CDR.cz - Vybráno z IT

BenQ X2420T – hráči hráčům

BenQ X2420T monitor
Je to sice už nějaký ten pátek, co byl na trh uveden BenQ X2420T, ale protože se mi osobně jeví jako velmi zajímavý a téměř bezkonkurenční produkt, rád se na něj dnes s vámi blíže podívám.

Monitor byl stvořen za spolupráce s profesionálními hráči PC her a to s jediným cílem – stát se nejlepším herním monitorem vůbec. Alespoň takový byl záměr BenQ, které očividně uspělo. Začneme klasickými údaji jako 24", Full HD rozlišení, TN panel s LED podsvícením, HDMI a DisplayPort. TN = to nechci – řeknete si jistě. IPS ale není všemocné a jeho věrohodnější barvy jsou vykoupeny globálně horší odezvou, která hráče trápí nejvíce. BenQ tvrdí, že odezva tohoto monitoru je 2 ms, což je vskutku krásná hodnota, a například solidní dostupné testy na internetu dokazují, že to není hodnota smyšlená.

Koncept monitoru je pak založen na jedné zázračné funkci – Black eQualizer. Ta přidává efekt, kvůli kterému by se nejeden profesionální grafik chytal za hlavu. Hráči ji ale velice ocení. Jedná se o úpravu gammy tmavých odstínů tak, aby i ve tmě vynikly detaily – zejména protihráči schovaní ve křoví, a tak podobně. Profesionální hráči se postarali, aby byla tato funkce vyladěná co nejlépe, ale zároveň nedegradovala obraz.

BenQ X2420T – Black eQualizer

Druhou vymožeností pro hráče je "dálkový" ovladač S Switch pro rychlé přepínání předdefinovaných módů monitoru, které byly poskytnuty hráči, a které si sami můžete upravit. S tím souvisí i Game Mode Loader poskytující opět předdefinované předvolby pro velké množství her (které stále narůstá) tak, abyste vy viděli přesně totéž, co vidí profesionální hráči.

BenQ X2420T -S Switch

Určitě po odezvě nejzajímavější údaj je pak maximální možná obnovovací frekvence – celých 120 Hz. Ta má zejména při prudkých pohybech pozitivní vliv na odhad pohybu protihráče a usnadňuj následnou reakci a protiakci. Aby toho nebylo málo, spojilo se BenQ s nVidií a přidalo podporu nVidia 3D Vision 2. Brýle si však musíte dokoupit zvlášť.

BenQ X2420T - obnovovací frekvence
reprezentace rozdílu je trochu přehnaná

Monitor má nejen velice pěkný černo-červený design, ale i skvělou ergonomii, ať už jde o výškovou nastavitelnost, nebo funkci pivot. Na hráče se myslelo i ve funkčnosti: na vrcholu stojanu je proto věšák na sluchátka – to se mi opravdu líbí. Co se mi ale nelíbí je ona zázračná funkce Black eQualizer, díky které tak existují dvě možnosti hraní – buď chcete být dobří v "reálných podmínkách", nebo chcete přelstít soupeře pomocí lepší technologie. Já osobně se kloním k té první, ale vaše volba je čistě na vás. :-)


Reklama
BenQ X2420T
BenQ X2420T monitor
(LED, Full HD, 2ms, DVI, HDMI, PIVOT, USB, 3D)
Cena: 9 799,00 CZK*
Acer LCD G226HQLBbd
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview na softcom.cz

 

Tagy: 
Zdroje: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BenQ X2420T – hráči hráčům

Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 16:03 | kat | Jako starý hráč UT2004 můžu jen potvrdit, že...
Středa, 27 Červen 2012 - 15:15 | Tomáš Bohuněk | IPSko není za stak posvátné - já jsem už taky...
Středa, 27 Červen 2012 - 14:46 | Tomáš Bohuněk | Ten obrázek je nechytře vytvořen, ale v principu...
Středa, 27 Červen 2012 - 13:10 | CCblue | Dobrý :-) 24 snímků za sekundu je přece minimum....
Středa, 27 Červen 2012 - 09:44 | mikeczcom | 2ms odezvu udává u svého monitoru skoro každý...
Středa, 27 Červen 2012 - 09:28 | DRK | Hele může mi někdo nějak rozumně vysvětlit, jak...
Středa, 27 Červen 2012 - 02:05 | BTJ | 10k za TNko? To je vazne bomba .... asi se jeste...

Zobrazit diskusi