CDR.cz - Vybráno z IT

Přehled chytrých antivirů pro OS Android

android battle
Chytrý telefon již dnes statečně supluje funkce přenosného počítače, alespoň co se týče elektronické pošty, kalendáře a kontaktů. S těmito funkcemi se stává nabitou pokladnicí citlivé komunikace uživatelů, která je však většinou nedostatečně střežena. Proč proto nevyužít nějaké zajímavé androidí řešení zdarma?

Firemní politiky typu BYOD (Bring Your Own Device) bezpečnostní integritu nezaručují, naopak kontrolu a přehled ztěžují. Desítky výrobců, stovky modelů na různých mobilních platformách - to je realita dnešních telefonů, nemluvě o různých verzích mobilních operačních systémů.

Situace ale nemusí být tak kritická, pouze je nutné chápat nejnovější chytré telefony již jako plnohodnotné komplexní systémy a přijmout rizika, která jsou u desktopových systémů naprosto běžná. Reflexe by však měla začít nejdříve u vývojářů mobilních telefonů, kteří musí investovat do stability a zabezpečení čas a peníze.

Řešení jsou často mnohem rychleji dostupná, než na počítačích - stačí pár kliknutí a vše je nastaveno. Balíčky jsou většinou v řádu megabajtů, aplikace ani příliš nezpomalují systém, ideálně si antiviru ani nevšimnete. Co se týče financí, vaše kapsa zůstane nedotčená. Pojďme se podívat na nejlepší zástupce takto specifikované kategorie.

Avast! Free Mobile Security

Světově známý český antivir nevynechal ani mobilní platformu a stejně jako na desktopy vyvinul řešení zdarma, které konkuruje komerčním produktům (a v mnohém je převyšuje). Zprostředkovává ucelený produkt komplexní ochrany, která je připravená na většinu bezpečnostních problémů.

Mobilní avast! umí provádět pravidelné virové testy podle předem zadaného scénáře a u každého následně zobrazit záznam s výsledky. Přehled o aktivitách nainstalovaných aplikací udržuje záložka Privilegované aplikace - umožní vám sledovat potenciálně nebezpečná oprávnění aplikací. Kontrolu nad během softwarových celků zprostředkovává Správce aplikací s možností aplikaci ukončit a sledovat využití systémových zdrojů včetně paměti, procesoru a síťového připojení (s root přístupem je možné aktivovat i firewall).

avast-antivirus-4avast-antivirus-3avast-antivirus-2avast-antivirus-1

Ovladač štítů umožňuje spravovat aplikační, webový a SMS štít, což uživatele chrání před nebezpečnými aplikacemi, weby a před falešnými zprávami typu hoax. Nevyžádané zprávy a telefonáty úspěšně blokuje Filtr SMS a volání. Můžete si dokonce nastavit časové rozmezí blokování komunikace. Příchozí hovory ze specifikovaných čísel se pak jednoduše zobrazí jako nepřijaté.

Avast! Free pro android umožňuje také zapnout unikátní službu Anti-Theft, která z důvěryhodného čísla vzdáleně ovládne váš ukradený telefon (může jej například lokalizovat, vzdáleně smazat atd.). Při použití root přístupu dokonce prý dokáže nainstalovaný modul neutralizovat i reset do továrního nastavení.

Avast! v tomto bezpečnostním řešení pro chytré telefony nakombinoval všechny důležité funkce do jednoho efektivního celku. Když přidáme třetí místo v testování AV-test v detekcích rodin malwaru, dostaneme výborný poměr cena/výkon. Aplikace se příjemně a jendoduše ovládá a je samozřejmě kompletně v češtině.

Stahujte zdarma pro Android 2.1 a vyšší zde:

avast-mobile-qr

Lookout Security and Antivirus

Firma Lookout se věnuje pouze mobilní platformě - nemá tak (jako většina mobilních AV) svého staršího bratra na desktopech. Uvažte sami, zda je to výhoda, či nevýhoda. Ve verzi zdarma přichází toto řešení s antivirovým skenerem, možností zálohovat kontakty, a se službou "najdi telefon" a "zařvi". Vzdáleně spustitelná funkce zařvi roztočí na obrazovce policejní majáčky doprovázené  ječením sirén. Příjemné je, že vám systém jednoduše a přímočaře vytvoří Lookout účet již při instalaci a navede vás na přehledný web Lookout.com, ze kterého pak ovládáte vzdálené funkce. 

looukout-antivirus-4looukout-antivirus-2looukout-antivirus-1looukout-antivirus-3

Osobně mi úplně nesedlo ovládací menu appky, přišlo mi trochu neohrabané (i když se v něm nachází prakticky pouze 3 možnosti). Aplikace obsahuje neaktivní placené funkce, které si můžete odemknout. Jedná se o kontrolu webového prohlížení, správu aplikačních oprávnění a mimo jiné i možnost zálohovat obrázky a informace o hovorech.

Vidím výhodu v exkluzivitě Lookoutu pro mobily hlavně v zaměření firmy - dovedu si představit povedenou technickou podporu. Zvlášť při zakoupení placené verze. V testu AV-test se Lookout umístil kolem osmého místa (z necelých 40).

