CDR.cz - Vybráno z IT

Asus FonePad: Sedmipalcový hybridní tablet s telefonními funkcemi

Asus FonePad - úvodní foto
Asus spojil výhody tabletu a mobilního telefonu a představuje tento sedmipalcový hybridní přístroj s podporou GSM pro volání či posílání zpráv jako z běžného telefonu. To vše navíc za velmi přívětivou cenu.

Výhody tabletu si dokáže odvodit asi každý z nás a tak zmíním jen ty nejdůležitější – velký displej, výkonný hardware a samozřejmě mobilita. Pokud srovnáme tablet s mobilním telefonem, největším rozdílem je pak právě větší displej, jelikož výkonný hardware a obsáhlou výbavu dnes nalezneme v obou těchto zařízeních. Dnešní tablety (až na vyjímky) mají ale oproti mobilním telefonům jednu velikou "nevýhodu" – nedá se z nich telefonovat (nepočítáme-li internetovou telefonii). U velkých placek by to bylo navíc docela kompikované a pokud by vás při tom někdo spatřil, měl by jistě o zábavu postaráno.

Asus FonePad - předekAsus FonePad - zadek

Asus se tedy rozhodl vytvořit zařízení, které výhody mobilního telefonu a tabletu spojuje. Světlo světa spatřuje nový Asus FonePad – sedmipalcový "phablet" s operačním systémem Android a podporou sítě GSM pro uskutečnění telefonních hovorů. Pokud tedy nelpíte na opravdu velkém displeji a nechcete s sebou nosit včetně tabletu i telefon, mohl by se vám hybridní FonePad velmi zalíbit.

Asus FonePad - img

Sedmipalcový displej s LED podsvícením nabízí rozlišení 1280 x 800 pixelů a při pohledu na něj spatříme uživatelské rozhraní operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. Pod slupkou z metalického plastu tiká dvoujádrový procesor Intel Atom Z2420, jehož frekvence činí 1,2 GHz. Spolu s ním se o svižný chod systému a aplikací stará také operační paměť o velikosti 1 GB. Interní úložiště vašich souborů nabídne 8 nebo 16 GB prostoru a je rozšiřitelné paměťovými kartami MicroSD. Čočky fotoaparátu nabízí FonePad dvě. Webkamerka nad displejem snímá v rozlišení 1,2 Mpix. Hlavní fotoaparát na zádech nabízí rozlišení 3 megapixely a natáčí video v HD kvalitě 720p.

Asus FonePad - při hovoru

O připojení k internetu se postará podpora Wi-Fi nebo 3G (HSPA+). Pro úplnost dodám, že FonePad podporuje obě dvě technologie – nemusíte si z nich tedy vybírat, jako u některých jiných přístrojů na trhu. Bezdrátové Bluetooth a GPS je pak ve výbavě také. Nabíjení a propojení phabletu s počítačem obstará dnes již standardní konektor MicroUSB. Osobně chválím použitý akumulátor. Nabízí kapacitu 4 270 mAh a jeho výdrž by se měla pohybovat kolem deseti hodin při sledování HD videa a 32 hodin hovoru. Zda-li se k těmto hodnotám ale skutečně dostane prozradí až zkušenosti a podrobné testy.
 

Operační systém Android 4.1.2 Jelly Bean (x86)
Displej 7" LED, kapacitní, 1280 x 800px
Procesor Intel Atom Z2420, dvoujádrový
1,2 GHz
Operační paměť 1 GB 
Úložiště 8 / 16 GB
+ MicroSD slot
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
HSPA+
Bluetooth 3.0
GPS
MicroUSB
3,5 mm jack
Slot na SIM Ano - MicroSIM
Fotoaparáty Přední - 1,2 Mpix
Zadní - 3 Mpix, autofocus, HD video
Akumulátor 4 270 mAh, Li-Pol
Maximální výdrž 10 hodin sledování videa
32 hodin hovoru
Rozměry 19,6 x 12 x 1 cm
Hmotnost 340 gramů
Dostupnost 26. duben 2013
Cena 4 800 Kč

Asus FonePad bude možné objednat od tohoto pátku (12. dubna) například na Amazonu a jeho cena byla nastavena na 249 dolarů, což je v přepočtu necelých 5 tisíc korun. Dostupnost je plánována na 26. duben, kdy dorazí FonePad na trh v Británii.

Psali jsme o FonePad dříve:

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Asus FonePad: Sedmipalcový hybridní tablet s telefonními funkcemi

Čtvrtek, 11 Duben 2013 - 10:01 | Kostel | No nic nového pod Sluncem, cca 2 roky je na trhu...

Zobrazit diskusi