CDR.cz - Vybráno z IT

Nokia X s Androidem startuje v ČR na třech tisících, přichází s podporou DualSIM

Včerejším dnem odstartoval v České republice volný prodej nových zařízení od společnosti Nokia z řady X, která si klade za cíl vystřídat low-cost modely z řady Asha. Na první pohled zaujmou barevné kombinace, podpora DualSIM a operační systém Android.

Nokie X jsou novou doplňkovou řadou v rámci mobilního portfolia plného telefonů Lumia s operačním systémem Windows Phone. Díky nativní podpoře DualSIM (dvou SIM karet) míří modely z X řady do volného prodeje, v nabídce tuzemských operátorů je tak nehledejte. Nižší hardwarová výbava a netradiční osazení operačním systémem Android však tlačí cenu poměrně do nižších sfér. I když v rámci „Xkové řady“ byly představeny v únoru modely hned tři, v České republice se do prodeje dostanou pouze dva typy zařízení. Nokia X (na obrázcích v celém článku), která je tedy už od včerejška k dostání za cenu od 3200 CZK, a v průběhu května Nokia XL+ s lepší výbavou za cenu 4300 CZK včetně DPH.

Nokia si s těmito low-cost modely slibuje oslovit především zákazníky s menšími nároky na základní hardwarovou výbavu a samozřejmě i s menší ochotou sáhnout hlouběji do kapsy při koupi nového telefonu. Jak potvrdili obchodní zástupci Nokie ČR na 28. setkání obchodních partnerů SWS a.s. na zámku v Čejkovicích, řada X má za úkol stát se pro řadu zákazníků jasným favoritem při potenciálním rozhodování při nákupu prvního chytrého telefonu. Nokia stále vsází na sílu a známost své značky, nasazení Androidu je prý vstřícným krokem společnosti k požadavkům zákazníků, kteří po těchto modelech neustále volají.

Upravené androidí rozhraní velmi nápadně připomíná dlaždicové prostředí Windows Phone, což je zajisté obchodní záměr, jak si předpřipravit do budoucna další zákazníky pro jednodušší přechod na microsoftí Windows Phone.

 Nokia XNokia XL+
Displej4" kapacitní IPS dotykový (800x480 px)5" kapacitní IPS dotykový (800x480 px)
Procesor1GHz Qualcomm Snapdragon S4 Dual-Core1GHz Qualcomm Snapdragon S4 Dual-Core
Operační paměť512 MB RAM768 MB RAM
Fotoaparát3 Mpix fotoaparát (zadní)

5 Mpix fotoaparát (zadní)

2Mpix fotoaparát (přední)

Paměť4 GB (+ podpora microSDHC až do velikosti 32 GB)4 GB (+ podpora microSDHC až do velikosti 32 GB)
Baterie1500 mAh2000 mAh
FunkceA-GPS, akcelerometr, DualSIM, FM rádio, výstup na sluchátkaA-GPS, akcelerometr, DualSIM, FM rádio, výstup na sluchátka
Barevné variantyzářivě zelená, zářivě červená, azurová, žlutá, černá a bílázářivě zelená, oranžová, azurová, žlutá, černá a bílá
Konektivita802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, microUSB, USB 2.0802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, microUSB, USB 2.0

 Pokud se tedy podíváme stručně na systém jako takový, zjistíme, že si jej Nokia přizpůsobila podstatně více k obrazu svému. Ano, základním kamenem je Android verze 4.1.2 (u verze XL+ bude verze 4.4), z modelů Asha si však zachoval řadu grafických prvků, zkrátka se přenesla do něj vlastní nadstavba Fastlane. 

Neočekávejte zde podporu Google Play, systém je čistě napojen na Nokia Store s vlastními androidími aplikacemi a zároveň na další partnerské obchody, ve kterých se taktéž vyhledávají aplikace v případě nenalezení té odpovídající v domovském obchodu. Také mapy jsou přenastavené z Google Maps na vlastní mapové podklady, ke kterým lze přistupovat i offline. Pro Českou a Slovenskou republiku by měl být k dispozici i navigační komentář v českém a slovenském jazyce.

Jistě nikoho nepřekvapí malá zajímavost závěrem; zhruba měsíc po oficiálním oznámení modelů Nokia X se na internetu objevil návod (viz video níže), jak na jailbreak/root těchto nových X telefonů. Podle ohlasů je skutečně vše funkční, pokud se vám nezamlouvá prostředí od Nokie a není pro vás ztráta záruky překážkou, nic vám nebude bránit si nahrát do svého telefonu úplně čistý Android i s plnou podporou Google služeb, jako Google Play, Youtube, Maps, Gmail atd.

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nokia X s Androidem startuje v ČR na třech tisících, přichází s podporou DualSIM

Čtvrtek, 17 Duben 2014 - 12:04 | corwin78 | Tak na to jsem zvědavý, ale za mě Nokia opět...
Středa, 16 Duben 2014 - 23:17 | peca | tak on je opruz už jenom to, když namísto...
Středa, 16 Duben 2014 - 21:16 | Jiří Molnár | Pocity a dojmy ze zařízení komplexně určitě...
Středa, 16 Duben 2014 - 19:10 | Chewbacca | Bylo by zahodno zminit jen jedno senzorove...

Zobrazit diskusi