CDR.cz - Vybráno z IT

Automatická kamera si opakovaně pletla míč s hlavou rozhodčího, internet se baví

Řada komických videí už vznikla důsledkem chyb umělé inteligence, která se při přenosu fotbalového utkání několikrát zmýlila. Automatický operátor kamery opakovaně zaměňoval hrací balon a plešatou hlavu rozhodčího.

Taky už jste se při sledování hokejového utkání uvažovali nad tím, jak je možné, že kameraman dokáže pružně reagovat a bleskově zachytit puk letící obrovskou rychlostí? V orientaci mu pomáhá systém umělé inteligence se zabudovanou technologií pro sledování objektu.

Měníme sportovní obor a přesouváme se na fotbalový stadion do Skotska, kde se potvrdila slova výzkumníků AI, kteří označují technologii strojového učení jako "křehkou". Myslí tím fakt, že umělá inteligence postrádá lidské chápání a složitosti reálného světa, přičemž konečným výsledkem někdy může být neočekávaná a nepochopitelná reakce.

Po uzavření stadionů z důvodu koronavirové pandemie, se skotský fotbalový tým Caledonian Thistle FC rozhodl zprostředkovat svým fanouškům zážitek alespoň u monitorů. Na tribunách rozmístil kamery se zabudovanou technologií pro sledování míče, aby se zajistilo, že diváci budou mít o akci na zelené ploše vždy ten nejlepší přehled.

A právě tady se projevila zmíněná "křehkost" AI. Umělá inteligence totiž opakovaně opouštěla míč a zaměřovala se na holou hlavu čárového rozhodčího. Tvůrce kamerové technologie se k situaci vyjádřil poměrně jasně: "Fotbalový míč má velikost a tvar lidské hlavy a sluneční světlo se odráží v obou. Pro systém je tak snadné objekty vzájemně zaměnit."

Lidská bytost by takovou chybu nikdy neudělala, ale systém strojového učení s omezeným porozuměním reálného světa jednoduše nevidí rozdíl mezi fotbalovým míčem a anatomií člověka. A i když je tento konkrétní příklad veskrze zábavný, takový druh chyb se může stát v jakémkoliv systému AI. Zvláštně se podobá například těm, kvůli kterým havarovaly autonomní automobily, přičemž došlo i na nehody smrtelné. V jednom z případů například software autopilota Tesly nedokázal rozlišit mezi bílou barvou nákladního vozu a oblohou.

V případě fotbalového utkání ale skutečně nejde o žádný závažný prohřešek. Díky kreativním fanouškům dokonce vznikají parodická videa doplněná o tematický hudební podklad vystihující momenty "jakoby se umělá inteligence do rozhodčího zamilovala". A skotský klub Caledonian Thistle FC teď bude zřejmě znát celý svět.

Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Automatická kamera si opakovaně pletla míč s hlavou rozhodčího, internet se baví

Pátek, 6 Listopad 2020 - 02:11 | junk mail | Vtipné je, že ta umělá inteligence ani nechápe,...
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 11:24 | DRK | Tak odteď už jsme chytřejší a holohlaví rozhodčí...

Zobrazit diskusi