CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Povinná evropská štěnice eCall potřetí - (nejen) WIFT má důvod milovat i nenávidět

Tím, že neznáme detaily, tak se nemůžeme dobrat nějakého spolehlivého závěru.
Nicméně já bych nastínil 3 varianty, z čehož jedna zhruba může nastat:

1. Soft
eCall bude sbírat lokační (GPS) a odometrické údaje cca v rozsahu poslední minuty. V případě havárie se připojí na GSM síť a odešle tyto údaje.
Tato varianta by pro mě osobně byla ještě jakž takž přijatelná.

2. Medium (offline šmírování)
eCall bude sbírat lokační (GPS) a odometrické údaje v rozsahu kapacity své paměti, což mohou být i tisíce hodin jízdy. Tyto údaje pak mohou být využity (zneužity) státními orgány, popř. jinými institucemi.
Např. si stáhnou (třeba při STK) obsah a pak vám přijde padesát pokut, protože na dálnici před půl rokem jste jel 135, támhle to, atd.
Toto je pro mě už naprosto nepřijatelné.

3. Hard (carmageddon)
eCall bude sbírat lokační (GPS) a odometrické údaje a v určitých intervalech odesílat přes GSM do "centrály". Co z toho plyne je asi jasné..

Uvidíme, co nám soudruzi z EU zase uvaří za šlichtu a donutí sníst..

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ad 2: Ovšem statistika pohybu vozidla (semi anonymní) může vést k optimalizacím v dopravě, například sledování typického využití toho kterého vozidla, místo provozu.. Kolik času skutečně průměrně na auto připadá pro jízdu městem, venkovem, dálnicí.. Ovšem mohou z toho být i demografické statistiky, které se nám líbit nemusí...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Filosoficka otazka:

Nebylo by nejlepsi, kdyby nas svet ridily neomylne stroje? Vzdyt by pak vsichni byli v bezpeci!!!Clovek by mel znemozneno se principialne chovat " nebezpecne".

Vzdyt by to bylo tak uzasne, kdo videl napriklad film Ja, robot tak ten si umi udelat predstavu. Doprava byla zrychlena o xy procent, neexistuji dopravni nehody, lide jsou stastni...
Dalsi level by mohl byt vylozene Matrix - to uz je 100% ochrana zivota cloveka. Tam clovek opravdu nema sanci si nijak ublizit, i kdyby to chtel udelat zamerne.

Nebylo by to tedy nejlepsi? Nebylo by nejlepsi kompletne lidem ZNEMOZNIT (nikoliv zakazat, ale primo znemoznit) chovat se tak, jak lide sami chteji, a VNUTIT jim chovat se tak, jak je to SPRAVNE?
Rozvinme tedy svuj klid a pripravme se na dobu, kdy lezeni po skalach bude tvrde undergroundova aktivita a bude trestana zmrazenim na 20 let spolu s prevychovny7m programem na pleteni svetru...

Samozrejme by se nemohlo nic pokazit, protoze ONI vedi nejlepe, co je pro nas dobre. ONI jsou totiz neomylni, ONI vedi nejlepe, co je pro me osobne nejlepsi, ONI vedi nejlepe, co si mam myslet, ONI vedi nejlepe, co mam delat...

Protoze proc koncit u nejakych ecallu, to je vylozene malo, stejne ti lide budou umirat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsi an to kápl, i když to je trochu jiné téma... Nakonec jsme všichni otroci.. Ti nahoře, ať už jsou to kdokoliv, potřebují otroky, kteří je budou krmit. není třeba hledat hyperpohony nebo podobné krávoviny, hlavně když se ti nahoře mají dobře, nemusí nic dělat, a mají všechno... Otroctvé nezmizelo, jen se změnilo... Teď jsme my otroky Evropské Unie... Proto jde školství do háje, protože chytří lidé jsou nepohodlní. Nemohou si dovolit je postřílet nebo zavírat, ale mohou zkriplit školství, až se z nás nakonec zase stanou ovce... A tak je to se vším ;)

Mě by se líbil systém automatického řízení vozidel (mám provozuschopnou vizi, která by okamžitě mohla být masově nasazena, ale prý je shora tlak ten vývoj zpomalit až zastavit, protože ani toto se jim nehodí do krámu) - já bych se volantu nevzdal, ale vyblbnul bych se na okruhu, a na silnici bych se nemusel bát, že mi nějaký blbeček sestřelí dítě, až ho poprvé pustím na silnici samotné (až ho budu mít) ... Ale to co předpovídáš ty nakonec přijde...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi jak ty vubec muzes zit...Jak by te mohlo bavit zit, kdyby te proste ridili nejaci roboti a ty bys nemel ZADNOU vlastni vuli?
Podivej se na Demolition Mana, je to VELMI poucny film.
Na druhou stranu te omlouva, ze jses jeste student, to je takova ta klasicka skupina pachatelu dobra. Uprimne receno - jdi do prdele s nejakou automatickou dopravou, jdi do prdele s likvidaci vlastniho mysleni, jdi do prdele s pachanim dobra....A jestli jses takovej kripl, ze mas pocit, ze muzes nechat zlikvidovat osobnosti ostatnich lidi na tomto svete, tak to jdi do prdele 10x.
Sam si klidne nech svuj zivot ridit pocitacem, me je to fuk. Ale nevnucuj to laskave ostatnim.

A tvoje myslenka, ze je super, ze mame bonzovaci zarizeni, co bude automaticky bonzovat porusovani predpisu...Tak to jdi do prdele 100x a splachni prosim te za sebou.
Dekuji

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

A jéje.. :D Hele ničí myšlení nechci potlačit já, ale "ti nahoře", aktuálne EK, a kdovíkdo sedíc ještě nad nimi.. Toto neschvaluji, ale svět k tomu spěje, a já si to jen snažím vysvětlit. Já robot, Já legenda, i Demolition mana jsem viděl ;)

Automatická doprava je ovšem o něčem úplně jiném. Podíváš-li se na obecný obraz populace za volante, zjistíš, že valnou většinu z nich to prostě nebaví, a potřebují se prostě jen přepravit, a je jim jedno, jestli se přepraví, nebo budou přepraveni. Pro mnoho lidí je řízení stresující. Spousta lidí raději tráví svůj čas prací a výzkumem, než řízením vozidla... Takovým masám by to pomohlo, a nehody na silnici by se staly doménou pouze technických chyb (možná by byly o to závažnější, podobně jako letecké havárie). Lidský faktor je zde problém, který nelze eliminovat jinak, než eliminací člověka jako takového z pozice řidiče. Žádná jiná cesta nikdy takové výsledky nepřinese, a rozhodně nebude tak příjemná. Upřímně závodění patří na okruhy, jen kdyby se za ně tolik neplatilo... Bohužel nemůžeš jezdit 180 km/h ani na vlastním za vlastní prachy vyasfaltovaném pozemku..

