 7Vaporum 9

První vydané záběry dávají nakouknout hned na několik věcí. Atmosféru, soubojový systém, nepřátele, mechaniky a ovládání postav. Na rozdíl od Legend of Grimrock, zde nebudete ovládat celou partu, nýbrž jednotlivce (který v tom případě bude muset být asi docela všeuměl). Mohla by to být zajímavá změna v žánru, kdy většinou měl hráč na starosti okolo čtyř postav. 

Vydání Vaporum není zatím 100% jisté, tvůrci momentálně hledají způsob, jak sehnat finance. Dokonce zvažují i crowdfundingovou kampaň. Nezbývá tedy než držet palce a v případě zájmu a takové kampaně přispět svoji korunkou do díla. Hlasovat pro hru můžete zatím na Steam Greenlight

Diskuse ke článku Papír, tužku ven. Vaporum je slovenský Legend of Grimrock zasazený do steampunku

Úterý, 24 Únor 2015 - 22:42 | Solitary | Ve skutecnosti se M&M 10 dostalo spis hodne...

Zobrazit diskusi