CDR.cz - Vybráno z IT

Amatérští spisovatelé podvádějí a generují své povídky umělou inteligencí

Umělá inteligence ohrožuje nově i další pracovní pozici - spisovatele. Dokáže totiž generovat články a slohové útvary, které se od těch napsaných živými spisovateli nedají rozeznat. Ti, kteří poctivě své literární dílo vytváří, pak na to mohou doplatit.

Zdroj: Shutterstock

I když většina lidí mluví o umělé inteligenci jako o pokroku, má i své stinné stránky. Své o tom ví například sci-fi časopis Hugo, který spadá pod Clarkesworld Magazine. V době před tím, než byly zveřejněni chatboti typu ChatGPT měl tento časopis přísun zhruba 12 000 povídek ročně.

Po jejich vypuštění se však začaly objevovat povídky vygenerované umělou inteligencí, které jsou podle Neila Clarka považovány spíše za spam. Redakce se tak začala potýkat s 35x větším přílivem povídek než v jiném roce ve stejném období. Přerušení činnosti není ale definitivní. Neil Clarke, zakladatel a editor tohoto časopisu, vypověděl smutnou zkušenost, kdy museli činnost časopisu dočasně pozastavit. 

Zdroj: Shutterstock

Clarke však přiznal, že neví, jakým způsobem tento problém vyřešit nebo alespoň minimalizovat. Redakce se prý nikdy nepotýkala s tak masivním přílivem falešných a vygenerovaných povídek. Zároveň se obává, že umělá inteligence může redakci ublížit a do budoucna bude její provozování neudržitelné.

Je pravdou, že redakce a vydavatelství obecně postrádají nějaký efektivní nástroj, který by dokázal rozlišit lidskou práci od vygenerovaného textu umělou inteligencí. I když takové programy existují, nepracují stoprocentně, takže je zde vysoké riziko, že zamítnou legitimní článek. Clarkesworld nabízí 12 centů za slovo v beletrii, která má 1 000 až 22 000 slov, takže si podvodníci na moc nepřišli.

Clarke obviňuje ze záplavy falešných příspěvků promotéry „prací z domova“, kteří nabízejí lidem rychlý výdělek prostřednictvím generování textů umělou inteligencí. V České republice není tento problém prozatím nějak masivně rozšířen, ale již nyní je jisté, že v budoucnu se problém falešných generovaných literárních děl objeví i u nás. Je pak jen otázkou, jak na to zareaguje náš trh. 

Zdroje: 

Gizmodo.com

Diskuse ke článku Amatérští spisovatelé podvádějí a generují své povídky umělou inteligencí

Středa, 1 Březen 2023 - 00:07 | WIFT | Já bych jim poradil, ať si najmou umělou...
Pondělí, 27 Únor 2023 - 19:44 | Derryk | Je to celý takový hranatý. Spojovaný z...
Pondělí, 27 Únor 2023 - 17:56 | Anonym | Ne na tom je vidět jen to že je to prostě jen...
Pondělí, 27 Únor 2023 - 17:13 | jk3 | No já nevim... já si ničeho nevšimnul...
Pondělí, 27 Únor 2023 - 15:16 | Derryk | Zatím bych se moc nebál. Na tomto článku je vidět...

Zobrazit diskusi