CDR.cz - Vybráno z IT

Trinity konečně mezi námi, základní kámen konkurence ultrabookům

AMD Trinity APU
AMD uvedlo druhou generaci svého velmi zajímavého a úspěšného APU. A co nabízí? Vyšší výkon, nižší spotřebu a vylepšené funkce.

APU jako takové již známe, přesto ve stručnosti: je to procesor a grafický procesor, plus nějaké části chipsetu – vše na jednom čipu s velmi slušným výkonem a velmi nízkou spotřebou. A to vše za stále překvapivě nízkou cenu. Nové APU má o 30 % výkonnější procesorovou a o 55 % výkonnější grafickou část. A to vše při velmi zajímavé spotřebě 17W, při kterých si dokáže se šestičlánkovou baterií v klidu vystačit až na 12 hodin provozu. To rozhodně nezní špatně, nehledě na to, že taková spotřeba se dá v klidu uchladit i v nějakém tom ultratenkém zařízení typu ultrabook, byť ne s logem Intelu a hrdou nálepkou UltrabookTM.

Předností APU rozhodně není procesor, ale grafika – ta je na notebookové poměry opravdu velice výkonná. Někdo ale namítne, že APU je obecně směřováno do multimédií a výkon grafiky nemá smysl. To není tak úplně pravda, protože nejde jen o absolutní výkon, ale o tu skutečnost, že výkon je k dispozici. A je ho dost! Grafické stream procesory mají neskutečnou sílu oproti procesoru, je ale potřeba jim uzpůsobit aplikace. Na to ale není tlak, pokud takové stream procesory skoro v žádném notebooku nejsou. Takže APU nejen umožňuje hraní her na ani ne 2 cm tlustém ultranotebooku, ale i podporuje vývoj aplikací, využívajících grafické karty/čipy.

Trinity APU Diagram

Ale i v primárním zaměření na multimédia je APU velice výhodné. Konverze videa pomoc grafiky, efekty vylepšující přehrávání obrazu a vůbec. Podle testů HD HQV video benchmarku vychází Radeon grafiky nejlépe ze všech, a Trinity obsahuje nejmodernější Radeony HD 7000 se všemi jimi podporovanými technologiemi. Není to ale jen o výkonu – samozřejmostí je i Eyfinity technologie.

A tím se vracíme zpět k úvodu. Řešení Intelu s nějakým i5/i7 a HD Graphics je sice vhodné do business prostředí, eventuelně zvládne i školu a filmy, ale je tu jedno velké ale. Neustále všichni prosazují sílu procesoru – jenže k čemu? Pokud je procesor nedostatečně výkonný, bude to znamenat, že konverze videa bude trvat o 10 minut déle, že program se bude kompilovat o minutu déle, a tak podobně. Nedostatečně výkonná grafika bude znamenat, že hra je nehratelná, film je nekoukatelný, flashový web je nepoužitelný... Ano, to se s integrovanou grafikou může stát a zejména to APU eliminuje, poskytuje totiž vyvážený výkon ve všech oblastech.

První notebook, založený na AMD Trinity by měl být HP Envy Sleekbook a už teď jsem na něj moc zvědavý – ultratenký notebook, na kterém se dá doma hrát, i v autobuse studovat celých dlouhých 10 hodin. 

HP Envy
Tagy: 
Zdroje: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Trinity konečně mezi námi, základní kámen konkurence ultrabookům

Neděle, 20 Květen 2012 - 12:25 | Tomáš Bohuněk | http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/second...
Sobota, 19 Květen 2012 - 08:50 | Jiří Molnár | Tome, s čím jsi to srovnával? Jestli je to jen ze...
Sobota, 19 Květen 2012 - 01:34 | Kert | Jsou to slinty. Třeba toto: "Nové APU má o...
Pátek, 18 Květen 2012 - 17:34 | Tomáš Bohuněk | To nejsou krasožvásty, ale uživatelské zkušenosti...
Čtvrtek, 17 Květen 2012 - 23:15 | Kert | Tenhle článek je snůška marketingových...

Zobrazit diskusi