CDR.cz - Vybráno z IT

Bill Gates investuje do technologie, která potlačí metan produkovaný skotem

Bill Gates patří k těm miliardářům, kteří se snaží vlastními penězi zabránit extrémní změně klimatu. Teď podpořil technologii, která má zabraňovat vytváření velkého množství metanu. Skot chovaný pro masný a mlékárenský průmysl jsou hlavním zdrojem metanu.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Australská firma věnující se klimatu Rumin8 dostala od společnosti Billa Gatese - Breakthrough Energy Ventures peněžní podporu ve výši 12 milionů dolarů s cílem vyvinout technologii pro nízkoemisní krmivo. Hlavním nepřítelem v hledáčku startupu je metan u hospodářských zvířat.

Přirozeně také metan vzniká při rozkladných procesech organické hmoty, uvolňuje se taktéž při požárech a sopečných erupcích. Objem metanu unikajícího do atmosféry v důsledku chovu hospodářských zvířat závisí především na počtu chovaných přežvýkavců, na úrovni jejich užitkovosti a na způsobu nakládání s výkaly těchto zvířat. 

I když dnešní člověk žijící ve městě nepřijde s chovem skotu do styku, není přesto tento průmysl neviditelný. Jen v České republice, podle Českého statistického úřadu k roku 2022, je stav skotu celkem 1 421 000 kusů všech druhů.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Touha zasytit člověka masem, mlékem vede k agresivní politice chovu. Celosvětově největší farmy se nachází v Číně a Austrálii, kde hospodaří až na desíti tisících hektarech půdy. Na těchto pozemcích najdeme desítky až stovky tisíc kusů dobytka. 

Při takovém množství jednotlivých zdrojů metanu, který je po oxidu uhličitém druhý nejběžnější skleníkový plyn, už není úroveň vypouštěného metanu do ovzduší při říhání, prdění zanedbatelná. Celosvětově pak hospodářská zvířata tvoří asi 15 % celosvětových emisí skleníkových plynů. 

Proto Rumin8 bylfinancován Bill Gatesem prostřednictvím své společnosti, a tak může dle svých ohlášek Rumin8 vyvíjet krmivo na bázi mořských řas, které by snížilo metan – vedlejší produkt procesu trávení potravy. Financování může spustit zkoušky a vývoj testovacího výrobního závodu, kde budou zkoumat jednotlivé druhy krmiva a soustředit se na ta nízkoemisní. 

Podle americké agentury pro ochranu životního prostředí je také 25krát účinnější než oxid uhličitý při zachycování tepla v atmosféře. Gates ke snaze o udržitelnější chov těchto zvířat vyjádřil: „Existují společnosti, které vyrábějí maso novými způsoby, a lidé, kteří pracují na tom, aby stále používali krávy, ale snížili emise metanu. Myslím, že tyto produkty budou nakonec velmi dobré, i když jejich podíl je dnes malý". 

Bill Gates samozřejmě není jediný. Například nedávno se francouzský potravinářský gigant Danone zavázal, že do konce tohoto desetiletí sníží emise metanu ze svých farem dodávajících mléko zhruba o jednu třetinu.

Bill Gates, je americký podnikatel, investor a filantrop, někdejší spoluzakladatel společnosti Microsoft. Patří mezi nejbohatší lidi na světě, v lednu roku 2022 činil jeho majetek 108,1 miliard dolarů. Společně se svou manželkou vlastní nadaci, která se věnuje stipendiím pro sociálně slabé, prevenci AIDS, boji s nemocemi, které ohrožují země třetího světa.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bill Gates investuje do technologie, která potlačí metan produkovaný skotem

Pondělí, 30 Leden 2023 - 11:00 | Peetee | >Bill Gates, je americký podnikatel, investor...
Pátek, 27 Leden 2023 - 09:39 | VCR33 | Tak Bill je dávno jeden z největších vlastníků...
Pátek, 27 Leden 2023 - 09:28 | DRK | Dobrý den máme nové speciální krmivo pro krávy,...
Čtvrtek, 26 Leden 2023 - 22:42 | RedMaX | No sláva, pořád lepší když bude Bill dělat do...
Čtvrtek, 26 Leden 2023 - 18:19 | Ondar | Génius :) A shortuje Teslu. Obzvlášť když žádná...

Zobrazit diskusi