CDR.cz - Vybráno z IT

Multimediální žárovka: Androidí minipočítač s projektorem namontujete do lampy

nepřehlédněte
Beam Mini
Že nemusí být žárovka pouhým nudným osvětlením čekajícím na stisknutí spínače jsme již poznali. Startup Beam se rozhodl posunout její design na novou úroveň. Je libo osvětlení s minipočítačem a projektorem uvnitř?

Vezměte levný chytrý telefon s Androidem, odeberte displej, přidejte projektor a máte přenosné multimediální centrum. Nebylo by to však poprvé, kdy bychom na trhu viděli chytřejší projektor. Co je tedy na novém projektu natolik zajímavého?

Tvůrci se rozhodli ukrýt celou technologii do zařízení s paticí klasické žárovky. Nápad se veřejnosti zalíbil natolik, že startup Beam již více než dvojnásobně přesáhl původní cíl tvůrců v podobě 200 000 dolarů a prostředky dále přibývají.

Multimediální "žárovka" uvnitř ukrývá dvoujádrový procesor, 8GB úložiště, 802.11b/g/n WiFi a Bluetooth 4.0. Odpovídá tedy spíše levnějším telefonům současnosti. Jako operační systém byl tradičně použit Android a nejzajímavější částí je LED piko projektor se světelným tokem 100 lumenů a rozlišením 854 x 480 bodů. Nechybí ani ozvučení s 2W stereo reproduktory.

Beam Mini 3

Oproti běžnému projektoru s multimediálním softwarem nemusíte sahat po kabelech a zástrčce do sítě. Díky nevšednímu tvaru zařízení a závitu do běžné patice E27 (velký Edisonův závit) stačí najít odpovídající lampičku. V balení je pro případ potřeby dodáván i kabel zakončený tímto závitem.

Funkce lampy samozřejmě nechybí

Snadno tak proměníte běžnou lampičku v projektor. Při namontování do kuchyňkého osvětlení se pak může proměnit třeba v pomocníka při vaření, kdy si promítnete recepty rovnou na pracovní desku. Pokud nechcete využívat projekce, lze sáhnout po funkci běžného osvětlení, kterou zajišťuje 12 LED.

Beam Mini 2

Pro ovládání lze použít bezdrátovou klávesnici a myš, nebo vlastní chytrý telefon. V přípravě jsou aplikace pro Android a iOS, kde by neměla chybět ani podpora pro AirPlay a Miracast. Poslední nezodpovězenou otázkou je, jak na tom bude Beam s chlazením. I piko projektor totiž dokáže pěkně topit.

Využít Kickstarterové kampaně můžete až do 24. března tohoto roku, přičemž již zbývají jen kousky za cenu 399 dolarů a vyšší (kolem 10 000 Kč). První objednávky by měly zájemcům dorazit v říjnu tohoto roku.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Multimediální žárovka: Androidí minipočítač s projektorem namontujete do lampy

Pondělí, 23 Únor 2015 - 14:23 | Vratislav Boch | Je vyroben z atomů které mají dvě jádra. ;-)
Pondělí, 23 Únor 2015 - 14:06 | Radek | Jak přesně vypadá dvoujádrový projektor? ;o)

Zobrazit diskusi