CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme Asus MemoPad 7, luxusní sedmička se zajímavým výkonem

Memopad
Vyzkoušeli jsme si MemoPad 7. Jedná se o nástupce Asus Nexus 7, nebo je to jen další sedmipalcový tablet?

Kapitoly článků

2.  Hodnocení, specifikace, závěr

Jen negativa? Kdepak, následují pozitiva

Nepředpokládáme, že by někdo sledoval 10 hodin v kuse filmy na Youtube na 7“ tabletu, proto jsme netestovali, jestli tablet opravdu vydrží 11 hodin sledování filmu dle tabulkových údajů, ale na základě zkušeností s tabletem tomu veříme. Při hraní středně náročných her jsme po 7 hodinách zůstali na 60 procentech. Nutno podotknout, že byla stále zapnutá Wifi, zjišťování polohy a jas byl na maximum. Pokud tedy máte tablet na brouzdání na internetu, shlédnutí nějakého toho filmu, čtení či dokonce hraní her, bez problému byste se měli obejít 3 dny bez nabíječky. Samozřejmě jako u všech tabletů, pokud si zahrajete některou z nejnovějších her - a že je tento tablet bez zadýchání zvládá - pak můžete tablet vybít i za 3 - 4 hodiny.

Asus Memopad 7 05Asus Memopad 7 09

Pokud si pohrajete s jasem displeje, vypnete zbytečné sítě, využijete řízení spotřeby a úsporný režim, tak budete hypoteticky schopni vydržet i 5 dní na jedno nabití. Vždy nejvíc záleží na tom, co zrovna budete na tabletu dělat. 

Při nabíjení jsme nechali nejprve tablet vypnutý. Na 60 % baterie jsme se dostali za 2 hodinky. Za další hodinu a půl jsme měli již 100 %. Při druhém nabíjení jsme jej již nechali zapnutý, odhadem se nabíjení prodloužilo maximálně o půl hodinky, samozřejmě za předpokladu, že nebudete během nabíjení na tabletu pracovat.

Čitelnost displeje na přímém slunci je na výbornou a pozorovací úhly displeje na tom nejsou jinak. Nezaznamenali jsme žádnou změnu, ať už jsme se na tablet dívali z jakéhokoliv úhlu.

Další plus přidáváme pogumovaným okrajům, díky kterým se tablet drží výborně v ruce. Váha pouhých 269 gramů tento pocit jen umocňuje. Celkové zpracování se dá přirovnat k Lumii 1520. Ostatně tablet není o moc větší. Displej stejně jako u Lumie trochu přečuhuju přes samotný rámeček, který je po stranách zaoblený a navíc pogumovaný.

Asus Memopad 7 06Asus Memopad 7 07Asus Memopad 7 08

Díky kompaktním rozměrům, váze a výbornému držení v jedné ruce bychom se nebáli tento tablet ve verzi s LTE využívat i jako telefon. Ostatně do zadní kapsy u kalhot, nebo náprsní kapsy u bundy se s přehledem vejde.

Běh systému - Android ve verzi KitKat - je plynulý. Během testování jsme se nesetkali se žádným zdlouhavým nabíháním, zamrznutím nebo dokonce pádem aplikace, a to i přes to, že běh systému a podpůrných aplikací zabere 1 GB RAM a samotnému uživateli tak zůstane necelých 900 MB.

Asus ZenUI je navíc uživatelsky přívětivé. Vše je přehledné a najdeme zde i využití gest více prsty, nebo rozdělení obrazovky na dvě části, jako najdeme například u Samsungu a jeho TouchWiz. Nelze zde sice určit poměr stran -  vždy to bude 50:50, za to nám ale subjektivním odhadem přišlo, že aplikací podporujících toto rozdělení je zde díky tomu více. Navíc rozdělení obrazovky na dvě části najdeme v liště rychlého přístupu, kde si pak vybereme jakou aplikaci ve kterém okně spustit.

Nějaké ty údaje pro tabulkové nadšence

Pro lepší přehlednost zde najdete kompletní parametry tabletu. Navíc zde uvádíme porovnání tabletu v AnTuTu Benchmark a 3DMark s předchozími Nexus tablety a novým HTC Nexusem 9.

ModelAsus MemoPad 7 ME572C
DisplejIPS 7“, 1920 x 1200
ProcesorIntel Atom Z3560 - 1,83 GHz 64bit
GPUPowerVR G6430
Ram2 GB
Vnitřní paměť16 GB / 10,8 GB pro uživatele
Fotoaparát5MPix zadní, 2MPix přední
Rozhraní1 x microSDXC - max. 64 GB
 1 x microUSB
 1 x mikrofon
 1 x výstup pro sluchátka
 2 x reproduktor
SenzoryHalův, Pohyblivý, Světelný, Digitální kompas
FunkceWiFi, Bluetooth, GPS
Baterie15Wh Li-polymer, max. 11h
OSAndroid 4.4.2 KitKat
Rozměry v cm (v x š x h)20 x 11,43 x 0,83
Váha269 gramů
Cena od 4 800 korun

V případě Asus MemoPad 7 ME572CL, který má navíc jen LTE modul, je cena od 6 700 korun.

graph-1
graph-2

Závěrečné hodnocení

V samém závěru na tom Asus MemoPad 7 ME572C není vůbec špatně. Trpí sice jistými neduhy, kterými ale bohužel v dnešní době trpí drtivá většina konkurentů, za to se může pochlubit slušnou výdrží baterie a výbornou čitelností na slunci. Navíc to není žádné ořezávátko, a to přes velice kompaktní rozměry, které jsou dle našeho názoru největší předností tohoto tabletu. Je tedy vidět, že se Asus při tvorbě Nexusu 7 něco přiučil a aplikoval tak poznatky u svého MemoPadu.

Tagy: 
Zdroje: 

1, vlastní

Kapitoly článků
2.  Hodnocení, specifikace, závěr

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme Asus MemoPad 7, luxusní sedmička se zajímavým výkonem

Pátek, 29 Květen 2015 - 13:08 | Pan_Filuta | Zdravím, díky za recenzi. Mám dotaz: Proč se v...

Zobrazit diskusi