CDR.cz - Vybráno z IT

9 nejlevnějších elektromobilů současnosti: Co pořídíte za méně než 500 tisíc?

Elektromobily jsou velkým trendem poslední doby. Pro ekology je to totiž způsob dopravy, který nepředstavuje zvýšenou produkci emisí, tedy alespoň ne primárně. Při výrobě elektřiny potřebné pro elektromobily totiž emise vznikat mohou, ale to je jiný příběh. Některé země to vidí vyloženě jako budoucnost a připravují konverzi celé své dopravy na elektromobily.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Názory na elektromobily jsou pak různé, protože jedna skupinka lidí je vyznavačem klasických automobilů a zřejmě je bude mít do poslední chvíle, zatímco druzí chtějí již nyní přejít na tuto alternativní variantu. V současné době je asi největším argumentem proti elektromobilům cena, a to nejen pořizovací, ale také cena za elektřinu, která rapidně vzrostla. Podíváme se proto na několik nejlevnějších elektromobilů, které lze na našem trhu sehnat – sestupně až po ty nejlevnější, které pořídíte už za 470 000 Kč. 

9. Peugeot e-208

Jako první tu máme model od Peugeotu, konkrétně Peugeot e-208, jehož cenovka se pohybuje od 885 000 Kč v základní výbavě.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Na rozdíl od jiných elektromobilů se ale může pochlubit dostatečně velkým vnitřním prostorem a kvalitními jízdními vlastnostmi. Za zmínku určitě stojí i lehce sportovní design. Mezi často vytýkané nevýhody ale určitě patří absence automatického zatažení ruční brzdy a malý dojezd, který je jen 340 km. Probléme tak může být i s dojezdem na dovolenou po Čechách.

8. Nissan Leaf

Do elektromobilů se pustil i Nissan, který vystartoval se svým modelem Nissan Leaf za cenu do milionu, a to konkrétně 859 000 Kč v základní výbavě.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Vzhledově se jedná o povedený model, ale jinak není příliš pozitivně hodnocený, a to i kvůli malému dojezdu, který je 250 – 280 km dle výrobce, ale v testování byl reálný dojezd okolo 200 km. Navíc se tohoto modelu týká i slavná aféra Rapidgate, což je zpomalování nabíjení po delší cestě na dálnici či při druhém a dalším rychlonabíjení. 

7. Hyundai Kona Electric

Zcela opačně než předchozí model je na tom kousek od automobilky Hyundai, a to Hyundai Kona Electric. Tento model má totiž úctyhodný dojezd až 400 kilometrů, což je dostačující nejen na popojíždění po městě, ale také na nějakou tu dovolenou. Uživatelé si pak velice chválí bohatou výbavu, poměrně detailní informace o dojezdu a odhadované spotřebě nebo možnost ovládat auto jediným pedálem. Nevýhodou pak může být menší prostor.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Nicméně cena v základu se pohybuje od 849 990 Kč.

6. Opel Combo-e Life

Z portfolia nabízených elektromobilů musíme zmínit i model Opel Combo-e Life, který je velice prostorný a jedná se o praktický užitkový rodinný vůz. Naštěstí nejde o žádnou nevzhlednou krabici, ale model má elegantní oblé tvary a z jeho zevnějšku lze určitě poznat příslušnost do rodiny Opel. Další výhodou tohoto vozu je fakt, že má kapacitu pro sedm osob, takže jako rodinný vůz je naprosto ideální. Udávaný dojezd však není příliš velký a jde pouze o 280 kilometrů. Cena za tento model se pohybuje od 829 990 korun.

Zdroj fotografie: Shutterstock

5. Opel Corsa-e

I další model je z rodiny automobilky Opel, ale nejedná se o rodinný automobil. Jde spíše o moderní, čistý a aerodynamický design. Tento model se rozhodně hodí spíše do městského provozu a má i lepší dojezd, a to 350 kilometrů s poměrně malými provozními náklady. Výhodou je také přítomnost rychlého DC nabíjení. Zde cena začíná na 829 990 korunách. Takže v normální variantě přijde tento vůz stále o mnoho levněji.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Zde cena začíná na 829 990 korunách. Takže v normální variantě přijde tento vůz stále o mnoho levněji.

