CDR.cz - Vybráno z IT

Podzimní mobilní nabídka Aceru: Dvoujádro nebo Dual SIM [IFA 2012]

Acer Cloud Mobile - (1)
Dnešním článkem se opět tak trochu vraťme k poslednímu ročníku německého veletrhu IFA, kde si poodhalíme "mobilní" plány společnosti Acer, která na letošní podzim hodlá uvést dva nové telefony: Cloud Mobile a Liquid Gallant.

Tak trochu v kontextové návaznosti na kolegův ranní článek o dvousimkovém Samsungu a svých slibů nejednomu našemu čtenáři, jsem si konečně sednul a dopsal své postřehy okolo nových mobilních telefonů společnosti Acer, které jsem si na veletrhu IFA 2012 mohl v klidu prohlédnout. Celkem bohatá sbírka fotografií je určitě toho důkazem. :-)

Tchaj-wanský výrobce hodlá na konci října/počátek listopadu uvést na trh své dva mobilní telefony, které svou výbavou spadají do střední a možná i trochu vyšší střední třídy. Pojďme však už konkretizovat a podívat se na každý model zvlášť.

Acer Cloud Mobile

I když tento model nebude dosahovat svou výbavou nějakého pomyslného vrcholu mezi konkurenčními telefony, Acer jej s ohledem na svou nabídku označuje právem za svou aktuální vlajkovou loď. Telefon je osazen dvoujádrovým procesorem s taktem 1,5 GHz, 1 GB operační paměti a 8 GB vnitřní paměti. Z výbavy nadále vyzdvihněme 8Mpix fotoaparát, 4,3" IPS displej, podporu NFC a operační systém Android ve verzi 4.0. Na druhou stranu vyzdvihnout moc nemůžeme baterii, která nabízí kapacitu jen 1230 mAh.

Acer Cloud Mobile - (3)Acer Cloud Mobile - (2)Acer Cloud Mobile - (4)Acer Cloud Mobile - (6)Acer Cloud Mobile - (5)

Možná se také nyní ptáte, proč ten název Cloud Mobile?! Jistě vás vůbec nepřekvapí, když vás ujistím, že to skutečně souvisí s cloudem jako takovým. V softwarové výbavě totiž nechybí předinstalovaná aplikace AcerCloud, která nenabízí nic jiného než synchronizaci dat napříč vašimi zařízeními prostřednictvím serverů společnosti Acer. Jelikož se jedná primárně o aplikaci pro operační systém Android, není problém ji nainstalovat i na jakýkoliv jiný telefon či tablet jiné značky s tímto systémem. Vše je samozřejmě chráněno uživatelským heslem a jménem. Stejnojmenná aplikace se dá samozřejmě nainstalovat i na počítač s operačním systémem Windows a data tak pohodlně synchronizovat napříč všemi zařízeními.

Acer Cloud Mobile - (7)Acer Cloud Mobile - (8)Acer Cloud Mobile - (10)Acer Cloud Mobile - (9)Acer Cloud Mobile - (11)
Operační systém
Android 4.0 (ICS)
Procesor
Dvoujádrový procesor 1,5 GHz
Paměť
8 GB interní uživatelské paměti (+ microSD až do kapacity 32 GB)
1 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
Bluetooth 3.0
NFC
A-GPS
MicroUSB
Audio jack 3,5 mm
Displej
4,3 palce (10,9 cm), 720 x 1280 bodů, kapacitní IPS HD
Fotoaparát
8 Mpix (3264 x 2448 pixelů), automatické ostření, LED blesk
Záznam 1080p videa
Přední kamera pro videohovory (2 Mpix)
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 1230 mAh
Rozměry
130,9 x 65 x 7,8 mm

Acer Liquid Gallant

Druhým představeným telefonem je model s daleko chudší výbavou, ale i tím pádem poloviční cenou. Liquid Gallant je osazen "pouze" jednojádrovým procesorem od MediaTeku s frekvencí 1 GHz. Hodnoty jedna pak dosahuje i operační paměť RAM. Úhlopříčka displeje je stejná jako u výše zmíněného modelu, avšak disponuje nižším rozlišením (540 x 960 pixelů). Kamera je 5Mpix a baterie zde disponuje trochu lepší kapacitou 1500 mAh.

Acer Liquid Gallant -  (2)Acer Liquid Gallant -  (3)Acer Liquid Gallant -  (5)Acer Liquid Gallant -  (4)
Acer Liquid Gallant -  (7)Acer Liquid Gallant -  (6)Acer Liquid Gallant -  (12)Acer Liquid Gallant -  (11)

Liquid Gallant bude distribuován v černém a bílém provedení a také ve dvou variantách, a to s podporou dvou simkaret (Liquid Gallant Duo), nebo standardně jednou (Liquid Gallant Solo).

Acer Liquid Gallant -  (16)Acer Liquid Gallant -  (1)Acer Liquid Gallant -  (17)

Za zmínku určitě stojí, že na rozdíl od Cloud Mobile jsou boky telefonu pokovené, zbytek tvoří plast. Hodně překvapující je i umístění zapínacího/vypínacího tlačítka vedle fotoaparátu, ne standardně jak tomu bývá na vrchu či boku telefonu. Smysl tohoto netradičního umístění mi trochu uniká a upřímně se mi to jako moc praktické nejeví.

Acer Liquid Gallant -  (10)Acer Liquid Gallant -  (15)Acer Liquid Gallant -  (8)Acer Liquid Gallant -  (9)
Acer Liquid Gallant -  (14)Acer Liquid Gallant -  (13)Acer Liquid Gallant - P1030653Acer Liquid Gallant - P1030654
Operační systém
Android 4.0.4 (ICS)
Procesor
Jednojádrový procesor 1 GHz ARM Cortex-A9 (MTK 6575)
Paměť
4 GB interní uživatelské paměti (+ microSD až do kapacity 32 GB)
1 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi (802.11 b/g/n)
Bluetooth 3.0
A-GPS
MicroUSB
Audio jack 3,5 mm
Dual SIM (volitelně)
Displej
4,3 palce (10,9 cm), 540 x 960 bodů, kapacitní qHD displej
GPU: PowerVR SGX531
Fotoaparát
5 Mpix (2592 x 1944 pixelů), automatické ostření, LED blesk
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh
Rozměry
129 x 65,9 x 9,9 mm
Hmotnost
145 g

A co se prodejní ceny týče, tak cena Liquid Gallant byla stanovena na 200 EUR (cca 5000 CZK), Cloud Mobile jako vlajková loď má cenovku dvojnásobnou, tedy 400 EUR (lehce pod 10 000 CZK).

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podzimní mobilní nabídka Aceru: Dvoujádro nebo Dual SIM [IFA 2012]

Žádné komentáře.