A když vidím, kolik nevinných lidí je na silnicích zabito - tátů od rodin, synů a dcer, maminek... Budu bojovat za plně automatické řízení všemi svými buňkami... :-) Stejně tak budu bojovat za pořádné a striktní kontroly.. Buď budou radary stát tak blízko za sebou, aby mezi nimi stihlo nad 100 km/h akcelerovat a zpomalit jedině Ferrari, nebo budou auta omezená přímo na úrovni jejich hardwaru, a nebo tam budou podobné špeluňky, které budou bonzovat, až prostě řidiči pochopí, že porušovat rozumné předpisy (tj maximální rychlosti vzhledem k lokaci) se prostě nebude. Třikrát pokuda za 10 tisíc krát počet km/h o které překročil, a pak odebrání řidičského průkazu a nazdar bazar.... Proti tomu mohou namítat jen ti, kteří předpisy nedodržují vůbec, a jezdí jako prase. Aneb princip potrefené husy..

Samozřejmě zachovám "závodění" v izolovaných prostorech, na okruzích, atd, kam bude vstup bezplatný.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ty to neschvalujes, ale plne to schvalujes.
Zvlastni, zvlastni...
Je mi ted fyzicky spatne, kdyz jsem si precetl tento text. Z nekolika duvodu - jednak, ze vubec muze existovat takovy dusevni mrzak, jako jses ty...je mi fyzicky spatne z toho, jak ty me chce nicit zivot...A je mi fyzicky spatne z toho, ze jeste k tomu vsemu ti platim skolu, kterou studujes. A ty za moje penize vymyslis, jak znicit muj zivot, moji identitu, moje sny, moji zivotni radost a moji osobnost.

Chtel bych strasne napsat asi tisic sprostych slov, co vsechno jses, ale nemelo by to smysl. Jdu si dat velkeho panaka a pustim si nejakou strilecku, protoze to ma asi vetsi smysl.

Ono je mozne, ze z toho jednou vyrostes. Doufam, vrele doufam, ze ti zivot mezi tim da parkrat poradne pres drzku, ale ono se to asi nestane.
Tim se loucim, jdu si dat panaka, protoze se mi chce zvracet (bez ironie).
Takhle spatne mi uz nebylo hodne dlouho, hoooodne dlouho, jako kdyz jsem cetl tve texty.

A fakt lidi, co si myslej, ze prekroceni povolene rychlosti je automaticky nebezpecne...no comment.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ad poslední odstavec - to samozřejmě neříkám! Ale .. :-) Každý systém má chyby, ale daleko víc je kreténů, než lidí, kteří jezdí "rychleji" (chápou terén), ale bezpečně (mezi které se například řadím i já). A zatímco my můžeme být na okruhu, je bychom museli pozavírat do vězení... Co je reálnější vidíš snad sám. Mimochodem to plně automatické řízení vozidel, které se ti tak nelíbí, by časy cestování zkrátilo ještě více, než tvá "bezpečná" jízda... A přesto se ti to nelíbí..

Hlavně ale nechápu, jak tě něco takového může omezovat... Kdyby byl systém dokonalejší, mohl by mít třeba i rychlostní mapy, a mohl by umožňovat dynamickou úpravu maximální rychlosti pro každou zeměpisnou šířku a délku. Pak by bylo možné jet na přehledním úseku rychleji. Problém je, zda takový přehledný úsek bude přehledný navždy - to prostě nelze hlídat, proto byla stanovena jednotná pravidla.

Když dáš své svaté peníze všem lisem, kteří nemají na moderní auto, pak si můžeme dovolit zvednout limit maximální rychlosti třeba o 50%, nyní to ale možné není. Musíme být ohleduplní ke všem účastníkům provozu - k těm ve starých autech, i k těm pěším, nebo na kole. Je zase blbost, aby na okreskách platila stotřicítka...

Když se ti tedy tyhle chytrá pravidla od chytrých poslaců nelíbí, tak si představ svět, ve kterém zrušíme všechna pravidla, a zavedeme "na vlastní nebezpečí" a trest "po prohřešku".. Až někoho zabiješ, bude se prošetřovat, jak jsi k tomu dospěl (že jsi jel 180 na nepřehledném úseku, jako tihle vrazi).. Já ani nechci vědět, jaká by byla čísla nehodovosti v takových podmínkách. Bohužel pokud chceme pitomce odfiltrovat, musíme zavést jistá striktní a obezřetná pravidla, která mohou být někdy striktnější, než je potřeba... To je rozhodně menší zlo. A jak tě to omezuje? Jak bylo to heslo, lepší být v cíli později, než dříve skončit v márnici...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Je lojza_suchanek troll?
K tématu: Kdo to znamená TI nahoře? Je to EK? Jestli ano, tak se můžeš normálně sebrat a jít si o tom s konkrétním komisařem promluvit. To stejné platí o poslancích českého i evropského parlamentu. Nevládnou nám nějácí tajemní pánové z klubu iluminati, tak se nechovejte tak, že ste proti NIM bezmnocní.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jsou věci, které nevidíme (to není paranoia, ale realita)... Ve výsledku i tu EK kontrolují peníze nějakých velkých magnátů. Jinak řečeno, každý si tam ten svůj zájem obhájí, má-li dostatečné finanční možnosti.. My je nemáme, a s více a více nesmyslnými nařízeními EK a podobných neuděláme zhola nic. Můžeme na ně leda nadávat (a třeba přijde doba, kdy nás za to zavřou).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se vyjadřovat k Vaší diskuzi, pánové, ta je Vaše a máte na ni plné právo (v rámci pravidel zdejšího serveru), ale slova Isaaca Asimova používejte prosím s respektem, ten pán věděl co říká (píše) a mě se silně nelíbí jejich překrucování (i kdyby sounáleželo s mým pohledem, prostě to není správné a on si to nezaslouží).

Děkuji.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Která slova Isaaca Asimova máš namysli? Napadají mě jen "zákony robotiky", které se mnou nyní nikterak nesouvisí.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Rychlostní limity rozhodně nejsou ideální řešení a tak jak jsou teď nastavené (tzn globálně všude stejně) už vůbec ne. Pokud jsme ale jako společnost dospěli k závěru, že jejich dodržování je přínosnější než nedodržování, tak v čem je problém? Budeme mít systém, který efektivněji ohlídá to dodržování. A co? Problém by byl tehdy, kdyby rychlostní limity byly kravina. Ale tak to zjevně není. Nikde nevidím řidiče požadující zrušení veškerých rychlostních limitů.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

viem si predstavit nutene nasadenie:

- poistovna za cenu znizenia poistky (v rusku znizuje cenu poistenia kamera v aute)

- stat pre cenu znizenia PZP

-stat: povinna STK pre auta co su vyrobene po 2015

znezuzitie:

-automaticky radar v aute. isiel si o 3km/h rychlejsie? sup, pokuta

-drzl si sa v danom case v mieste nejakeho zlocinu? sup, otravovat ta na vysluch , ci si nieco nevidel

-poistovna zhodnoti tvoje spravanie pred havariou - isiel si rychlo, sup spoluucast

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lojza_suchanek bude asi nejaky student bez zavazkou - je to bohuzial tak ze kto nema vlastnu rodinu (deti, manzelku) o ktoru sa boji (pripadne ma strach o svoj zivot aby rodina neostala sama) tak ma take nazory ako ma...

Ak tu rodinu bude mat tak urcite na to zmeni nazor a dal by prednost pred automatizovanou dopravou nez sialene vystrajanie a nerozvaznost na cestach kde prichadzaju o zivoty nevinny ludia koli tymto grazlikom co si myslia ze zvladnu kazdu dopravnu situaciu...