4. Citroën ë-Berlingo

Zahanbit se v kategorii elektromobilů nenechá ani francouzská automobilka Citroën, která přišla s elektrickou variantou svého oblíbeného rodinného auta, Citroën ë-Berlingo. Tento elektromobil disponuje hlavně velkým prostorem a typickým dodávkovým vzhledem. Dojezd je zde více méně průměrných 280 km, což je na jezdění po práce, na nákup či s dětmi do školy.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Samozřejmě musíme uvážit, že při vyšší zatížení a naložení vozidla přímo úměrně klesá i dojezd, takže pokud budete na chalupu stěhovat cihly, nepočítejte s dojezdem 280 km. Cena je pak v základu od 790 000 Kč. 

3. Fiat 500e

Fiat 500e se na našem trhu nabízí již pátým rokem. Před pár lety ale přišlo příjemné vylepšení v podobě větší baterie a modernějších technologií. Fiat 500e je pak velice praktické a kompaktní městské vozítko s průměrným dojezdem 320 kilometrů. Dojezd je pak průměrný, a proto při jízdě do kopce může kapacita baterie ubývat rychleji. Jde proto o ideální vozítko do města a tento dojezd je proto optimální pro celodenní cestování přes celé město.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Cena za tento elektromobil se pohybuje od 649 900 korun.

2. Smart EQ fortwo

Pro malé dojezdy se většina elektromobilů doporučuje právě pro městské provozy. Ne jinak je tomu i v případě modelu Smart EQ fortwo. Smart EQ fortwo je pak svými rysy zase typickým představitelem rodiny vozidel Smart. Cena je oproti předchozím modelům nejnižší, ale zároveň tomu odpovídá i dojezd, který je pouze 130 kilometrů. Na druhou stranu ho právě pro menší kapacitu baterie dobijete za 40 minut.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Cena je zde pouhých 591 640 korun.

1. Dacia Spring

Posledním modelem je pak nejlevnější kousek, a jde o elektromobil z dílny Dacie, konkrétně se jedná o Dacia Spring, která se s cenou dostala až na 470 000 korun.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Dacia Spring vám ale nenabídne ani převratné výkony, ani velké dojezdy, pouze malou cenu. Na druhou stranu nabízí dojezd 230 kilometrů, což je více než Smart EQ fortwo. Pro městský provoz jde ale o ideální volbu, protože jsou nízké náklady a zároveň dojezd dostačuje pro několikadenní jezdění po městě. U mnoha řidičů jde právě pro tyto vlastnosti o vyhledávaný model.

Závěr

Toto je pět nejlevnějších elektromobilů a levnější se dají sehnat jen jako ojetiny. Je na zvážení každého, zda si vybere elektromobil, ale je nutné zvážit klady a zápory. Z pohledu pořizovacích nákladů i nákladů na provoz se elektromobily rozhodně nevyplatí. Pokud ale chcete elektromobil jen na cesty do práce či po městě a zároveň chcete mít ten hřejivý pocit, že váš elektromobil přímo nevyprodukoval žádné emise, je to jasná volba. 

Diskuse ke článku 9 nejlevnějších elektromobilů současnosti: Co pořídíte za méně než 500 tisíc?

Čtvrtek, 19 Leden 2023 - 23:11 | DRK | baterie přežije auto? U těch ojetin těžko. Zvlášť...
Čtvrtek, 19 Leden 2023 - 22:03 | Hobit | A zase ty lži o výměně baterií. To je stejný...
Čtvrtek, 19 Leden 2023 - 12:01 | DRK | Když si člověk poslechne co v tom videu říkají...
Středa, 18 Leden 2023 - 18:26 | Vojtech Nekvapil | Asi jsem našel video které jsem tenkrát viděl....
Středa, 18 Leden 2023 - 12:39 | DRK | Auta na stlačený vzduch mi přijdou jako naprostý...
Středa, 18 Leden 2023 - 12:31 | DaMaSig | Až na to že už ani Dacia Spring není pod 500...
Středa, 18 Leden 2023 - 10:32 | poloopice | Pane vachmajstr voni jsou hlava...
Středa, 18 Leden 2023 - 08:41 | RedMaX | Jenom poznámka k ceně ojetin. Je tam potřeba...
Středa, 18 Leden 2023 - 02:24 | Vojtech Nekvapil | Stačila teplota 8C a dojezdy v testech šli...
Úterý, 17 Leden 2023 - 21:53 | Mi B | On ani moc neprehani. :D V zime jde kapacita...

Zobrazit diskusi