CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zrušení zimního a letního čas se blíží. Plány EU počítají již s rokem 2021

"Členským státům však ponechá svobodu ve výběru, který čas budou dodržovat. je však nezbytné, aby všechny členské státy napříč Evropskou unií vzájemně spolupracovali a svůj postup dopředu koordinovali.

Čo je to zase za blábol. V preklade to totiž znamená, že každý štát si môže sám zvoliť aký si ponechá čas, ale ten musí biť rovnaký, ako ostatné štáty EU. Takže ako vždy rozhodne Nemecko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kez by proste nekomu doslo, ze upravovat cas umele na jakoukoliv stranu je prezitek a prikazal tu blbost zrusit. Pak bychom vsichni meli cas podle casovych pasem, nikoho by to nestalo nervy a prachy a zbytecny diskuse plny shitpostu pri vyjednavani a dalo by se to udelat hned. Nazdar.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale takhle je to veselejsi. Lidi se o tom muzou donekonecna dohadovat. Zastanci vecernich pikniku muzou omlacovat zastancum standardniho casu o hlavu zbytecny svetlo v lete ve tri rano. Bojovnici za standardni cas muzou vycitat letnocasarum, ze by kvuli nim meli v zime svetlo az pozde dopoledne. Navzajem si muzou nadavat do pitomcu, kteri neumi vstat o hodinu driv nebo pozdeji. A jako se vsim je to pul na pul. Potom na dalsi urovni ma lokalni politik tezky dilema, kterou pulku volicu nastvat a muze o tom nemene zurive diskutovat se svymi kolegy. A nakonec i na urovni EU to slibuje nekonecny diskuse, ktery cas je ten spravny, protoze i kdyz teoreticky muze mit kazda zeme jiny, nebylo by to uplne ono. Proste to poskytne tolik zabavy takovymu mnozstvi lidi, ze to nemuzem jen tak jednoduse zariznout. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne!!! :-DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale to bychom pak měli GMT+1 a než se to zprocesuje, Greenwich nebude v EU a to bychom pak měli bezčasí :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho stále napadá ten zimní čas, když je jen letní čas a pak středoevropský čas, který je ten správný podle časových pásem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uplne stejne se da rict, koho stale napada ten stredoevropsky cas, kdyz je jen UTC :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze zimniho casu je v soucasnosti pro vetsinu lidi synonymum pro standardni CET. Pochybuju, ze by existovalo hodne takovych, kteri by u nas skutecne chteli UTC+0. Mozna se jich par najde, ale nebude jich moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtěl to co bylo vždy jako standard někdo ty pásma vymyslel a tak by taky měli zůstat a ne si každý dělat co chce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soupani s casem sem a tam je sice hrozna pitomost, ale pokud uz jsme na to jednou zvykli, najdou se i pozitiva. Viz treba znama diskuse, je-li uzitecnejsi svetlo ve tri rano nebo v deset vecer, kdy druhou moznost hodne lidi oceni, zatimco prvni neprinese nikomu nic.

Skutecny problem je jinde, ze jsme natolik svazani casem na hodinkach, ze se z toho nedokazeme vymanit. Castecne to jde, pokud nemam napriklad pevnou pracovni dobu. Ale i tak tomu nelze zcela uniknout, protoze clovek potrebuje nejaky interakce s okolnim svetem a ten jede porad striktne podle hodinek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to co vám při jedné změně času přidají to vám zase vezmou při té druhé změně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze nezvykli. Problem ale nemaji jen lidi, ale i systemy. Napriklad kontinualni mereni teploty pri jednom prechodu v grafech ukaze hodinovou mezeru a pri tom druhem prepise jiz existujici data, takze se nedozvis co se celou tu hodinu merilo. Jasne, lze to nejak obchazet, ale pomerne slozite, napriklad pocitani dennich prumeru je pak celkem problem. A takovych veci je bambilion, zmeny casu jsou proste akorat problemovy. Ale jeste problemovejsi bude, kdyz si to v jednom pasmu muzou volit zeme ruzne, to je uplna kravina. Co kdybychom si my odsouhlasili GMT+4? Jen tak, kdyz muzem, proc ne co? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvykli a nezvykli. Proste to delame uz dost dlouho a vylozene to vadi jen lidem, kteri musi fungovat podle hodinek a zaroven jim skokova zmena dvakrat rocne nedela dobre. Ostatni se s tim za den dva srovnaj a v pohode.