Schvalne dajte sem taku anketu anketu co zisti ci je clovek zenaty s detmi alebo nie a ci by suhlasil s automatizovanym systemom alebo nie...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosimte, lojza suchanek je jen pseudonym pro debila .....
Se podivej do predeslych dvou clanku a do diskuzi .... je to tam jeden retardovany anarchista vedle druheho .... asi byly nejake skvrny na slunci nebo co, ze se vyrojilo tolik potomcu a evidentne to ovlivnilo i do te doby (doufam) normalni lidi (treba WIFTa).

Jako sorry, ale vypatlanost tech diskutujicich nezna mezi .... argument, ze to tam nechci, je fakt argument jak cyp! Kde by sme kurwa byli bez norem a narizeni??? Zrali by jsme strouhany azbest, meli vsude ftalaty, DDT a podobne svinstva! Od toho ty normy sakra jsou! Vymysleli ABS, zjistili, ze je to jednoznacny prinos, tak to proste zavedli do aut povinne, je to spatne? SAMOZREJME, ZE JE TO DOBRE! A je samozrejme dobre, kdyz neprijde k hoskovi posevnik, ktery by si mohl auto bez pasu, bez ABS, bez katalyzatoru a podobne vybrat! Stejne tak jako si anarchisticke hovado nemuze prijit do kauflandu a vybrat si salam s technickou soli nebo dochucene DDT a jeste si stezovat, ze zrovna nemaji a ze je ta hrozna vlada zakazala prodavat ...... tak az si takovy pulmozek pujde za 20 let koupit v AAAckach 15 let zanovni oktavku, tak tam holt bude mit ecall! Stejne jako bude mit blinkry, svetla a kulate kola OMFG!!!!!!! Stejne jako ony brzdy, denni sviceni a hromada povinnych veci proste zvysuje bezpecnost, tak se holt zavede i ecall!
Zajimalo by me, jestli kdyby pred +-sto lety, kdyz se zavedly povinne bezpecnostni pasy, blinkry, brzdy ....... jestli byli lidi i tenkrat takova banda vypatlanych retardu nebo to je az trend moderni doby???

Ted ale zkusime spolecne zapojit alespon malickou cast mozecku ano? Asi je kazdemu jasne, ze treba GPS, ruzne senzory atd... budou sbirat data nepretrzite. Kdyz se hold neco stane a system uzna, ze se asi fakt neco deje, tak zacne nekde pipat velky cerveny knoflik CANCEL nebo se idealne hned vytoci 112 (coz by bylo samozrejme lepsi, jelikoz by to pak mohlo odhalit i zmrdy - jako mnohe zde diskutujici - kteri odjedou od nehody). Je asi zcela jasne, ze system nebude k siti neustale prilogovan, ale GSM se pripoji az kdyz se neco stane. Uz jenom napriklad proto, ze by se mohlo stat, ze to nekdo nejak hackne, co ja vim:o)
Ale at je to jakkoliv, myslenka zneuziti nebo monitorovani je fakt naprosto tristni .... bude dano nejake obecne narizeni a automobilky si to implementuji po svem, daji si tam svoje ruzne cidla, spoji to s nejakou premiovou funkci vzdalene podpory (jak to maji luxusni auta uz davno) a podobne .... cili, bude to vyrabet asi tak 50 ruznych spolecnosti na svete .... verim, ze nektere to budou mit tak, ze bude holt GSM modul aktivni porad ... a co jako? Ale je naprosty nesmysl, ze kazdy by mel nejake zadni vratka, nejak tajne dohodnute s EU, nebo kterym certem, aby se tam dalo napichnout .... TAKOVA SPEKULACE JE PROSTE UBOHOST!!! Aby takovy system mohl fungovat, tak by musela EU dodavat nejakou cernou krabicku, kde by nikdo nevedel, co dela ..... jak tristne to zni, ani nema smysl psat:o))))
Mimochodem, i kdyby nekdo chtel pres GSM odposlouchavat polohu, k cemu by mu to bylo? To zarizeni se bude hlasit kazdych 5 minut a i kdyby se ho podarilo nekomu spoofovat a donutit ho prozrazovat se castej, tak co jako? Zjisti se to maximalne tak na 100m presnost, kdyz budou mit fakt stesti .... nevim, jestli by nebylo snadnejsi stopovat majiteluv telefon, ktery ma urcite u sebe nez nejake nezname cislo v aute:o)))))
No nic .... zkratka cdr se stava zumpou ceskeho internetu a i diskutujici se nejspis presunuli z jinych zump jak to tak vypada ......

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

K BTJ:
Koukám, že máte detailní informace o tom, jak to bude za pár let implementováno (" Je asi zcela jasne, ze system nebude k siti neustale prilogovan, ale GSM se pripoji az kdyz se neco stane.") a taky máte perfektní informace o měření polohy pomocí GPS ("Zjisti se to maximalne tak na 100m presnost, kdyz budou mit fakt stesti").

Takže nejprve upřesním to druhé - systém je schopný zjistit polohu s přesností na metry naprosto v pohodě v 99,9% případů a než začnete s technickými parametry, tak si něco nastudujte, GPS není jen o měření jednoho bodu v jednom časovém okamžiku bez jakýchkoliv dalších dat (v tomto konkrétním případě by při viditelnosti 3 družic byla přesnost cca sto metrů, při více družicích a při více měřeních jde přesnost RAPIDNĚ nahoru, navíc při použití systému referenčních stanic jde základní (vždy dosažená) přesnost do desítek centimetrů).

A to první - možná že jsem přehlédl nějaké zdroje, ze kterých čerpáte, ze kterých je to "zcela jasné". Nicméně souhlasím, že je to pravděpodobné, ale taky si myslím, že to bude dost záležet na výrobci daného automobilu a tom, jaký systém bude u dodavatele poptávat. Způsob ohlášení polohy a údajů může být dán nařízením, ovšem výrobci si rádi implementují něco "navíc" a pak to prodají jako "přidanou hodnotu".

Obecně:
Já osobně nemám názor, zda to je špatné, nebo dobré, v samotném ohlášení údajů při nehodě nevidím problém, nicméně je to relativně rozumná myšlenka, která se může zvrhnout špatným směrem, jak se už několikrát stalo.

Ale pokud chcete trestat řidiče, kteří někde překročí rychlost a dávat jim automaticky pokuty pomocí další verze ecall, pokud chcete neustálý monitoring z důvodu ochrany dětí a životů, pokud chcete nechat ostatní rozhodovat za vás o tom, co je správné, pokud chcete omezovat svoji svobodnou volbu být slušný člověk proto, že chci a ne proto, že musím a totéž vnutit i ostatním ... pak je mi z toho velmi smutno.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Ja mluvil o zjistovani polohy pomoci GSM, ktereho se tu mnozi boji:o)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se nemůžu přinutit přečíst tvůj příspěvek celý, takže jen stručná reakce na začátek druhého odstavce. ABS, ani jiný současný bezpečnostní prvek ve vozidle neumožňuje nikomu tě permamentně šmírovat. U eCall by to bylo technicky možného a pravděpodobné.

