CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Standardní život standardu: Přijme svět USM? [úvaha]

Na druhou stranu máme zde USB. Díky němu televize umí hodně nových funkcí – nepoznají disk větší 1TB, nerozumí NTFS, nepřehrají *.mkv, neukojí rychlejší disk...

Navazovat neschopnosti některých výrobků na přítomnost pouze USB je totální demagogie, a jestli to tak nemělo vyznít, tak se Vám to nepovedlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Chtěli jste si disk připojit do svého počítače se Sata, jenže navzdory faktu, že 2,5" disk, který právě držíte v ruce, má rozhraní Sata, tenhle konektor do počítače nepřipojíte. A už vůbec k němu nepřivedete napájení."

Tohle souveti nejak nechapu, jaky je problem pripojit sata disk z notebooku na sata porty v normalnim PC? A ze uz jsem jich par desitek pripojil z ruznych ntb a nikdy jsem nenarazil na problem. Jedine ze by na 2.5" disku byla pripojena redukce ktera autora zmatla, tak to u nekterych ntb byva.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To jsem také nepochopil a myslím, že autor měl na mysli 1,8" disk s microSATA, kde je připojení SATA stejné, ale pro napájení je potřeba použít redukci se stabilizátorem na
3,3V.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak je ta poslední věta " Na druhou stranu máme zde USB. Díky němu televize umí hodně nových funkcí – nepoznají disk větší 1TB, nerozumí NTFS, nepřehrají *.mkv, neukojí rychlejší disk... A jsme zase na začátku!"

Já teda nevím, ale ten problém nebude v USB standardu, ale v software (firmware) televize, ne? Na kompu přes USB funguje jak NTFS tak veliké disky 1, 2 TB (nad 3 to nevím). S jiným konektorem se problém omezených možností zabudovaného SW nevyřeší.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to přidat k dnešním stovkám různých konektorů, z nichž nejméně desítky jsou univerzální, nejméně jeden další debilní konektor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sata disk ať 2,5" nebo 3,5" mají shodné konektory, takže věta o vzájemné nekompatibilitě je holý nesmysl. Něco jiného to bylo v době, kdy se používaly disky s IDE (chcete-li PATA) rozhraním - tehdy byla skutečně potřeba redukce k zapojení 2,5" HDD do PC.
S předposlední větou se taky nedá souhlasit. Moje televize (Samsung UE40D6530 - http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/television/led-tv/UE40...) zvládá přehrávat z USB jak disky s NTFS formátem, tak soubory *.MKV ve full HD a celkem dost dalších formátů včetně solidní podpory titulků. Samozřejmě jsem vybíral televizi taky podle toho, jakou má výbavu s ohledem na přehrávání videa, protože nejsem majitelem media centra.
Jestli nebude spíš záležet na tom, jak jsou výrobci schopni/ochotni implementovat různé funkce do firmware televizí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zareaguji tedy na všechny podněty.

Měl jsem v ruce i 2,5" microSata disk, ale taky nějaký, který se v HW Info a podobných programech hlásil, jakožto připojen k Sata rozhraní, jeho konektor však byla totální demagogie, kterou jsem nikdy předtím neviděl. Ani Patě to podobné nebylo. Pointa se ale neskrývá v tomto. Kolikrát máte klasický Sata konektory, ale poskládány vůči sobě tak, že k nim kabely prostě nepřipojíte. I to už jsem viděl.
Sata-IO tedy pouze "rozhodla", že různorodé Sata konektory sjednotí pod USM a budou vypadat takto.

Co se týče schopností televizí - opět šlo jen o příklad. Znám spoustu televizí, včetně nějakého Plasmového panasonicu za šílené desetitisíce, které s 3,5" Sata diskem v USB 2.0 boxu nemluvily, a pokud, .mkv Samsung Oceanic nepřehrály (dokonce ho nepřehrála i jedna plasma od Samsungu!), nebo sekaně....
Samozřejmě, toto není problém rozhraní USB, ale použití rozhraní USB a implementace jeho schopností. Tento problém samozřejmě USM nikterak neřeší, ale pokud bude existovat jednotné datové rozhraní, bude se toto rozhraní vyskytovat častěji, a bude tudíž i poažadavek na lepší schopnosti.

