Biftek z 3D tiskárny: Španělský startup Novameat s ním nakrmí chudé oblasti
Když se řekne biftek, každý si jistě představí nějaký velký šťavnatý kus hovězího masa. Málokoho však napadne, že španělský startup Novameat začal maso tisknout. Nejda ve skutečnosti o maso, ale jakousi směs rýže, hrášku a mořských řas. Při této kombinaci hodně lidí zase chuť přejde. To například společnost Impossible Foods (o které jsme psali zde), vyvinula dokonalou napodobeninu hovězího bifteku se zachováním statutu veggie.
Novameat se spíše než na chuť soustředila na možnost vytisknutí masa na 3D tiskárně. Sám zakladatel startupu, Guiseppe Scioti, hodnotí situaci takto: „Vyvinul jsem vůbec první rostlinný biftek, který se dá vytisknout na 3D tiskárně. Podařilo se mi to při mé postdoktorandské práci v oblasti tkáňového inženýrství a v době, kdy jsem působil jako asistent profesora na UPC univerzitě v Barceloně.“
Sciontiho záměry a hlavní důvody, proč volí vegetariánský biftek, jsou čtyři:
- Využití volně dostupných surovin ze zemědělství, jejichž kultivace není hrozbou pro životní prostředí
- Etický faktor – zvířata nemusí být zabíjena
- Žádný cholesterol
- Environmentální faktor – málo emisí a skleníkových plynů
I když většina lidí jistě netouží způsobit globální environmentální katastrofu, přece jen je důležitou otázkou i chuť. Podle Sciontiho byl prvotní záměr získat náhražku masa, která by se masu podobala i co do struktury a konzistence. Sám pak porovnává svůj biftek s Impossible Burgerem tím, že v jeho jediném se dá prý nalézt jak mikroskopickou morfologií, tak makroskopickým vzhledem, podobnou vláknitou strukturu bifteku.
Novameat plánuje uvést tuto svou novinku na trhu do 5 let. Uvádí však, že musí provést ještě mnoho testů. Uznává také, že vytvořit dokonalou napodobeninu masa včetně shodné chuti, struktury, nutričních vlastností a vláknitosti není zcela jednoduché.
Pokud se vše podaří, chce distribuovat tuto náhražku do chudých zapadlých oblastí planety, kde nemají možnost pořídit si klasické maso a ne pouze náhražku. Druhou otázkou je kolik "éček" musejí použít, aby směs rozemletých řas, hrachu a rýže chutnala, voněla a vypadala jako hovězí maso.