CDR.cz - Vybráno z IT

Srovnání výkonu a výbavy tabletu Dell Venue 7 a Asus Nexus 7 (a Galaxy Note 8)

N 7 V 7 G 8 1
Jak obstál Dell Venue 7 se svým x86 Atomem ve srovnání s Tegrou 3? A jak je na tom v porovnání se čtyřjádrovým procesorem Exynos?

V dnešním přislíbeném druhém pokračování našeho srovnávacího a představovacího preview tabletu Dell Venue 7 se podíváme na benchmarkové porovnání tohoto tabletu s konkurenčním zařízením od Asusu Nexus 7. Právě podobnost základní výbavy (přehledně v tabulce níže) těchto dvou zařízení byla tím klíčovým aspektem pro připravované porovnání, stejně jako zajímavý dvouletý časový odstup od vydání a komerční úspěšnost na trhu.

 Dell Venue 7Asus Nexus 7 (2012)
DisplejKapacitní, IPS,  7", 1280 x 800 Kapacitní, IPS,  7", 1280 x 800
ProcesorIntel Atom Z2560, dvoujádrový, 1,6 GHzNVIDIA Tegra 3, 1,2 GHz
Grafický čipPowerVR SGX 544MP2, 400 MHzNVIDIA Tegra 3
RAM1 GB1 GB
Paměť8 GB flash paměti (+ 32GB microSDHC)16 GB flash paměti
Fotoaparát3 MPix zadní, 0,3 MPix přední1,2 MPix přední
RozhraníUSB Micro 2.0, Výstup pro sluchátkaUSB Micro 2.0, Výstup pro sluchátka
Rozměry193 × 118 × 9,6 mm120 x 198,5 x 10,5 mm
Váha314 g340 g

Jelikož se nám naskytla možnost přihodit do testu ještě jedno zařízení od Samsungu, konkrétně osmipalcový tablet Galaxy Note 8, rozjeli jsme pro zajímavost základní benchmarkové testy i na něm. I když svou výbavou a cenou spadá do trochu jiné škatulky - osmipalcový tablet se čtyřjádrovým procesorem Exynos 4412 a 2 GB RAM, považovali jsme výsledky natolik zajímavé, že je do našich grafů rádi zaneseme.

Jako na první z trojice testů se podívejme na výsledky známého a relativně populárního benchmarku AnTuTu. I když se jedná o globálně souhrnný test, velký důraz je kladen při výpočtu na procesorovou složku. Není proto překvapením, že se na první příčce umístilo právě doplňkové zařízení od Samsungu se svým čtyřjádrovým procesorem. Avšak jak si jistě dobře povšimnete, odskok od dvoujádrového Atomu ve Venue 7 není tak výrazný, jak by se mohlo očekávat. Rozdíl mezi třetí Tegrou a Z2560kou je již ale výrazný.

graph-1

Velkou sílu v mobilních hrách projevoval Dell Venue 7 již při pocitovém testování v našem prvním díle. O to více jsme byli zvědaví, jak si bude v tomto ohledu vézt právě v porovnání s "herní" Tegrou 3, která byla ve své době považována za to nejlepší pro mobilní hraní. Bylo by poměrně špatnou vizitkou, kdyby výsledky nebyly nijak markantně (s ohledem na časový odstup zařízení) rozdílné. Naštěstí tomu tak není, Venue v benchmarkovém herním srovnání od Futuremark v jednotlivých Ice Storm testech překonává nejen samotný výkon Tegry, ale také Exynosu s grafickým čipem Mali-400 MP. Narozdíl od AnTuTu klade Futuremark zase větší důraz na výkon samotných grafických čipů, díky čemuž se jednotlivé výsledky podstatně od sebe odrazily. 

graph-2

Třetí test FPS je již jen takovou třešničkou na závěr. I když nejsou vysloveně jednotlivé výsledky všech našich  otestovaných zařízení špatné, překonaná hranice 60 FPS u Dellu je perfektní a v tomto testu nejlepší.

graph-3

 N 7 V 7 G 8 2

Dell Venue 7 tak ve všech směrech naplnil naše očekávání. Překonaný výkon Tegry 3 u Nexusu 7 je chvályhodný, avšak očekávaný a požadovaný. To vše v kombinaci s fakty z prvního dílu našeho preview jen utvrzuje naše doporučení, že je tento tablet od Dellu dobrá případná koupě. Z hlediska dostupného výkonu nabídne za nižší cenovku více muziky a díky slotu s paměťovou kartou v základu i více uživatelské paměti. 

PS: Děkuji za vaše komentáře u prvního dílu. Kvituji zájem ohledně instalace alternativních systémů, stejně jako vůbec samotný root zařízení. Článek tedy jistě do následujících týdnů připravím.

Za poskytnutí produktu Venue 7 děkujeme společnosti Dell:
Dell Logo
Dell Venue 7

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Srovnání výkonu a výbavy tabletu Dell Venue 7 a Asus Nexus 7 (a Galaxy Note 8)

Žádné komentáře.