U USM se mi hodně líbí právě ten konektor a ta myšlenka. USB nemá přímý přístup k médiu, přistupuje přes sata řadič, takže to Sata na takovém disku stejně být musí. USB ale není zdaleka tak rychlé a agilní (možná kecám, ale NCQ přes USB?), a stále je tu problém toho konektoru, který brání použití bezkabelového přístupu.
V tomto bodě můžete namítnout, že stačí, aby takové disky měly nějaký kupříkladu špalík, nebo něco, čím se připevní do zařízení. Jenže aha! Jak ten špalík bude? Jak daleko od konektoru? Každý výrobce si rozhodne sám, a jsme zase v bryndě, protože takový disk nezapojíme vlastně nikam jinam, a i když bude mít USB, bez kabelu ho kvůli překážejícímu špalíku nedáte ani do vašeho PC.

Nebo může být s kabelem, jako teď. Ale jak je kabel skladný? Kroutí se to, překáží, v blízkosti čehokoliv dojde k hádce mezi lesklým povrchem a hranou konektoru, a tak porobně. kabel musíte vyndat, rozmotat, připojit.. A pokud je tvrdší, furt se protivně kroutí, a když otočíte disk ledkou od sebe, otočí ji naschvál na váš.
Není krásné prostě vzít "trochu větší kreditku" standardizovaného rozměru, a zasunout jí do připraveného slotu v televizi, notebooku, počítači?
Druhým levelem je bezdrátový přenos dat "přiložením", podobném "projetí" kreditky, třetím levelem je pak nejspíše cloud, internetem spojený počítač s mobilem, hodinkami, pravděpodobně i brýlemi od Google, peněženkou, klíčky od auta, autem samotným, domácím systémem ovládání oken, topení, lednicí, pračkou,.. No, doba kdy bude vytvořen standard pro takovouto extrémně zatíženou síť, a kdy bude potřebný hardware dostupný levně, aby mohl být montován ve všem, taková doba je ještě hodně, hodně moc daleko, a bezdotykový přenos 10GB/s taktéž.

To USM je již zde. Zpět k šuplíku/slotu - takový by klidně mohl být i s USB, ale to by někdo musel takový standard navrhnout! A to nikdo neudělal, a nikdo se nechystá. Tak to udělala Sata-IO, která dělá hodně dobrých věcí. A logicky to nedělala pro "cizí" USB, ale své Sata. To jí můžete mít za zlé.

Druhý fakt je, že zde se jedná o rozhraní pro pevné disky, nikoli pro flash disky - ty budou vždy menší, pomalejší, méně schopné, ty ať si klidně fungují na USB, ať má každá jiný tvar, váhu, rychlost - v tomhle směru jim ten USB konektor vyhovuje i pro bezkabelové uchycení.
Tím by se vlastně celé USM dalo označit za zbytečné, když můžeme mít flash disky, a to teď můžeme mít i SS disky podobných rozměrů, závratných rychlostí. Ale ty nikdy nebudou mít stejný poměr cena/kapacita, což je u takových médií, uznejte, to nejdůležitější, rychlost mají na současné HD video dostatečnou snad všechny disky (i 15 let staré disky zvládají 40 Mbit/s). To je jediný důvod přítomnosti HDD mezi námi, a i jeho dlouhé budoucnosti. A dlouhá budoucnost si vyžádala použitelný standard.

A pokud se vám standard nelíbí, mohli jste navrhnout jiný, vlastní, používající USB. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych podotkl, že šuplíky na SATA disky (holé, bez jakýchkoliv redukčních pouzder či kabelů) se již léta vyrábějí. Dva doma používám a je to fajn, složím si bez nástrojů sestavu disků podle potřeby. Fajn věc na zkoušení různých OS a na knihovnu multimédií. Jen nevím, proč bych měl najednou chtít jiný konektor, když SATA slouží normálně a bez problémů.

Například:
http://www.czc.cz/raidsonic-icy-box-ib-168sk-b/42810/produkt
http://www.czc.cz/welland-me-240/55156/produkt?q-category-id=ad4vv8ja1qg...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šuplík na disky je něco jiného. Není ve standardní výbavě, nenajdeš ho jinde, než v PC, kam si ho dáš... Zejména ne ve "spotřební elektronice"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.