Stahujte zdarma pro Android zde:

lookout-QR

AVG Antivirus Zdarma

Mobilní verze antivirového veterána AVG překvapila na první pohled čistým a moderním uživatelským rozhraním ve stylové modré barvě. Velké obdélníkové dlaždice v menu garantují pohodlné ovládání. Stejně jako v desktopové verzi dominuje antivirový skener, ale najdou se zde další funkce jako nástroj pro ukončování úloh.

avg-mobile-antivirus-4avg-mobile-antivirus-3avg-mobile-antivirus-2avg-mobile-antivirus-1

Mobilní AVG také provádí test, zda je vše v telefonu správně a bezpečně nastaveno. Nelíbí se mu například povolené stahování z nedůvěryhodných zdrojů. Umí lokalizovat ukradený telefon podle Google maps a následně prezentovat přes web uživateli výsledky hledání. Speciální funkce, která se mi líbila, je možnost uzamknout pod heslem spouštění určitých aplikací - dá se tak posunout zabezpečení určité kategorie aplikací na vyšší úroveň. AVG také dokáže smazat určité údaje z telefonu po skupinách (např. jen záložky prohlížeče, historii či kontakty).

AVG ve své mobilní verzi dostálo tradici a vyvinulo stylové a funkční bezpečnostní řešení s mnoha funkcemi. Samotný antivir se však z naší pětice umístil nejhůře.

Stahujte zdarma pro Android zde:

avg-qr

Zoner AntiVirus Free

Zoner byl pro mě trochu neznámou, ale příjemně překvapil. Označil bych ho z naší pětky za nejparanoidnějšího :-). Dokáže skenovat aplikace, SD kartu a můžete si přímo zvolit specifické cílové složky pro test. Umí také filtrovat hovory a sms zprávy stejně tak jako (se) najít na Google mapách ztracené zařízení přes webové rozhraní. Hlídá také změny SIM karet a odešle zprávu o změně na důvěrné číslo. Dokáže spravovat aplikace a jejich oprávnění. 

zoner-antivirus-2zoner-antivirus-1zoner-antivirus-4zoner-antivirus-3

Novinka je možnost zasílat šifrované "bezpečné zprávy", které přečte cílové zařízení jen po zadání šifrovacího klíče. Zoner antivir má také poměrně pokročilého správce aktuálně běžících procesů, včetně ukončovače. Stav všech služeb zabezpečení monitoruje "Stav zařízení" a hlásí všechny nedostatky včetně nedůvěryhodných zdrojů softwaru. V nastavení lze tato hlášení potlačit.

Zoner překvapil jednoduchým rozhraním podobným avastu. Oproti českému konkurentovi však postrádám webový filtr.  

Stahujte zdarma pro Android zde:

zoner-qr

Kaspersky Mobile Security Lite

Na posledního z naší pětice jsem se zvlášť těšil. Mám firmu Kaspersky rád a vím, jak kvalitní poskytuje služby. V testu aplikací provedených AV-testem se umístil dokonce na prvním místě. Bohužel Mobile Security Lite bylo pro mě zklamáním. Je z něj cítit jednoznačný tah na peníze realizovaný zákazem mnoha položek, které si uživatel může odemknout v plné verzi.

kaspersky-mobile-security-4kaspersky-mobile-security-3kaspersky-mobile-security-2kaspersky-mobile-security-1

Zdarma tak dostáváte pouze cloud-based antivirový sken stažených aplikací a jednoduchý hovor/sms filtr. V položce anti-theft funguje sice vzdálené blokování a smazání telefonu včetně lokalizace, ale vychytávky typu zaslání souřadnic do mailu jsou pouze za příplatek. Nesmíme však Kasperskymu upřít velmi kvalitní sken aplikací přes cloud, který odhalil 100 % všeho nebezpečného softwaru během analýzy AV-test.

Celý program chrání ideálně sedmi a více místný číselný kód. I tak jsem čekal od lite verze víc, i když vysoce kvalitní antivir od Kasperskyho to stále je.

Stahujte zdarma pro Android zde:

kaspersky-qr

Závěr

Současný trh bezesporu obsahuje produkty potřebné k adekvátnímu zabezpečení chytrého telefonu s Androidem. Je již na samotném uživateli, jaké řešení si vybere pro boj s nebezpečnými aplikacemi, kterých je Google Play plný. Všech pět zmiňovaných zástupců ochrání smartphone před velkou většinou nebezpečných aplikací především díky kvalitním skenerům.

Poděkování

sunnysoft
htc-one-v-sunnysoft

HTC One V

 

 

Používáte na svém chytrém telefonu nějaké bezpečnostní řešení?

Ano, zdarma.
46% (80 hlasů)
Ano, placené.
7% (13 hlasů)
Ne, nepovažuji to za důležité.
38% (67 hlasů)
Ne, mám jiný důvod.
9% (15 hlasů)
Celkem hlasů: 175

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přehled chytrých antivirů pro OS Android

Pátek, 9 Listopad 2012 - 18:53 | mkaluza | Ked mozem, aka je ta dobra a preco? Rad by som sa...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 22:50 | Radek Liška | Souhlasím, ale je to dvojsečné - sice mě na...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 17:38 | mixal 11 | preto este stale existuje RIM & BB
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 16:51 | trodo | ...bohužel jednu z velmi okrajových funkcí,...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 12:54 | Pety | Právě jste napsal definici smartphonu.
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 12:01 | CrazyHorse | no, telefon asi skutocne antivirus nepotrebuje....
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 11:52 | WIFT | Je to smutný, moc smutný. Telefon, který...

Zobrazit diskusi