CDR.cz - Vybráno z IT

Online reportáž z Adobe Creative Future 2012: CS6 a Cloud oficiálně

01-adobe-cs6-creative-cloud-creative-suite-1
[aktualizováno] Softwarová společnost Adobe v předchozích dnech ukázala světu své nejnovější produkty v podobě balíku aplikací Creative Suite verze 6 a novinky Creative Cloud. Programy jako Photoshop, InDesign, lllustrator, Dreamweaver, Flash Professional, Adobe Premiere Pro, After Effects apod. se dočkaly spousty vylepšení.

Jaká jsou a co za "vychytávky" si vývojáři přichystali, vám povíme ihned. Další informace nám poté Adobe představí na zítřejší konferenci Creative Future, ze které vás budeme živě informovat pravidelnou aktualizací článku.

Creative Suite 6 s novým rozhraním

Testování formou betaverze má Adobe za sebou a finální verze se již hřeje na pultech obchodů. Oblíbený Creative Suite slibuje v různých složeních grafikům, vývojářům a dalším kreativním lidem o něco efektivnější práci a příjemnější využívání, než tomu bylo doposud. Právě CS5 přinesl podporu 64bitového OS hned u několika produktů a umožnil tak efektivněji využívat systémové prostředky.

02_adobe

Šestá verze slibuje rychlejší běh Illustratoru, AfterEffects, a drobná vylepšení by se v tomto ohledu měla týkat většiny zbylých aplikací. Vylepšena byla i podpora multi-threadingu a grafická akcelerace díky technologii Mercury Graphics Engine. Spolupráce s AMD má pak za následek funkční akceleraci na produktech výrobce.

03Photoshop

Minimálně se změnilo i prostředí, které podle tvůrců povede k dalšímu zrychlení práce s produkty, ale není zde brána v úvahu nutnost si na dané změny zvyknout. Nakonec je ale pravda, že změny v CS se Adobe vesměs daří, a tak doufejme, že tomu bude stejně i nadále.

U sady jsou důležité hlavně nespočetné nové funkce a změny jednotlivých programů, a spoustu z nich budeme společně s postřehy z konference aktualizovat do článku. Mezi ty nejzajímavější nepochybně patří podpora základního zpracování videa ve Photoshopu a ještě lepší vyplňování na základě obsahu (Content-Aware fill). Illustrator je nyní 64bitový a díky editoru vzorů znovu usnadní práci.

04

After Effects bude opět místem, kde je každé procento výkonu při zpracovávání znát a zrychlení je v tomto případě velmi slušné. Vývojáři webových stránek mají v nástroji Dreamweaver zakomponovaná řešení pro tvorbu CSS3 animací a zjednodušil se i vývoj pro mobilní platformy. Stejně tak si Flash více rozumí s HTML5 a export do tohoto standardu je také na lepší úrovni. InDesign v sazbě textu zvládne automatické přizpůsobování obsahu i pro obrazovky tabletů a mobilních zařízení.

05-variace

Jednotlivá sestavení balíku

  • Creative Suite 6 Design & Web Premium - 1 846,80 EUR
  • Creative Suite 6 Design Standard - 1 258,80 EUR
  • Creative Suite 6 Production Premium - 2 278,80 EUR
  • Creative Suite 6 Master Collection - 2 518,80 EUR

Creative Cloud

Novinka v portfoliu společnosti otevírá zajímavé možnosti těm, kteří raději volí využívání aplikací z kompletní sady Master Collection na základě předplatného. Poplatek za využívání se pohybuje kolem 50 dolarů v závislosti na předplacené době. Nejedná se pouze o přístup ke kompletnímu balíku informací, ale současně ke 20GB úložnému prostoru pro data a hostingu pro webové projekty.

06-adobe-creative-cloud

S touto volbou by Adobe mohlo zaznamenat slušný úspěch, neboť vzhledem k ceně běžné licence se model předplatného nachází na slušné cenové úrovni. Vše tedy funguje do té doby, dokud jste za využívání ochotni platit. Z hlediska vydávání nových verzí se pro někoho může stát ideální volbou.