Ale samozřejmě chápu postoj lidí, kteří raději obětují svoje soukromí a svobodu, za jakýsi falešný pocit bezpečí (tady vlastně nechápu, ale budiž) a klidně si do svého auta nechej nějaké šmírovátko nainstalovat a také si ho ze svého plať, ale nenuť to těm co jsou svéprávní a chtějí být sami zodpovědní za svoje jednání a život.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mám rodinu, mám 2 děti, ale nesdílím váš názor. Na cestách jsem strávil hodně času jak sám, tak s rodinou, naježděno 250tkm. So šialeným vystrájaním som sa stretol len vyjímočně, často se takový řidič dal vysledovat dopředu, ale uznávám, může se takový idiot vyskytnout najednou a bez šance ho nějak předvídat. Ovšem stejně tak není šance předvídat, že někde spadne letadlo, nebo mě přepadne lupič.
S automatizovaným systém dopravy nesouhlasím - aby byl účinný, musel by být povinný pro všechny a s tím bych měl problém. Právě rodič by měl vědět, že nechat řízení a zodpovědnost za životy své rodiny a dětí na nějakém stroji (protože musím a nemám možnost říct "ne") je nepředstavitelná. To mám celou cestu doufat, že se nikde neobjeví nějaká chyba, že nevznikne žádná závada, nebo že se někdo nehackne do systému? A jak má systém poznat, když mi přes cestu spadne strom? Nebo příklad z reálu - náklaďáku přede mnou se uvolní rezerva a skáče po dálnici proti mě. Jak by to mohl ASŘ předvídat?
Řízení vozidla je tak komplikovaná záležitost, do které může vpadnout tolik různých proměnných, že nechat jej čistě na stroji je zatím nesmysl.

A k bratom slovákom - docela jsem nadával na vaše policajty. Ano, jsou horliví, jsou na každém rohu a tak by to mělo být, s tím souhlasím. Ano, na dálnici jen zřídka potkáte auto jedoucí víc než tachometrových 140km/h, taky super. Ale ve chvíli, kdy mě provokovali policajti v civilním autě tím, že mimo obec jeli 60km/h v místě, kde byla plná čára, pak když začala přerušovaná přidali na 100km/h, u další plné zase přibrzdili na 70km/h a spolujezdec měl kameru, aby zdokumentoval případné porušení předpisů, tak tohle už mě vytočilo do ruda. Vydržel jsem, nevyprovokovali mě k předjetí, ale tohle už je kus za normálním chováním. A druhý zážitek, při policejním doprovodu nějakého nejspíše papalášského auta na dálnici Poprad-Liptovský mikuláš jeli jako hovada, 180-200km/h, bez majáčku a vytlačovali auta, které jim dostatečně rychle neuhly. Prostě stylem "Já jsem policajt, já můžu všechno". Takže velká moc a možnost velké kontroly ssebou přináší i zneužívání. A než začnete, že tohle je všude, tak na českých silnicích jsem najel za posledních 5 let cca 180 tisíc, na slovenských cca 6 tisíc, ale takové chování od policie jsem zaznamenal pouze u vás.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mluvis o tom gugl nesmyslu, ktery ma automaticky ridit auta, tak jsem 100% za ...... kdo nechce ridit, at jezdi vlakem, ale abych nechal na systemu, jestli srazi nejakeho ozralu nebo nas vsechny zabije tim, ze to strhne do skarpy, kde bude nahodou nejaky potok nebo betonovy nasep, tak to fakt ne .... stejne tak se bojim toho, kdyby se to nekdy zavedlo, ze takove auto potkam proti sobe .....
Trochu by se to dalo chapat na dalnici, tam se da celkem jednoduse vse predvidat, dodrzovat rozestupy, monitorovat vse okolo ...... , ale ve mestech, okrskach a podobne, je to naprosty nesmysl .....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A zde jen dodám, že systém samozřejmě nemůže být "samostatný a inteligentní". Nebudou to auta, která budou "sama myslet", ale auta na dálkové ovládání, centrálně řízená, respektive řízená asi stejně, jako jsou pakety v počítačové síti. Systém bude přesně vědět, kde jsou, jaký mají vektor/mapu pohybu, a přesně jim diktuje, kdy kde mají být.

Problém je, že v současnosti je takový systém stále napadnutelný, a jednak pokrytí "nějakým" signálem je stále nedostatečné. V opačném případě by stačilo, aby auto mělo automatickou převodovku, a dodržovalo jisté dynamické parametry, díky kterým může systém plánovat trasu přesně. Následně stačí krabička za nějakých maximálně 15 tisíc, která se o všechno postará (automatická převodovka se dá našidit do každého auta, takže nikdo vyloučen nebo znevýhodněn nebude).

Podmínkou ovšem je, aby tento systém implementovala naprosto všechna auta, která se provozu účastní. Ovšem nehody se stanou záležitostí pouze technických závad (které se stanou i při nutné důkladnější kontrole), a rychlost/efektivita dopravy se enormně zvýší. Konec bude zdržování autobusů, přerjíždějících se kamionů, čekání při vjezdu na hlavní komunikaci atd.

Stejně to nechápu. Je to, jako kdyby jste si najmuli šoféra, který nebude v autě překážet, poslouchat vaše rozhovory (snad), nebude zmatkovat a chybovat, a kterého prakticky nemusíte platit. Akorát že ten šofér není člověk. Nechápu, co je na tom ten obří problém...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Obri problem je presne ten, ktery jsi napsal "Podmínkou ovšem je, aby tento systém implementovala naprosto všechna auta" ...... a navic lidi/chodci, zvirata, atd .... jsou stale dost nevypocitatelni:)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Lidi dostanou čip (vlastně jim stačí smartphone), který mimo jiné umožní rychlou identifikaci na úřadu, u služeb, pro bezkontaktní platby, atd... Nakonec budem všichni jen moderní ocejchovaní otroci :-) (Já neříkám, že se mi to líbí)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Jen dodám, že situace na to zatím není připravena.. Detekce všech možných objektů stejně, jako u lidí, je nutná pro nasazení podobného systému. Umělá inteligence je obecně problém, a já věřím, že se ji nikdy nepodaří sestrojit, ale hrubou výpočetní silou se nakonec podaří docílit kvalitního rozpoznání okolí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A mimochodem, když jsme u toho, je dokázáno, že člověk chybuje enormně často, zatímco počítač může pochybit leda, pokud pochybil člověk-autor.. Jak tedy můžeš nemít strach, že člověk, který řídí, nepochybí?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zeptám se podobně špatně - já ti naprogramuju program, který bude pomocí mobilu ovládat celé tvoje auto a řeknu ti, že ho můžeš používat, protože počítače nechybují. Dáš si ho do auta?
Stejně budeš muset věřit člověku, který daný systém naprogramuje. Budeš muset věřit, že myslel úplně na všechno, že nic neopomenul a že kromě toho neudělal nikde chybu. A že dokázal vymyslet bezchybný způsob, který by reagoval na situace, které předvídat nelze. A že dokáže reagovat ve všech situacích lépe, než člověk.

