CDR.cz - Vybráno z IT

Na silnější Raspberry Pi si ještě počkáme, pravděpodobně přijde kolem roku 2017

nepřehlédněte
Je to již více než dva roky, kdy se do prodeje oficiálně dostal Raspberry Pi Model B. Zařízení s 512 MB RAM a jednojádrovým procesorem BCM2835 se velmi pohodlně usadilo v nabídce řady obchodů a i dnes se těší dobré prodejnosti. Jaká ho ale čeká budoucnost?

Je to pár dní, co jsme vás informovali o zahájení distribuce aktualizované verze jednodeskového počítače Raspberry Pi Model B+. Za stejnou cenovku (35 USD) jako předchůdce nabídne více USB portů a GPIO pinů a řadu dalších drobných vylepšení. Procesor a paměť RAM však zůstává neměnná. A to by možná do budoucna mohl být trochu kámen úrazu.

Raspberry Pi samozřejmě nikdy nemělo v úmyslu se stát nějakým levným supervýkonným minipočítačem. Je to kutilská záležitost, která se snaží nabídnout za málo peněz maximálně dostupný výkon pro základní činnosti, ať už z hlediska výuky či nějakých multimediálních aspektů. Malinu drží stále na vrcholu zájmu i přes relativně dobře dostupné výkonnější konkurenty především silná komunita, která se kolem projektu vytvořila. Jak to však může vydržet dlouho?

Samotný vývojový cyklus jednodeskového počítače Raspberry se tak spíše podobá nástupu nových next-gen konzolí, než počítačů jako takových. Počítačové firmy jako Lenovo, Asus či HP povětšinou uvolňují novější a rychlejší počítače v půlročních až ročních cyklech, naproti tomu firmy jako Microsoft, Nintendo či Sony s novými konzolemi nespěchají, je to záležitost v jednotkách až desítkách let.

Raspberry Pi a microUSB nabíječka Samsung

Zakladatel malinového projektu Eben Upton v rozhovoru pro RaspPi.Today prozradil, že již existují plány na vydání výkonnějšího modelu Raspberry. Vydat jej však dříve než po pěti letech od uvolnění prvního Raspberry Pi však nadace nehodlá, hovoří se o vydání někdy kolem roku 2017. Eben Upton v tomto ohledu argumentuje, že častější hardwarová aktualizace Raspberry ukrojí z času samotným uživatelům, kteří si tak nestihnou zvyknout na stávající model.

Pokud se řadíte mezi čekatele na výkonnější model Raspberry, zřejmě vás dnešní zpráva příliš nepotěší. Vaše očekávání se protáhne minimálně o další tři roky. Otázkou také zůstává, zdali se toto čekání vůbec vyplatí. S ohledem na aktuální Raspberry Pi si musíme připomenout, že procesor z rodiny ARM11 Broadcom BCM2835 nebyl zrovna ctností i v době oficiálního uveřejnění (2012) tohoto jednodeskového počítače. Je tedy dost pravděpodobné, že i nová generace Maliny nemusí zrovna výkonově dosahovat takových výsledků, jak by si mohl někdo představovat. Ke slovu by tak z hlediska vyšší výkonové části mohla přijít na řadu konkurence, která sice nedisponuje tak silnou uživatelskou základnou jako Raspberry, avšak za plus/mínus podobné peníze nabídne přeci jen té výpočetní síly o něco více. Namátkou můžeme připomenout například pcDuino, Banana Pi či ECS Liva.

Zdroje: 

(na motivy) liliputing

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na silnější Raspberry Pi si ještě počkáme, pravděpodobně přijde kolem roku 2017

Pondělí, 21 Červenec 2014 - 15:46 | Kert | To by mě také zajímalo. A taky by mě zajímalo, to...
Pátek, 18 Červenec 2014 - 10:48 | kapa | cena nieje rovnaka, uznavam ale da sa to objednat...
Středa, 16 Červenec 2014 - 21:16 | -F- | ktera je prosim ta lepsi deska za stejnou cenu?
Středa, 16 Červenec 2014 - 18:00 | Gath G | "Uz ted konkurence nabizi lepsi desku za...
Středa, 16 Červenec 2014 - 16:03 | petr22 | Uz ted konkurence nabizi lepsi desku za stejnou...
Středa, 16 Červenec 2014 - 15:36 | mixal 11 | Smutne, 1 jadro, 512MB Ram a ARMv6 ... ARMv7, 1...

Zobrazit diskusi