CDR.cz - Vybráno z IT

Apple chce vylepšit své mapy, kupuje mladičký WiFiSlam

apple-wifislam
I mistr tesař se někdy utne. A kalifornské společnosti Apple se to hned se svým mapovým systémem povedlo několikrát po sobě. Pomůže vytrhnout trn z paty a hlavně vylepšit reputaci akvizice výrobce mapových aplikací pro chytré telefony WiFiSlam?

WiFiSlam je dva roky stará společnost ze Silicon Valley, která se zabývá detekováním mobilních zařízení uvnitř budov. Její technologie dokáže určit pozici na základě okolních Wi-Fi signálů s přesností na 2,5 metru. Jedním ze zakladatelů firmy je také bývalý softwarový inženýr Googlu Joseph Huang.

wifislam-demo

Akvizice firmu údajně přišla na částku kolem 20 milionů dolarů, což je v přepočtu přibližně 400 milionů korun. Mluvčí společnosti nákup potvrdil slovy: "Apple čas od času kupuje malé technologické společnosti.“ O dalších plánech do budoucna se však nezmínil. Webové stránky WiFiSlam byly po transakci odstaveny.

Mapy Apple - životu nebezpečná záležitost

Apple v páté generaci svého iPhonu nahradil mapy od společnosti Google vlastními mapami, které vytvořila firma TomTom. Změna však nepřinesla nic dobrého. Lidé z celého světa si začali na novou aplikaci stěžovat, zvláště na její nepřesnost. Mezi kuriózní výsledky vyhledávání patřila například informace, že se německé město Berlín nachází na Antarktidě nebo že je litevské letiště umístěno v horách. Podle agentury AFP se Apple zákazníkům za chyby omluvil a doporučil jim využívat konkurenční produkty.

apple-maps-letisteapple-maps-reka-derwent
Řeka Derwent - vpravo zobrazena přes Google Maps, vlevo v podání Apple

Není divu, že chce Apple své mapy vylepšit. Na konci loňského roku před nimi varovala veřejnost i australská policie. Jejich nepřesnost si v Austrálii na vlastní kůži vyzkoušelo několik řidičů, kterým museli pomoci až přivolaní policisté. Příčinou byla špatná navigace automapy. Místo toho, aby se dostali do města Mildura, dojeli asi sedmdesát kilometrů dál doprostřed národního parku Murray Sunset a ztratili se v rozlehlé pustině.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple chce vylepšit své mapy, kupuje mladičký WiFiSlam

Úterý, 26 Březen 2013 - 16:24 | HKMaly | "Webové stránky WiFiSlam byly po transakci...

Zobrazit diskusi