Ano, člověk může chybovat, můžu chybovat i já jako řidič. Ale já za svoje chyby zaplatím a chci být já kdo ovládá jak pojedu. A říct, že všichni MUSÍME používat vozidla řízené něčím jiným je podobné, jako říct, že všichni musíme jíst tento jeden a konkrétní salám, protože je nejzdravější, zakážeme alkohol (ničí zdraví), cigarety (dtto), pozdní usínání, přílišný pobyt na slunci, atd., atd.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Takový systém také nebude programovat jeden amatérský student, který stojí za typickou aplikací pro Androida...
"Ale já za svoje chyby zaplatím" Kolik lidí platí za chyby druhých! O to tu jde!
Vším ostatním zabíjíš jen sebe (kromě cigaret), klidně si jez třeba i bobky, když ti chutnají, ale nenuť mě cítit ten smrad.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Myslis, ze zkuseny programator nemuze udelat chybu? Pocti si. Kvuli softwarovym chybam padali i rakety. Naopak ten amatersky student dokaze diky eCallu zabit tisice lidi ...

http://technet.idnes.cz/deset-nejvetsich-katastrof-za-ktere-vdecime-poci...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

... tedy, diky eCallu ne, to mela byt reakce na automaticke rizeni. Diky eCallu prijdes "jenom" o soukromi.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V poslední větě bude asi chybka, ne?

Kdo tady také mluví o jediném programátorovi.. Chyby v SW byly, a snad se z nich poučilo. Takovýhle kritický systém prostě musí být dokonale ošetřen, a pokud není, nemůže být a nebude nasazen.
Přitom třeba letadla... Lítají na autoopilota, a klidně by na něj mohly i přistávat - a přistání by bylo rychlejší, pohodlnější, levnější a bezpečnější.. Zvláštní, že provokatérům nepřijde autopilot v letadle nijak závadný..

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Budes sa divit, ale autopilot v lietadle ma pri pristavani podstatne jednoduchsiu ulohu, ako by mal automat v aute za sebejednoduchsej cestnej premavky. Je to dane najme nepritomnostou akychkolvek prekazok pri pristavani. Taky automat vo vozidle musi niekolkostokrat za sekundu prepocitavat a brat do uvahy meniace sa podmienky, meniace sa prekazky ktorych pocet, smer a rychlost sa meni v zlomkoch sekundy aj o cele rady, ma stazenu ulohu aj tym, ze "vidi" len do velmi obmedzenej vzdialenosti na rozdiel od radaru lietadla, ktore ma pred sebou jedno velke nic a vidi na kilometre daleko a pristava na krasnej sirokej rovnej drahe, bez zakrut, bez dopravnych znaciek a protiletiacich lietadiel atd. Porovnavas neporovnatelne.
Mimochodom, v Airbusoch (najme tych poslednych ako 380, 350 atd.) sa zacina preferovat pristavanie na autopilota, zivy pilot prebera riadenie v podstate az pri brzdeni a naslednom dojazde az k stojanku. Statistiky su neuprosne - autopilot je lepsi, spolahlivejsi a presnejsi uz podstate vo vsetkom ohladom civilnej pilotaze.
Ale co sa tyka automatiky aut - tam to este potrva. Najme kvoli tym prekazkam a zlozitosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, těch neduhů jsem si vědom.. Na tom se samozřejmě usilovně pracuje :-)

V letadle jsem byl (poprvé a naposledy) 2003, takže kutečně nevím, jaké jsou trendy, a že se přistává na autopilota.. Já to jedině schvaluju, ale tady nejde o to, co ten pilot umí, ale o princip - o letadle se prostě lidem povedlo vysvětlit, že ten autopilot je prostě lepší. Ale v autě bude chtě nechtě lepší taky, a přsto ho odmítají akceptovat...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"nechat řízení a zodpovědnost za životy své rodiny a dětí na nějakém stroji" - ale tak už to v mnoha případech přece dávno je. Když tomu stroji upadne kolo, tak se můžete taky zabít. Ale prostě věříte, že neupadne. A ono většinou neupadne. Existují stroje, co vám třeba operují oko a taky jim musíte věřit.
Řízení vozidla je rozhodně složité, ale zase ne tak, jak to mnozí řidiči prezentují. Rozpoznávání je výzva, ale počítač má na své straně určité výhody. Například dokáže vyhodnocovat rychle. Představte si, jak by bylo řízení snažší, kdyby se všechno pohybovalo 1000x pomaleji. Vlastně by to byla neskutečná nuda. A tohle je pohled počítače, který zvládne v milisekundě miliony operací. Potom třeba pomocí laserů dokáže měřit vzdálenosti přesně. Já měl v autoškole problém trefit se na půl metru. V porovnání s technikou je to směšné. Může mít senzory na střeše a dohlédne dál. Může pozorovat všemi směry současně, i v neviditelném spektru. Může komunikovat s okolními systémy a mít tak varování z míst, kam ještě ani vidět nemůže. Dokáže koordinovaně ovládat auto způsobem, který člověk v principu nemůže zvládnout. Na rozdíl od autopilota letadla může zastavit a nic se neděje.
Samozřejmě je otázka, kdy se to podaří vyvinout. Ale pokud už dnes existují systémy, které to celkem zvládají, tak si nemyslím, že jejich vyladění by mělo zabrat dalších sto let.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Řidiče v koloně málokdy napadne, že za chvíli se mezi nimi bude soukat ambulance a hasiči a že by tedy automaticky mohli utvořit průjezd."

Tak to je smutné, protože POVINNOST automaticky vytvořit průjezd je jednoznačně dána zákonem (§41 odst. 8).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

vidis povinost to je, ale vodici s tym maju ocividne velky problem kontrolovat co sa deje za nimi pretoze uz tak maju dost prace s tym venovat sa co sa deje prednimi ked pocuvaju na plne gule hudbu, smskuju, fajcia, telefonuju, spia....

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nejen to, když se náhodou podaří průjezd vytvořit, vždycky se najde pitomec v černém Audi, který si myslí, že je to průjezd pro Něj.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že symbolem zla je černé BMW, něco se v posledních dnech změnilo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zákonná povinnost nepovinnost, sanitce a hasičům by měl člověk uhnout naprosto samozřejmě, bo nikdy neví kdy je bude potřebovat sám.

A nevím po jakých silnicích jezdíte vy, ale u nás v kraji když jede se zapnutými majáky sanitka, tak jí ostatní řidiči uhýbají, ať už mají jejich Audi barvu jakoukoliv...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, uhnout neni problem kdyz jedes ... uhnout je problem kdyz stojis. Rozumnej ve zminene kolone.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Kdy se teba dočkáme chvíle, že auta zajedou k okraji (nechají volný prostředek), zastaví a chcípnou otory třeba na 10 minut? Všechna auta? Vylepšený eCall by jim poskytl informaci o tom, kolik času odklizení nehody zabere, a když všichni místo toho cukání prostě budou stát, nakonec to bude trvat stejně dlouho, ale obejde se to bez nervů a gigajoulů vyzářeného tepla v kombinaci s tunami CO2, a tak dále.. Je to hospodárnější, pohodlnější i logičtější. Přesto se to v praxi neimplementuje, protože je to pro lidi stejně nepředstavitelné, jako třeba ZIP

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Vy studujete nějakou automatizaci, že ano? Technicky by to byla výzva, to uznávám. Ale v praxi - ne, děkuji nechci. Když vám stroj takhle bez vaší vůle začne dělat něco sám (i třeba že se jen zastaví), je to nepříjemný pocit. Alespoň pro mě.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nene, neříkám že se má zastavit stroj. Říkám, že stroj (interaktivní palubní systém) má informovat řidiče, že před nimi došlo k nehodě, zablokované jsou oba pruhy, odklízení nehody vypadá na minimálně 2 hodiny, 8 do plné průjezdnosti. Pokud mají možnost, mají sjet tudy a tudy, jinak mohou zastavit a zhasnout motor (šetřit), o obnovení průjezdnosti budou informováni..

