CDR.cz - Vybráno z IT

Apple představuje svou vlastní umělou inteligenci a snaží se dohnat svět

Zdroj: Shuttestock

Apple se konečně přidává k ostatním technologickým gigantům a vstupuje na pole umělé inteligence. Na vývojářské konferenci WWDC 2024 představila společnost svůj nový systém Apple Intelligence, který bude integrován do iPhonů a MacBooků.

Apple se konečně přidává k ostatním technologickým gigantům a vstupuje na pole umělé inteligence. Společnost oznámila na pondělní tiskové konferenci v Cupertinu, která zahájila vývojářskou konferenci WWDC 2024, svůj nový systém zvaný Apple Intelligence. Tato novinka bude integrovaná přímo do zařízení jako jsou iPhony a MacBooky.

Apple Intelligence využije sílu celého ekosystému Applu, což znamená, že bude dostupná na chytrých telefonech iPhone, tabletech iPad a počítačích Mac či MacBook. Nová AI bude umět rozpoznávat text i obrázky na těchto zařízeních, což umožní například rychlé vyhledávání osob na fotografiích. Uživatelé budou moci pomocí této technologie editovat fotografie, jako je odstraňování nežádoucích objektů na pozadí.

Další funkcionalitou bude generování obrázků na základě textového zadání. Pokud budete chtít vytvořit snímek rozkvetlé zahrady, stačí to zadat a systém vytvoří realistický snímek podle vašich požadavků. AI také pomůže při psaní textů, ať už jde o e-maily, dokumenty nebo dokonce zamilované dopisy. Systém se bude učit z uživatelských preferencí, což znamená, že například na iPhonu bude rozpoznávat důležité notifikace a přidávat jim vyšší prioritu.

Apple Intelligence také doporučí restaurace na základě uživatelských preferencí. Ačkoliv byla tato technologie představena v angličtině, zatím není jasné, zda bude k dispozici i verze lokalizovaná do češtiny. Novinka by měla být dostupná na podzim letošního roku, spolu s novými operačními systémy pro všechna zařízení s logem nakousnutého jablka.

Zdroj: Shutterstock

V porovnání s konkurencí, jako jsou OpenAI, Microsoft, Google a Meta Platforms, má Apple výhodu v silném ekosystému, který propojí všechny výhody AI na mobilech, tabletech a počítačích. Apple navíc integruje svou AI s ChatGPT od OpenAI, což umožní uživatelům přístup k tomuto populárnímu chatbotovi ve verzi 4.0 zdarma. ChatGPT bude využitelný prostřednictvím virtuální asistentky Siri, ale také při práci se snímky či textem.

Užitečnost AI v chytrých telefonech již dříve ukázala společnost Samsung se svým systémem Galaxy AI. Ten nabízí například funkci Live Translate, která je obousměrným překladačem hovorů v reálném čase integrovaným přímo do telefonu. Podobné možnosti nabízí i Apple Intelligence, což naznačuje, že éra AI na mobilech je v plném proudu.

Přestože AI od Applu vzbudila velkou pozornost, největší ovace na WWDC 2024 získala oficiální kalkulačka pro iPad, jak uvedl Petr Hudec na platformě X. Tato zpráva poukazuje na to, že i malé a praktické inovace mohou být velmi ceněné uživateli.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple představuje svou vlastní umělou inteligenci a snaží se dohnat svět

Žádné komentáře.