07Adobe-Creative-Cloud1

Živě z Adobe Creative Future 15. května 2012, přepis z konference

Již zítra se v Praze dočkáme oficiálního představení CS6 a cloudového řešení v ČR. Hlavními řečníky budou Terry White, Jason Levine a Paul Trani, evangelisté společnosti Adobe, kteří prezentují kreativní technologie po celém světě. Přímo z uvedení vás zde budeme informovat o vybraných zajímavostech.

9.50 - 12.00 Adobe Creative Suite 6 a Adobe Creative Cloud

10:05 - Úvodního slova se ujal Vladimír Škálka, který se rozhovořil o plánech a dosavadních událostech Adobe v roce 2012. Jako tradičně je hlavním tématem zpracování digitálních informací v nejrůznější podobě, přičemž velký důraz je kladen na tvorbu pro vícero platforem naráz. Adobe má ve svém portfoliu spoustu služeb nejen pro vývoj, ale i následný marketing.

10:20 - Na programu je Creative Suite 6 a Creative cloud. Podpora mobilních platforem iOS a Android je rok od roku lepší, konkrétně je tím myšlen export pro tato zařízení. Jak jsme zmiňovali v úvodu, důraz je kladen na vyšší produktivitu a rychlost - všechny aplikace u kterých to má smysl podporují 64bit OS, vylepšen byl Mercury Engine a lepší je i podpora hardwaru pro akceleraci.

Webové standardy v podobě HTML5 a CSS3 jsou v novém balíku podporovány na velmi slušné úrovni a většina aplikací umí mimo běžných výstupů právě tyto zmiňované. Důležitou sférou stále zůstává běžný tisk, stejně jako rozšiřující se mobilní zařízení.  Zde aplikace umožňují vývoj a tvorbu pro iOS a Android zařízení. Oproti CS5 ubyla jedna sada, jsou tedy čtyři, neboť došlo k sjednocení produktů Design a Web.

10:40 - Creative cloud: dostupný bude v běžné licenci "pro jednoho" a současně pak pro firmu. Obsahuje všechny aplikace co Master Collection a ty jsou dostupné ke stažení a fungují po celou dobu předplatného. Jsou to běžné aplikace a fungují i offline.

Pro předplatitele navíc oproti balíkům nástroje navíc, konkrétně Edge (tvorba HTML5 animací apod.), Muse (web bez nutnosti umět programovat). Současně jsou zde dostupné aplikace pro tablety - Kuler (harmonické barvy), Photoshop touch, Collage (vytváření prvních návrhů), Proto (tvorba rychlých prototypů webu za pomocí gest. Nakreslením obdélníku na obrazovku tabletu se vytvoří "div" apod. Zajímavou aplikací je i Debut, která zvládá prohlížet výstupy z nástrojů v balíku s možností komentovat.  Poslední z nich je apliakce Ideas pro kreslení a následné zpracování v Illustratoru.

10:55 - Podobně jako u služeb SkyDrive aj. nechybí možnosti synchronizace pomocí speciální aplikace pro PC, Mac a mobilní zařízení (brzy bude dostupná). Prostor pro data je zde 20 GB.

Cloud je zároveň jakousi komunitou se službami navíc (možná jsou školení od Adobe). Předplatné je 49,99 euro na měsíc (při roční smlouvě) a pro zákazníky vlastnící CS3 a vyšší za první rok 29,99 euro měsíčně. 

10:55 - Web Cloudu je také postaven na nejnovějších standardech a jeho funkce jsou mnohem širší, než jen online úložiště. Funguje i nahrávání a stahování souborů pomocí Drag and Drop.

U jednotlivých nahraných souborů je možné prohlížet všechny výstupmní soubory sady Creative Suit. Například při nahraném souboru Photoshopu (PSD) je možné vypínat jednotlivé prohlížené vrstvy apod. Nechybí komentáře ke každému souboru, možnost sdílet pomocí mailu, nastavovat viditelnost ostatním atd. Například soubory Illustratoru jsou zobrazeny jako obrázek (dojde k vykreslení bez nutností vlastnit samotnou aplikaci - stačí prohlížeč). Funguje i stránkování pokud má prohlížený dokument více stran. Po vzoru Skydrive, Dropboxu a dalších služeb vytvoří aplikace pracující s Cloudem (Cloud Connection) složku, která je poté synchronizovaná. 

11:20 - Aplikace Proto pomocí gest umožní vytvořit prototypy webů, které po exportu do Dreamweaveru lze editovat na finální vzhled. Např. tažení třemi prsty vytvoří menu na stránce. Dostupná je pro iPad a Android tablety.