Nebo v tom typičtějším případě, kdy je snížená průjezdnost na dejme tomu 50 aut/min, přičemž po té dálnici před místem redukce jede 300 aut/min. Tak jim prostě řeknou ať namísto cukání v koloně zastaví a šetří. A všichni ti, dost daleko tak učiní. Nefunguje to tak proto, že jakmile se před nimi udělá místo, mají strach, aby jim na něj někdo nevjel, nebo aby jim něco neuteklo, a tak stylem brzda plyn na jedničku cukají třeba 15 kilometrů. Stejný čas to bude stát, když všichni zastaví (nechají projet jen ty, kteří potřebují k exitu) u kraje a zhasnou motory. Nastartují a rozjedou se díky notifikaci tak, aby přijeli ke koloně posledních dvou tří aut... Takhle mohou projíždět klidně po vlnách. Opticky se bude zdát, že se nikde nic neděje, a je to pomalé, ale v reálu je to jen úspora paliva/emisí, i nervů, případně spojkových a převodovkových systémů,... Na to by dnes stačilo, kdyby to lidem myslelo, a zavedly se v takové situaci prostě pětiminutové pauzy. Vždy se ale najde nějaký dement, který se bude snažit předbíhat. Prostě konvence a slušnost nula nula nic.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale řeč je o plné automatizaci silniční dopravy. Takže když to vozítko bude řídit samo už od chvíle co do něj nasednete, tak o jakém nepříjemné pocitu z toho že něco dělá samo píšete? :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete se to řídílo "samo" (bez vašeho zásahu), tak použijte autobus, tramvaj, metro, vlak, letadlo... Auto je naopak něco, co si chci řídit sám.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A proč že chceš mermomoci auto řídit sám?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidé mají požitek z řízení, protože nikde jinde nemají pocit, že něco řídí, nebo lépe: že o něčem rozhodují. Auto jim dává možnost se v tomto realizovat. Dává jim pocit svobody a pocit že konečně řídí svůj život. Neříkám že všichni. Ale osobně mě ani trochu nenaplňuje dělat závozníka té tuně železa, protože řidič není nic jiného než dělník, co vozí auto z místa A do místa B. Místo aby auto vozilo člověka z místa A na místo B.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Teď teda nevím, jestli to myslíš ironicky nebo vážně.. Já si jízdu také vychutnávám, ale o tu možnost nás automatické řízení nepřipravuje - můžeme kdykoliv s vlastním autem zajet na okruh, a tam si dělat, co chceme, jezdit jako po okresce, nebo závodit Pro strýčka příhodu tam máme i adekvátní lékařskou pomoc atd..

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pane Bohuněk, to jsou teda s prominutím hovadiny, to co píšete. Že vy máte nějaký kurz psaní propagandistických textů? Brainwashing na výbornou.
Vy budete ceněný pisálek za každého totalitního režimu. Je z vás cítit to nadšení pro věc, což je správné. Bohužel věc kterou obhajujete je velmi nebezpečná zbraň proti svobodě člověka.. A díky svému nadšení v kombinaci s nedostatkem nadhledu a s vaší naivitou máte pocit, že tahle zbraň nemůže být nikdy namířena na vás, že se týká jen těch ostatních (těch zlých) a že vy budete stát vždy za ní, protože vy jste přece ten hodný. To je velmi naivní a taky nebezpečné, bohužel ne jen pro vás...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pak jste asi ten text špatně pochopil.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud něco obhajuji, tak ty pozitivní důskedky takového systému. Mobilem málohoko zabijete, ale auto je velice účinná zbraň, když v něm sedí člověk..

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Auto není zbraň, auto je dopravní prostředek.

Pozitivní důsledky? Např. automatické rozesílání pokut za překročení "10 tisíc krát počet km/h o které překročil" je pozitivní důsledek? Vím, že jste tam měl ten "právnický" dovětek o potrefené huse, ale nemůžu jinak.
Zajímalo by mě, kolik toho reálně najezdíte a kolik těch "mrtvých tátů od rodin, synů a dcer, maminek" doopravdy potkáváte. Já jezdím docela hodně, ale vidím je maximálně v televizi ve zprávách. A také vidím, že ta televizí (a vámi) podávaná "realita" na silnicích shlédnuta mýma očima nikdy tak černě nevypadá.

Btw. na vyasfaltovaném plácku na vlastním pozemku si můžete jezdit 180km/h jak je libo, zákon o pozemních komunikacích se kupodivu vztahuje pouze na cesty a plácky mající status pozemní komunikace :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nejezdím nijak extrémně, ale kolem nehod už jsem projížděl. Nikoho z nich jsem tedy neznal, ale znám lidi, kteří v rodině smrťáka měli.. Buď rád, že jsi nikoho takového nepotkal. Někteří totiž to štěstí neměli.

Pokud jediná cesta zvýšení bezpečnosti dopravy jest skrze otravná pravidla, tak sem s nimi (druhá je vyloučení člověka jako řidiče úplně). Například maximální rychlost může být někdy přehnaně (zbytečně) limitující, ale ve většině případů má smysl (většina smrtelných dopravních nehod například). A pokud nestačí zákon a policejní hlídka, tak to půjde skrze automatické pokutovací systémy (ať už pozemní radary, nebo rovnou v autech), a když ani to nebude mít efekt, přijde nejspíš hardwarové omezení maximální rychlosti na těch 130 km/h.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vezmeme-li jako měřítko bezpečnosti dopravy počet smrťáků, tak ten už léta po sobě klesá, čili bezpečnost se zvyšuje. Přesto to lidem se sklony sociálnímu inženýrování nestačí a zaváděli by další a další regule a omezení.
A proč se jako vždy problém na silnici udává rychlost? Odpovím si sám - protože je nejsnáze kontrolovatelná a lze na její kontrolu nasadit automatizované systémy (v budoucnu třeba eCall) a pak už jen kasírovat. Lidu je to ale potřeba naservírovat jako systém pro jeho dobro a bezpečí..

A vůbec - uvědomujete si co jste vlastně napsal? Pokud na to nestačí hlídka tak to vyřeší kamera nebo radar? Copak ty nějak zabrání nehodě? Ne, jsou jen na pokuty. A troufnu si předpovědět, že ani hw omezení 130kmph nehodám nezabrání..

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že nezabrání. Ale pokud lidi pochopí, že trestu za přestupek už prostě neuniknou (v současnosti tě třeba nemusí vidět, nebo jen ukecáš policajta), tak těch přestupků musí ubýt, musí se poučit. Nepřiměřená rychlost je jednou z hlavních příčin. Nehod tedy obvykle neubyde, ale v důsledku nižší rychlosti budou méně fatální (čelní střet 240 vs 180 vs 120 km/h), a to je určitě dobře, ne? A je to jen jeden z několika kroků.. Ale máš pravdu, že rychlost se nejlépe měří. Takovýhle šmírovací systém by ale zjistil mnohem více...