U pocitacu jsou podobny skoky samozrejme radost, jako by nestacily samotny casovy pasma. Cloveka by vubec nenapadlo, kolik se s tim da uzit zabavy, dokud se do toho sam nepusti. Sice uz to v podstate taky mame vychytany, zakladem je vsechno ukladat v UTC a potom nehrozi extremy jako prepisovani dat. Ale ze by to zivot zjednodusovalo, to se rict neda.

Co se tyka spravnyho casovyho pasma, uz jsem zaznamenal kompromisni navrh na +1,5, coz taky nic neresi. Osobne bych se nebal jit klidne vic do plusu, +4 je asi zbytecne hodne, ale +3 by se mi libilo. Sice by po nemalou cast roku byla rano tma, ale to nevadi. At uz v tu dobu clovek jeste chrape, nebo jde do skoly ci prace, svetlo s vyjimkou nekterych venkovnich zamestnani stejne nepotrebuje. Ruzni odbornici sice tvrdi, jak vstavani za svetla je lepsi, ale za sebe muzu rict, ze kdyz jsem byl naposledy postizen zavislosti na hodinkach, coz bylo jeste ve skole, nechtelo se mi tam uplne stejne, at jsem vstaval za svetla nebo za tmy. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vstávání ráno je možná u vás, ale většina lidí stává do práce mezi 4 a 5 hodinou ráno, aby byli v práci na 6 hodin a určitě se vstává lépe za světla než za tmy, ale to je všechno jedno důležité je aby čas vrátili tak jak má být, když si někdo hodně dávno dal tu práci a ty časové pásma vytvořil jinak si klidně můžeme zavést jen jedno pásmo a je to jen pak někde ve stený čas budou mít tmu a noc a jinde světlo a den, ale čas budou mít stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, nakolik stále platí, že většina lidí potřebuje být v práci na šestou. Před padesáti lety to tak fungovalo a dělnické vlaky, které vozily pracující na šestou, byly narvané. Dnes jezdí skoro prázdné. Také intenzita dopravy v šest hodin ještě není ani na polovině maxima, v pět ráno je naprosto minimální. Z desítek lidé, které si vybavuji, snad nikdo nejezdí do práce na šestou. Někdo to má víceméně volné a někdo to má dané třeba podle otevírací doby, ale na šestou to není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě v Praze to tak nebude, ale jinde všechny firmy v dělnických pozicích začínají z 6 ráno max v 7 ráno. Na pozdější hodinu do práce chodí většinou manažeři a občas nejací úředníci. Dělnické vlaky nejsou narvané jen proto, že většina lidí jezdí do práce autem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, odbornik nejsem, davam to jako subjektivni odlehceny nazor. Mozna na to existuje nejaka seriozni a prukazna studie. Ale osobne me pri vstavani trapi pouze to, jestli jsem se dostatecne vyspal. A je-li pritom svetlo nebo tma, v tom jsem nikdy zadny rozdil nepozoroval.

Lidi chodicich na sestou asi porad nebude uplne malo a urcite jim preju radostnejsi vstavavani. Ale na druhou stranu, pokud kvuli doprave vstavaji pred patou, oproti UTC+2 si s UTC+1 pomuzou o necely dva mesice, ale i tak budou mit na vstavani tmu pul roku. Takze to muze trosku potesit, ale uplne je to nezachrani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nehrozi extremy jako prepisovani dat" ale jo, v DB to muzes mit jako UTC a nazdar, ale jak to zobrazis v 24 hodinovym grafu? A jak z toho spocitas prumer? To uz pak proste nektery data musis bud vynechat nebo ti chybi, nebo existujou v jinym case. Proste bordel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bral bych zimní, protože aspoň půl roku bych mohl chodit z práce dříve, protože by to zmenšilo časový posun s US. Tj. meetingy by se konaly o hodinu dříve.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrušit letní a zimní čas, zavést globální čas. Holt bude mít každý poledne v jinou hodinu, ale když se řekne je pět hodin, tak bude pět hodin. Poledne ať se strčí někam do pacifiku, ať si lidi nestěžují, že je někdo protěžován dvanáctkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tím se sice některé problémy řeší, ale je nepraktické, aby se lidem měnil datum uprostřed aktivního dne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.