CDR.cz - Vybráno z IT

Američané nasadili umělou inteligenci Skyborg u letounu MQ-20 Avenger

Americké letectvo uskutečnilo druhý test umělé inteligence Skyborg. Tentokrát se stal technologickým demonstrátorem pro hardware a software ACS (autonomy core system) Skyborgu bezpilotní letoun MQ-20 Avenger.

Před několika dny oznámilo americké letectvo, respektive AFLCMC (Air Force Life Cycle Management Center) úspěšné otestování umělé inteligence Skyborg u bezpilotního letounu MQ-20 Avenger. Samotný testovací let měl proběhnout 24. června během cvičení s krycím názvem Orange Flag 21-2 Large Force Test Event. Bezpilotní letoun MQ-20 byl vybaven ACS (autonomy core system), což je hardware a software pro umělou inteligenci Skyborg a představuje vlastně mozek pro letoun, díky němuž může letadlo létat i bez zásahu lidského pilota.

Letoun vzlétl z Edwardsovy letecké základny v Kalifornii a zkušební let trval 2,5 hodiny. Zpočátku dálkově z pozemní stanice řídil MQ-20 Avenger lidský pilot, vzlétl s letounem a navedl ho na bezpečnou výšku. Poté předal lidský pilot řízení umělé inteligenci Skyborg. Ta reagovala na navigační povely, dodržovala geoploty (definované hranice vzdušného prostoru, ve kterých se může letoun pohybovat) a předvedla koordinované manévrování. Lidští operátoři v pozemním řídícím a kontrolním stanovišti pak už jen sledovali let letounu ovládaného AI Skyborg.

Let se uskutečnil přibližně dva měsíce poté, co byl Skyborg poprvé vyzkoušen na letounu UTAP-22 MAKO, což je bezpilotní letoun s rozpětím křídel 3,2 metru a délkou 6,1 metru. Nyní Američané vyzkoušeli Skyborg u mnohem většího bezpilotního letounu. MQ-20 Avenger má rozpětí křídel kolem 20 metrů (verze ER 23 metrů) a na délku mé 13 metrů. Je poháněn proudovým motorem a unese na externích podvěsech celkem 2,9 tun munice (celkem 6 podvěsů pro střely) a ve vnitřní pumovnici pak může nést celkem 1,6 tuny munice.

Umělá inteligence Skyborg má hlavní cíl vytvořit “AI mozky“ pro tzv. loyal wingman letouny, což budou robotičtí parťáci pro pilotované letouny, jako jsou např. F-35 nebo budoucí letouny 6. generace. Tito robotičtí wingmani pak budou ochraňovat pilotované letouny nebo budou vysíláni na operace příliš riskantní pro lidské piloty, jako je např. potlačení nepřátelské PVO. Robotičtí wingmani mohou vytvořit pro pilotované letouny předsunutou senzorovou síť nebo se obětovat ve prospěch letounu s lidským pilotem.

Očekává se, že třetím bezpilotním letounem testovaným s umělou inteligencí Skyborg už bude konečně robotický wingman ATS od společnosti Boeing. Pokud se umělá inteligence Skyborg osvědčí, tak bude v budoucnosti přítomna v prakticky každém bojovém letounu amerických vzdušných sil. Ať už pilotovaném lidským pilotem, v robotických wingmanech chránících pilotované letouny nebo v bezpilotních letounech či dronech plnících samostatné mise.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Američané nasadili umělou inteligenci Skyborg u letounu MQ-20 Avenger

Pátek, 9 Červenec 2021 - 09:14 | satai | Neblábol.
Pátek, 9 Červenec 2021 - 08:59 | eXponencial | v akom zmysle ? ze radi ignorujete fakty ? https...
Čtvrtek, 8 Červenec 2021 - 11:32 | satai | Neblábol.
Čtvrtek, 8 Červenec 2021 - 10:37 | eXponencial | to je dobre. treba sirit nove ideologie https://...

Zobrazit diskusi