Na snižování počtu dopravních nehod nemá vliv "nečinnost". Neustále se něco děje. Neustále se modernizuje vozový park, mladí řidiči převážně začínají v novějších autech, zlepšují se bezpečnostní opatření na silnici, standardem v základní výbavě jsou dva airbagy... Přesto se stále překračuje povolená rychlost, a to stále je příčinou největšího počtu smrťáků, hlavně pak největšího počtu usmrcených osob nevinných...

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

chozetm +1
V tomto případě je dobré podívat se na autorův profil - potažmo jeho věk. Já byl v jeho věku také tak zapáleným nadšencem pro všechno, co jsem dělal. Naštěstí byli nade mnou ještě mí vedoucí, kteří mé nadšení "zregulovali" do patřičných mezí. Dalo by se diskutovat o tom, zda byli chytřejší než já (v daném oboru). V některých případech ani ne, ale byli starší a zkušenější. Doufám jen, že pan Bohuněk (a jemu podobní) nezasedne do nějakého rozhodovacího orgánu EU, který nám bude z titulu své moci nařizovat, co je pro nás nejlepší.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Já nic nenařizuji. Já zdůvodňuji to dobré, a upozorňuji na to špatné.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Krasna uvaha, ktoru by ale bez bolesti slo skratit tak na tri vety. Inymi slovami - vela kriku pre nic.
Cely humbuk okolo eCall a spravania sa vodicov ma v podstate jedinu pointu, ktora bola vyjadrena vetou "Příprava v autoškole je nulová."
Ako bolo spravne uvedene, eCall riesi LEN nasledok, NIE PRICINU. A v tom je zakopany ten pes.
Nikomu sa dnes nechce zdlhavo a pracne ucit ludi tomu, co maju a co nemaju robit (kdekolvek, nielen za volantom), vychovavat ich a az ked sa prostrednictvom roznych testov a skusok presvedcime, ze na to skutocne ma (psychicky, dobou reakcnych casov, pristupom a vedomostami), tak ho za ten volant pustime. Namiesto toho davame ludom prilis velku slobodu, moznost doslova si kupit vodicak, a potom mladi nevybureni "majstri vesmiru" zabijaju seba aj inych ludi v nadupanych 300konovych masinach; kdejaky pako nema problem sadnut za volant doslova na mol spity, a to aj sofer z profesie; zastupcovia ludu (ano, hovorim o poslancoch) a kdejaki zbohatlici sa spravaju, ako by boli nadludia, cesty patrili len im a nedajboze im so svojou feldickou nepatrne spomalite ich ohnivu gulu hummera alebo cayenne, tak vas prevalcuju (ci uz s pomocou pravnikou alebo bez nich) a my, plebs, aby sme radsej chodili po kanaloch...
Lenze tymto stylom sa ubera cely svet. Naco virtuozita a majstrovstvo, kumst a kvalita? Naco vyrabat kvalitne vyrobky á la Baťa, zvysovat zamestnanost a remeselnost v nasom regione?? Naco vlastne ucit ludi odmala snazivosti, ocenit kvalitnu pracu, pristup a vstepovat ferovost pri akejkolvek sebemensej cinnosti, ked mozeme vsetky tieto starosti hodit za hlavu, nechat ludom "slobodu rozhodovania" a nechat ich radsej nasekat milion chyb (a mozno aj zabijat pritom inych nevinnych ludi) alebo dovazat lacne shity z Ciny??? Koho serie, ze za dva mesiace tu zmes najhorsich umelych hmot a chemikalii budeme musiet vyhodit do kosa (NA NASE SMETISKO, NIE CINSKE!!), zamorit nase zivotne prostredie a kupit iny smejd? V podstate tym zabijame nasu krajinu niekolkonasobne. Posielame peniaze prec z nasej krajiny (ochudobnujeme ekonomiku), pripravujeme o pracu NASICH ludi (mozno niekoho uplne neznameho, vsak co nam na nom zalezi? ale mozno aj niekoho z rodiny, znameho, priatela...!), a zaroven nechavame dovazat sem nieco, co je uplne zbytocne a so zivotnostnou, ktora je priamou umerou ku kvalite spracovania, a ako som pisal vyssie - nicit nase zivotne prostredie, prirodu, ovzdusie, vody... Ale hlavne, ze sme celi vysmiati, ze sme usetrili par eur!!!
Trochu som odbocil, ale co som tym chcel povedat? Ze rozmyslame uplne zle od zakladu a zaciatkov akehokolvek problemu. NERIESIME VZDELANOST, POSTOJE A PRISTUP LUDI K VECIAM, NERIESIME PRICINY, ALE HASIME UZ LEN TIE NEGATIVNE NASLEDKY. Radsej vytvorime/odhlasujeme komisiu pre toto a pre hento, ktora bude za nas "riesit" problem ale ako vidite, ona tiez nic neporiesi, pretoze... Sloboda jedinca. Sloboda rozhodovania kazdeho z nas. Taka komisia jednoducho neschvali prisne pravidla pridelovania vodicskych preukazov, pravidiel cestnej premavky a posudzovania technickeho stavu vozidiel, lebo by to bolo nepripustne sikanovanie, taka komisia teda iba schvali nejaku kravinu do auta, vyda nejaku teoreticku uvahu vycucanu z prsta o tom, kolko zivotov to mozno zachrani a tym je vec vybavena.
Ano, vybavena. Ale rovnako budeme "vybaveni" aj my vsetci, az nas Cina zavali statisicmi svojich ludi, ktorych sme dlhe desatrocia doslova zivili a oni sa mnozili v podstate len vdaka nam (trocha jednoducho napisane, ale v principe je to tak), budeme mat problem ist do lesa alebo hocikde do prirody, lebo bude otravena, zdevastovana... Zvierata uvidime uz len v zoo. Ak vobec...
Kauza eCall ma teda sirsi rozmer = a tym je nas postoj k veciam. POSTOJ! Zmenme ten a zmenime cely svet k lepsiemu. eCall mozno nakoniec zachrani par zivotov, ale za aku cenu? Ze budeme otrokmi systemov, ktore sa nakoniec obratia proti nam a mozno az neslobodni v nasich vlastnych krajinach a domovinach.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím (kromě toho zkrácení, to fakt nešlo, a tvé zkrácení a následný sloh vedou mimo kompetnce serveru úplně, leč jsou pravda).
Ale k odsuzování tu vidím daleko lepší adepty, než zrovna eCall. Pokud to ale nejde po dobrém, formou učení, tak to půjde po zlém, formu nařázení a jejich kontroly - i kdyby nakonec auta byla technicky omezena na 130 km/h (a třeba i jinak)...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Heh, už třetí vlákno ve kterém na vás reaguju :)
Ale teď mi došlo v čem s vámi tak nesouhlasím - vy jako řešení vidíte stupňující se kontroly, restrikce, nařízení a celkové zúžení pole možností samostatného rozhodování člověka, finálně na jednu vyznačenou cestu. To už je totalita v plné síle.
Já jsem naopak zastánce svobodného rozhodování, ale s plnou odpovědností za své činy.
Váš způsob je jen potlačování symptomů, ale uvědomování si důsledků svého jednání a svých činů vede lidi zodpovědnosti tak nějak samovolně, což o vašem silovém řešení říct nelze.

No ale to už jsme mimo záběr cdr... :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protože ty "svobodné" metody se neosvědčují jako efektivní, to je celý důvod.
Upřímně já nevidím důvod, proč spoléhat na něčí odpovědnost za například něčí smrt, když už je stejně mrtvý? Raději smrte předcházet. Pasivně i aktivně.

