CDR.cz - Vybráno z IT

Apple je nejhodnotnější společnosti v USA. Jeho hodnota přesáhla 1 bilion dolarů

Ve čtvrtek 2.8.2018 se stala společnost Apple historicky první veřejně obchodovatelnou společností v USA, jejíž hodnota překonala 1 bilion dolarů. V 90. letech přitom byla před krachem.

Již nějakou dobu se hodnota akcií Applu a Amazonu pohybovala téměř shodně pod magickou hranicí 1 bilion dolarů. Navzájem soupeřili, kdo bude první společností, jejíž hodnota bude vyšší. Nakonec se milníku povedlo dosáhnout společnosti Apple. Od čtvrtka 2.8.2018, kdy hodnota jedné akcie společnosti Apple dosáhla hodnoty $207,05, je společnost Apple historicky nejhodnotnější veřejně obchodovatelnou společností v USA.

Na akciovém trhu se na druhém místě objevil konkurent Applu Amazon s hodnotou 900 miliard dolarů a jako třetí společnost je Alphabet s hodnotou 870 miliard dolarů.

Apple se již nějakou dobu pohyboval pod hranicí jednoho bilionu dolarů. Zlom však nastal uveřejněním výsledků hospodaření za druhý kvartál roku 2018. To odstartovalo prudké stoupání ceny akcií, které trvalo dva dny v kuse.

K této nové situaci se vyjádřil i zakladatel Steve Wozniak: „Jsem na něj moc pyšný. Apple je tak velký, protože je zkrátka skvělý“. Woz odešel z Applu již v roce 1985, ale jako zakladatel si ponechal část akcií v hodnotě 7,9 % celé společnosti. Při zachování tohoto podílu v akciích by v dnešní době hodnota jeho majetku činila 79 miliard dolarů. Bohužel Woz již část svých akcií rozprodal a jeho současné jmění činí 100 milionů dolarů.

Osud Applu přitom nebyl vždy tak růžový jako dnes. Apple byl založen roku 1976 Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem. Již devět let po založení byl Steve Jobs pro své neshody vyhozen. Při jeho návratu v roce 1997 byl Apple čtvrt roku před krachem, protože měl ztrátu 870 milionů dolarů a hodnotu pouhé 3 miliardy dolarů. Po uvedení jeho slavných výrobků (iPod (2001), iPhone (2007) a iPad (2010) na trh se však situace Apple obrátila strmě k lepšímu.

Diskuse ke článku Apple je nejhodnotnější společnosti v USA. Jeho hodnota přesáhla 1 bilion dolarů

Čtvrtek, 9 Srpen 2018 - 12:37 | Mer Ewien | Takhle hustě pomíchat v jednom krátkým článku...

Zobrazit diskusi