CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Americké letectvo předělává staré F-16 ze hřbitova letadel na drony

"Tedy s přistáním se už nepočítá ..." to pro Boeing není nic nového :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A fakt je fyzicky sestřelí? Protože to by byly docela drahé terče na jeden výstřel.... Daleko spíš bych čekal simulovaný sestřel, kdy stačí když pilot cíl zaměří a "odpálí" raketu . Stejně tak se požívaly letadla pro výcvik protiletecké obrany.
Čekal bych to spíš právě max pro finální testování raket "země vzduch" či nových raket pro stíhačky a ne pilotů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony se používají řízené střely bez aktivované bojové hlavice, s nějakým vyhodnocováním potenciálního sestřelu. Protože přímý zásah je spíše výjimkou, často prý vydrží cílový letoun i několik cvičení, než je natolik poškozený, že se musí dorazit ostrou raketou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Tedy s přistáním se už nepočítá, protože QF-16 představují bezpilotní létající terče pro výcvik pilotů," možná chyba v článku,a redaktor to blbě pochopil a fak to není na výcvik pilotů. Jinak by to byl hodně drahý výcvik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A fakt je fyzicky sestřelí? Když jsem článek připravoval, tak jsem se taky nad tím zastavoval, ale ve zdrojovém článku je věta

The kit allows the drone to take off and land, and perform fairly complicated aerial maneuvers. Typically the drones don’t land, however, because they’re shot down.

a nakonec

Then, it’s time for one last flight before being blasted into bits over the Gulf of Mexico, an unsentimental ending for one of the most well known fighters in U.S. history.

v podobném duchu jede třeba i článek na wired

https://www.wired.com/story/what-it-takes-vintage-f-16-drone/

a QF-16 má skutečně sloužit pilotům US Air Force k pokročilému výcviku vzdušného boje, když zagooglujete, tak třeba článek v češtině tady

https://www.armadninoviny.cz/qf-16-bezpilotni-stihacka-f-16-fighting-fal...

ale jak píše Epochva nebývá ve většině případů zvykem, že je zničen přímo drak stíhačky při těch testech, ale první QF-16 už byl skutečně sestřelen (zničení draku), viz. třeba

https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/americas-f-16-fighting-falcon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by je jen tak sestřelovali jako cvičné cíle.
- V té větě přímo píšou "take off and land", takže s přistáním počítají.
- Chápu to tak, že ty drony jsou odepsatelný, čili pro "sebevražedné" mise.

Když budou mít cvičení, tak na dron budou střílet nanečisto laserem a pak s ním přistanou.
Když půjde do tůhýho, tak dron vystřílí všechny zbraně a klidně ho použijí jako kamikaze.
- Navíc bez přítomnosti pilota si můžou dovolit se strojem mnohem větší Géčka a manévrovat jak by to s pilotem nešlo.
- Výhoda i nevýhoda je v psychycké převaze pilota v bunkru(dronu) nad pilotem v letadle. (Výhoda je v tom, že se nemusí bát smrti, takže může bojovat nebojácně. Nevýhoda je v inflaci smrti [ve hře nevadí, že umřete 100x], takže pilot dronu nikdy nebude bojovat "jako o život".)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

/myslí si letecký "expert" Michal Zdobinský/ :0))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo myslí, vy ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasně "expert"... Jak se říká kdo "myslí" houby ví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy ani nevíte, ani nemyslíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zacinam mat seriozne obavy aby aj na vyrobu 14 ks F16 pre Slovensko nezrecyklovali tie stare skladove kusy resp suciastky z nich :(. Vsak cost reduction musi byt. A pre istotu do nich nefukli aj druhy tajny "backup BIOS" umoznujuci dialkove prevzatie kontroly nad lietadlom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To dálkové převzetí kontroly je hodné dobrý bod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč si vůbec Slovensko kupuje 40let staré letadla s modernizovanou elektronikou?
Zastaralé F16 by měli smysl pokud by se nepoužívali (mají vysoké provozní náklady, ale nízké pořizovací). Je to spíš slabší podpůrné letadlo k F15.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je to obdobná otázka jako proč se používá T-72 ve verzích s moderní elektronikou, zaměřovacími systémy, reaktivním pancířem, ...? Pořád to vyjde levněji, než pořizovat nové moderní stroje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není moc chytrá odpověď. Někdo se zeptá proč si Slovensko kupuje něco co má sice menší náklady na pořízení ale vyšší provozní a "odpověď" "protože má nižší pořizovací"......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od vás neočekávám plné pochopení odpovědi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně já zase mám dojem že na nesmysly nejde očekávat "pochopení" od nikoho....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že jste vůbec nepochopil větu "Pořád to vyjde levněji, než pořizovat nové moderní stroje." a podstrkáváte mi svoje nepodložené smyšlenky.
Ale velice rád se nechám poučit a místo vaší dojmologie si přečtu ekonomickou analýzu, zohledňující nákupní cenu, provozní náklady, výzbroj, komunikační vybavení, zaškolení pozemního personálu a letců, etc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nic nepodstrkává. Reakce se srovnáním s přestavbou t72 protože má menší pořizovací cenu jsou celkem jednoznačné , a snaha se z toho zpětně "vykecat" marná..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by zajímavé počíst si, co je součástí ceny, ale relevantních dat se od vás jako obvykle nedočkáme. Jen mlácení vašich prázdných doměnek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jako z terminátora ... tedy prvně lidé AI nasadily do letadel a atd. to znají všichni ... a prej, když mi povídal známej, že terminátor je nesmysl, tak nevím ... jo až to bude létat proti lidem ... -))). To pak už bude pozdě litovat ... Vždyť je to přeci jasné, že lidé si nedají pokoj ! ... Jo, konec je nevyhnutelnej ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.