CDR.cz - Vybráno z IT

Apple vyvinul Tetris pro iPod, ale nikdy jej nevydal

Zdroj: Shuttestock

Apple, známý svými inovacemi a neustálým posouváním hranic technologických možností, kdysi experimentoval s myšlenkou zahrnout do svých zařízení iPod hru Tetris. Tato verze hry, nazvaná Stacker, se objevila na prototypu třetí generace iPodu.

Stacker: Neznámý pokus o přidání her do iPodu

Hra Stacker, která byla nalezena na prototypu třetí generace iPodu, je jasným důkazem toho, že Apple zvažoval možnost nabídnout svým uživatelům více než jen přehrávání hudby. Tento prototyp byl ve fázi „Testování ověření návrhu“ (Design Verification Testing, DVT), což znamená, že se jednalo o zařízení ve střední fázi vývoje. Modelové číslo A1023, které toto zařízení neslo, není přiřazeno žádné známé verzi iPodu, což dodává celému příběhu na zajímavosti.

Stacker byl navržen tak, aby se ovládal pomocí ikonického rolovacího kolečka iPodu. Hráči mohli pohybovat figurkami zleva doprava a nechat je padat stisknutím prostředního tlačítka. Cílem hry bylo, podobně jako u klasického Tetrisu, vyčistit řady a získávat body. Tento jednoduchý, ale návykový herní princip byl ideální pro krátké přestávky mezi poslechem hudby.

Informaci o existenci hry Stacker přinesl uživatel AppleDemoYT, který je známý svými nálezy vzácných prototypů Apple zařízení. Tento nadšenec objevil hru na prototypu iPodu, který běžel na testovací verzi iPodOS 2.0. Další zkoumání ukázalo, že se nejedná o jedinou hru nalezenou na tomto prototypu. Byly zde také další hry, jako Block0, což je pravděpodobně raná verze Brick, a Klondike, raná verze Solitaire.

AppleDemoYT se rozhodl kontaktovat bývalého viceprezidenta Applu, Tonyho Fadella, aby zjistil, proč Stacker nikdy nevyšel na veřejnost. Fadell uvedl, že hry se do iPodu dostaly až v pozdějších verzích softwaru. To znamená, že byl pravděpodobně předčasným pokusem, který nebyl určen k finálnímu vydání.

Zdroj: Shutterstock

Oficiální hry na pozdějších modelech iPodu

Navzdory tomu, že Stacker nikdy nevyšel, pozdější modely iPodu nakonec zahrnovaly několik oficiálních her. Mezi nimi byla oficiální verze Tetrisu, stejně jako populární tituly jako Bejeweled, Mini Golf, Mahjong, Zuma, Cubis 2 a Pac-Man. Tyto hry byly vydány před zavedením App Store, což ukazuje, že Apple měl již tehdy zájem o rozšíření funkcionality svých zařízení nad rámec pouhého přehrávání hudby.

Konec éry iPodů

iPod Classic byl ukončen v roce 2014 a iPod Touch byl vyřazen z výroby v roce 2022, čímž skončila éra samostatných hudebních přehrávačů. Přestože iPody již nejsou součástí aktuální nabídky Applu, jejich odkaz a inovace, které přinesly, zůstávají významnou kapitolou v historii technologického pokroku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple vyvinul Tetris pro iPod, ale nikdy jej nevydal

Žádné komentáře.