Možnosti HTML5 a CSS3 nejen v produktech Adobe demonstruje web beta.theexpressiveweb.com, kde si možnosti standardu můžete vyzkoušet. Demonstrován byl i export flashové animace do HTML5 a javascriptu, zde vše opět fungovalo bez problémů. Nově lze ve Flashi velkou část kódu z ActionScriptu tzv. naklikat. 

Na závěr nakoukněte na: gaming.adobe.com

11:40 - Nástroj Edge pro snadnou tvorbu HTML5 a CSS3 projektů, např. animací. Funguje podobně jako flash.

13.00 - 16.00 (Prezentace jednotlivých oblastí využití Adobe Creative Suite 6)

13:05 - Jason Levine nejprve předvedl nová vylepšení produktu Premiere Pro, který opět těží z vylepšeného Mercury Playback Engine. V praxi to znamená možnost upravovat video v reálném čase a okamžitě aplikovat změny bez nutnosti čekat na render. Ukázka stavěla konkrétně na použití filtrů, které stačilo měnit a výsledek byl vidět ihned. Samozřejmě je k tomu nutno výkonná pracovní stanice, nejlépe s profesionální grafickou kartou, které jsou podporované jak od AMD, tak od nVidie.

Při práci s videem nástroje After Effects a Premiere využívají Global Performance Cache, o jejímž fungování se více dovíte na stránkách vývojářů. Zlepšila se i práce s různými druhy kamer na jednom projektu. Perfektní funkcí je pak vložení 3D objektu, přičemž program si sám provede analýzu scény a z následně nabídnutých bodů může umístit objekt do různé hloubky. 

13:40 - Terry White měl na starost Photoshop, na který jsme se velmi těšili. Změny jsou, jak jsme v článku zmiňovali, nejen kosmetické, ale celkově jsou prostředí, jednotlivé funkce a postupy o něco rychlejší.

První z nových funkcí se dostala na řadu "Delete Crop Pixels". Jedná se o volbu, která přibila pokud uživatel ořezává fotografii. Při jejím NEpotvrzení jsou oříznuté pixely zachovány a lze je kdykoli oživit. Přibyl i specializovaný filtr pro úpravu fotografií "rybího oka", který díky analýze fotografie (z dat fotoaparátu si zjistí potřebná data a nastavení) dokáže za pomoci uživatele fotografii narovnat. 

Funkce vyplnění podle obsahu se dostala na více míst ve Photoshopu. Za zmínku stojí velmi užitečná vychytávka Content aware MOVE, která dokáže vybraný objekt na obrázku nejen přesunout, ale současně také zajistit, že se "dopočítá" po něm vzniklá prázdná pozice.

Součástí PS je nyní i dříve externí utilita Camera Raw. Hojně využívaná pravděpodobně bude i nová funkce zaostření na zvolené místo na fotografii, okolí je pak pomocí "blur" efektu rozmazáno.

Dříve pouze bitmapový editor si nyní poradí i s videem. Práce s ním umožňuje aplikovat všechny běžné filtry a úpravy.

14:15 - Photoshop ve verzi "touch" pro tablety dobře spolupracuje právě s Google Cloud, odkud si synchronizuje data a umí k nim přistupovat. Současně lze z jeho prostředí vyhledávat fotografie na Google a Facebooku. Zajímavou funkcí je zobrazit vrstvy do jakéhosi 3D pohledu, kdy jsou vidět jednotlivě nad sebou.

14:40 - Illustrator je konečně 64bitový. Poradí si lépe s mapováním bitmapových objektů a jejich převodem do vektorové grafiky.

15:20 - InDesign pro sazbu sází opět pro tvorbu na vícero "rozměrů". Program nyní mění obsah stránky podle velikosti projektu. Do jednoho návrhu lze připravit několik "verzí", např. pro tablety, mobily, PC a tištěné podoby.

Pokud chcete mít nejnovější informace kolem zmiňovaných produktů, doporučuji sledujte Twitter účty evangelistů:

  • Terry White - @terrylwhite
  • Jason Levine - @beatlejase
  • Paul Trani - @paultrani
Tagy: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Online reportáž z Adobe Creative Future 2012: CS6 a Cloud oficiálně

Žádné komentáře.