CDR.cz - Vybráno z IT

Gizmo Board - developerský kit s APU AMD

Minipočítače se schopnostmi klasických počítačů jsou u nás velmi populární. Tohle ovšem není jen tak nějaký minipočítač.
blog
BLOG-PR-Gizmo5

Původně jsem nečekal, že by počítače jako Raspberry Pi nebo Android MK802 měly zvládnout HD video, ale od chvíle, kdy to zařizuje samotná výpočetní jednotka už to může umět prakticky jakékoliv miniaturní zařízení. Problém nastává, když chcete více. Ani Raspberry Pi, ani Android MK802 nemají kdovíjaký extra výkon okolo. Po pravdě MK802 je jen smartphone bez baterie a displeje. Oba počítače jsou navíc založeny na procesoru platformy ARM, tedy něčem, co je pro Windows aktuálně nově "objevovaná" oblast (Windows RT).

BLOG-PR-Gizmo1

GizmoSprehe Gizmo Board není sice první svého druhu, jenž nabízí nějaké to APU od AMD, ani není při 10x10 cm nejmenší. Nachází se na něm však vše potřebné pro normální počítač: dvojice USB, audio a D-sub, pro disk pak 1x Sata. Výkon je pak více než dostatečný, a díky AMD G-Series APU s 1GHz dvoujádrovým procesorem G-T40E (Bobcat) s grafikou Radeon 6250 zvládne běžný provoz, přehrávání filmů i nějaké hry. To vše navíc díky nízké spotřebě tohoto APU pod 10 W, díky níž je celek shladitelný pasivně. Drobným limitem může být 1GB instalované nerozšiřitelné RAM.

BLOG-PR-Gizmo3BLOG-PR-Gizmo2BLOG-PR-Gizmo4

Možná jen absence DVI/HDMI/DP brání ve skvělém potenciálu pro velkoplošné projekce. Ovšem Gizmo Board není určena jako počítač k použití, je to vývojový nástroj pro kutily, nezávislé vývojáře a autory embedded systémů. Skrze rozšiřující PCB Explorer Kit malý displej, ne zrovna bohatou klávesnici, sloupec měřících bodů a matici otvorů pro vlastní tvorbu "něčeho".  Já bohužel nevím, nejsem vývojář, ale "asi se to hodí". Nechť vám napoví následující tři videa. Slíbené čtvrté zatím není dostupné.

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Gizmo Board - developerský kit s APU AMD

Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 14:10 | jameslernard | I had to write an essay in a language that I didn...
Pondělí, 28 Leden 2013 - 21:39 | Tomáš Bohuněk | Mě to přijde také. Ovšem, a to v článku chybí, a...
Pondělí, 28 Leden 2013 - 21:34 | Tomáš Bohuněk | :) Z tohoto pohledu se jedná o nanopočítače.....
Pondělí, 28 Leden 2013 - 17:15 | Enigma | Sice bylo v článku vysvětleno, proč tam není...
Pondělí, 28 Leden 2013 - 16:16 | kubik | Pro nas starsi je minipocitac: http://upload....

Zobrazit diskusi