Na automatickém řízení vozidel mi v principu nepřipadá nic špatného. A pominu-li hacknutelnost (která je v aktuálním systému naprosto primitivní - stačí ukrást/koupit auto a jít páchat škodu), má jen samé výhody. Rychlost, efektivita, bezpečnost, predikovatelnost...

Ty ostatní cesty jsou jen postupné mezikroky, které k tomu vedou, a které "připravují půdu", protože to není možné nasadit hned. Já nevím, třeba to tak pokračovat nebude, třeba se HW speed limitu nedočkáme. Ale současný vývoj (za který já nemohu) tomu nasvědčuje. Metoda "myslete u toho" bohužel nepomáhá, nebo se ti zdá, že ano?

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Mě se přemýšlení u toho co dělám osvědčuje velmi. Člověk pak dělá mnohem méně chyb.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ne všichni jsou k tomu dostatečně inteligentní, a za ty musí myslet systém.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A teď zopakuju část svého prvního postu - vy stále máte pocit, že to řízení systémem se bude týkat jen těch druhých, např. těch méně inteligentních a že vy z podřízenosti jeho soukolí budete mít nějaký exclude. Nebo že se dokonce budete podílet na jeho řízení a nastavování.
Ale systém je mašinerie a nemá lidskou tvář. Vím že už to může znít ohraně, ale román 1984 takový jeden za lidi myslící systém popisuje až moc uvěřitelně.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mě nedělá problém mít auto, které mě odveze po veřejné komunikaci kam bude třeba, pokud zároveň budu mít auto, se kterým mohu sám jezdit třeba na zmíněných uzavřených okruzích (kam by teda byl vstup za rozumné poplatky) Naopak se konečně budu moct spolehnout na to, že do mě okolní auta nenarazí. Vyjma tedy selhání techniky, které je ale nevyhnutelné i při sebelepší kontrole.. A to si vem, že máme třeba rentgeny, kterými můžeme skenovat kovové díly pro vnitřní vady, a takovým haváriím pak předejít. Ale koho to zajímá u Hnujdaje i10 za 140 tisíc, že... Všude, kde to jde, by měly být samozřejmostí ty nejlepší technologie které známe, ale bohužel tu máme kapitalismus, který to neumožňuje...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Co který *ismus umožňuje a neumožňuje by bylo na nekonečnou debatu ve které bysme se zcela určitě neshodli a na cdr by to byl totální offtopic. Jelikož mám po šichtě (kterou jsem dnes zvelké části promrhal - ale neviním vás z toho :D ), tak jedu dom (autem). Přeju hezký zbytek dne..

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Přeji také. Připrav se na den, kdy se domů povezeš :D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Klidně přemýšlejte dál, ale proč váš potenciál mrhat na takové prkotiny jako zda zařadit vyšší rychlostní stupeň nebo o kolik úhlových minut pootočit volantem? :) Ten čas strávený cestováním lze přeci využít mnohem lépe. Jste člověk, který rád myslí, tak by jste to měl vědět.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

eCall tím, že člověku zvyšuje šance na přežití zvyšuje svobodu, a to tu nejdůležitější, svobodu žít. Vyměněno to je za zmenšení (a to jen čistě paranoidně hypotetické zmenšení) méně důležité svobody, svobody nebýt k nalezení.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

+1 Sumixovi a lojzovi jde hlavně o svobodu "nebýt ovládán" přece...

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co se ti na tom nezdá. Já ti nebudu kecat do tvých svobod a ty mi laskavě nekecej do těch mých.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

tak vidim ze bude asi najlepsie spravit vsetky cesty dvojmo jedny povodne na ktorych nech jazdia lodia co chcu mat kontrolu nad autom a ked im to je sumafuk nechat sa zabit alebo zabijat dasich svojich takto mysliacich ludi a droha cesta by bola pre nas kde by bol automatizovany system....
Prvy tabor bude prichadzat do prace vzdy neskoro budu si stat v kolonach a vytrubovat na seba pocas cesty 4 dopravne nehody zdrzanie do prace 2 hodiny....

My druhy tabor pocas cesty do prace si este zdriemnem pripadne si precitam novinky na CDR a do prace prijdem vzdy nacas bez stresu a bez obavy ze ma rozsrotuje nejaky kamionista co zaspal za volantom...

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Je úžasné, že si sebe za 50 let představuješ stále jako čtenáeř CDR.cz :-)

Pravdu nemáš jen v tom, že takové sekundární cesty by nebylo možné spojit se všemi současnými body, aniž by tyto dva systémy neinterferovaly - počítače by pak ručně musely dělat v takových místech prostor pro ně... A to by určitě nedopadlo dobře. Kombinace automatické a ruční dopravy nemůže vyjít, musí tu být buť jedno, nebo druhé. A já vím, co vyhraje.... :-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

to bolo myslene obrazne samozrejme aby si to mohli troska vediet prestavit co by tym ziskali.... Ja naozaj nevidim dovod preco by nemohla byt dorava automatizovana to fakt mate pozitok riadit desiatky km kazdy den auto do prace a z prace pripadne v praci od zakanika k druhemu pripadne ist na vylet kde sa mozete v tom aute venovat rodine/frajerke miesto cucakovania a cestu pred vami?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

S tím nemohu než souhlasit. A kdo si chce užívat řízení (já ano), může jet na soukromý pozemek/okruh...
Pro drtivou většinu lidí je totiž řízení auta jen nutnost k vykonávání jejich práce - tedy cesta do a z práce, případně v práci. Ai je to nebaví, a pak to tak i vypadá, a všude jsou zácpy atd. Takový samořídící systém ve spojení s řádně využitou hromadnou dopravou by všem jen ulehčil...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to az za 50 rokov bude? sakra to budem uz ai mrtvy alebo dedko... :(

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

ja som myslel ze za 50 rokov uz budu teleporty :) auta jazdiace s autopilotom som cakal na tieto vianoce....

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky by mohly nastoupit hned, ale "ti nahoře" si to nepřejí, je dokonce tlak na zpomalení vývoje. Expert na dopravu z FD ČVUT, který rpacuje na vývoji nervové interakce auta s řidičem mi řekl, že v příštích 20 letech nás čeká právě toto, a postupné přebírání zodpovědnsoti ze řidiče na asistenty s větším právem zásahu do jízdy (udržování v pruhu, regulace rychlosti), a automatické řízení je hudbou příštího století. Přitom existují už i koncepty systémů, které mohou být nasazeny ihned - jen by se musela upravit infrastruktura, a do každého auta namontovat automatickou převodovku a daný počítač.. Problém je ale hlavně v zabezpečení komunikace a hardwaru, a v interakci auta s okolím - auto prostě musí umět vidět a rozpoznat objekty, rozeznat křoví od dítěte, atd... A to bohužel zatím zatápí i superpočítačům z žebříčku Top500.. Řešení jsou třeba jízdní koridory - prosté tunely s monitorovanýmy vstupy, kam se teda objekty, které neumí počítač 100% rozeznat, nedostanou... Potřeba jsou také kvalitní silnice a kvalitní pokrytí nějakým tím signálem s nízkou latencí. Na to prostě ještě nejsme připraveni...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.