CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon v ČR hledá tisíce zaměstnanců, jak platí a co nabízí?

nepřehlédněte
Amazon Kiva Robots
Tisíc řadových a stovka vedoucích pracovníků, přesně tolik plánují v Amazonu zaměstnat v první vlně nového náboru. Zaměstnance čekají bonusy i svozy, velké platy a práci snů však nečekejte.

Zástupci Amazonu a Úřadu práce na včerejší tiskové konferenci promluvili a nové náborové kampani internetového obchodu. 1 100 pozic v distribučním centru v Dobrovízi bude internetový gigant hledat do září tohoto roku. K pohovoru vám bude stačit počítač s připojením k internetu.

Amazon by mohl otevřením pracovních míst pomoci hlavně v Ústeckém kraji, kde je situace špatná a nezaměstnaných je více než 10 % obyvatel. Zbylé dva kraje, které zástupci úřadu zmínili - Středočeský a Praha, na tom s nezaměstnaností prý nejsou tak zle. Paradoxem však je, že platy budou vesměs horší, než mají pracovníci na stejných pozicích v daných krajích.

Amazon sklady 01Amazon sklady 02

Zaměstnat se samozřejmě může nechat kdokoliv i z jiných krajů. Chápeme to tedy tak, že kampaň bude propagována spíše v těchto krajích. Plánovány jsou svozy zaměstnanců hrazené zaměstnavatelem, což určitě několik pracovníků přesvědčí.

Proč Amazon vlastně zamířil do ČR?

Poptávka po nákupu v elektronických obchodech neustále roste, což Amazon jako jednička na trhu pociťuje. Musí tedy reagovat a rozšiřovat svá distribuční centra i lokální zastoupení v jednotlivých zemích. Česko je výhodné díky své strategické pozici a máme velkou nabídku potenciálních pracovníků.

Amazon Zastupce

Už od roku 2012 má společnost v pražských Dejvicích kancelářské prostory a návratové centrum v Dobrovízi 2013. Distribuční centrum je tak dalším z kroků pro rozšíření aktivit společnosti v ČR a střední Evropě jako takové.

Koho v tuto chvíli Amazon v ČR hledá?

Náborová kampaň pro distribuční centrum, která včera odstartovala, není v České Republice první. Již dříve proběhl nábor na manažerské pozice, a ty jsou nyní z valné většiny rozebrány.

Aktuálně je na programu nábor pracovníků distribučního centra (1 000 míst) a také vedoucích pracovníků distribučního centra (100 pracovních míst). Všechna místa jsou plánována pro kmenové zaměstnance, agenturní společnost plánuje využívat až při sezonních výkyvech.

Amazon sklad 01

Pracovníci distribučního centra nemusí mít žádnou zvláštní specializaci a přijdou si na 110 Kč na hodinu. Práce to bude fyzicky náročnější, méně kvalifikovaná a zaměstnanec se při současné sazbě ani nepřiblíží k průměrnému platu. Konkrétní náplní bude příjem, uskladnění, balení a expedice zásilek.

Vedoucí pracovníci centra si přijdou na 150 Kč na hodinu s tím, že by měli mít zkušenosti z podobné pozice a základní znalosti angličtiny. Na vedoucí pracovníky čeká zaškolení v zahraničních velkoskladech.

Proces žádosti o pracovní pozici lze provést z domova a vypadá následovně:

 Amazon

V září by mělo být vše hotovo a spuštěno

Distribuční centrum bude v tuto chvíli zásobovat hlavně Rakousko a Německo, ale dle potřeby bude fungovat i pro Francii a další jižnější státy.

Dobrovíz

Konkrétní datum otevření centra Amazon neví, ale předpokládá se konec 3. kvartálu tohoto roku. Do té doby bude dostaveno a kompletně dovybaveno zázemí a nabráni potřební zaměstnanci. Do tří let od otevření by mělo být ve skladu zaměstnáno 2 000 stálých a 3 000 sezónních zaměstnanců.

Spekulace na závěr

Do konce letošního roku by mohl internetový gigant spustit i prodej a distribuci svých produktů na lokální trh. Dopravní infrastrukturu již mít bude a teoreticky tomu nebude nic bránit. Zda se však podobného kroku dočkáme je otázkou. Spíše než lokalizované služby věříme v možnost přímého zasílání produktů z německého Amazonu.

Tagy: 
Zdroje: 

Tisková konference Amazon 28.4.2015

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Amazon v ČR hledá tisíce zaměstnanců, jak platí a co nabízí?

Neděle, 12 Červenec 2015 - 20:52 | Kedar Míša | nevím, 110 hrubého je cca 90kč čistého. Uprímně,...
Neděle, 12 Červenec 2015 - 08:39 | charles manson | no tak utikejte do amazonu,hodne stesti...po...
Středa, 20 Květen 2015 - 14:30 | Requiem13 | Jsi normální ? Za prvé, pokud je někdo ve srabu...
Středa, 20 Květen 2015 - 13:29 | Requiem13 | Máš pravdu ! Ano, každá srandička něco stojí....
Středa, 20 Květen 2015 - 11:16 | Requiem13 | Reakce na příspěvek od Izak: Předně vše je o...
Sobota, 16 Květen 2015 - 14:49 | Gath G | "korektuje" Oh, the irony...
Čtvrtek, 14 Květen 2015 - 17:41 | Behemot | Za dotace a daňový systém může režim, ne jeden...
Pondělí, 11 Květen 2015 - 13:37 | Maco | Nechcem sa vam do toho pliest. Zaujimalo by ma co...
Neděle, 10 Květen 2015 - 18:30 | Daniel de Sade | Ať si to strčí do anusu...
Neděle, 10 Květen 2015 - 12:10 | Izak | AMAZON JE PRO CR ZLO !!!! 1) Muze zlikvidovat...

Zobrazit diskusi