CDR.cz - Vybráno z IT

BlackBerry A10: Jak bude vypadat nová kanadská ostružina?

blackberry-10-os-screen
Během letošního roku se má objevit celkem šest nových modelů BlackBerry. Tři z nich už byly představeny a nyní prosakují podrobnější informace o chystaném top modelu A10. Postrádá hardwarovou klávesnici a nabídne platformu BlackBerry 10.

Prvním telefonem s operačním systémem BlackBerry 10 byl smartphone BlackBerry Z10, představený letos v březnu. Oproti klasickým manažerským smartphonům výrobce (až na výjimky) zcela postrádá hardwarovou klávesnici a místo ní vlastní 4,2" dotykový displej. Zpět s vestavěnou klávesnicí přišel až telefon BlackBerry Q10 a jeho levnější bráška (s cenovkou lehce pod deset tisíc korun) s označením Q5, který by se na náš trh měl dostat na začátku příštího měsíce. Nadcházejícím a zároveň čtvrtým smartphonem v řadě bude BlackBerry A10, o kterém se objevují stále nové informace a to včetně očekávaných technických specifikací.

BlackBerry A10 - img4
Telefony BlackBerry Z10 a Q10 s klávesnicí

BlackBerry A10 má být zřejmě nejvýznamnějším telefonem z celé šestice a převezme tak místo současné vlajkové lodi Z10. Internetem už prosakuje mnoho nepotvrzených informací a stejně tak se objevilo i několik uniklých fotografií. Podle nich nabídne nový model 5" displej oproti 4,2" u Z10 a o něco lepší hardwarovou výbavu, kterou si popíšeme dále. Hodí se ale poznamenat, že zmíněné specifikace unikly na BlackBerry fórum už ke konci května a je tedy možné, že se jejich hodnoty mohou do oficiálního představení telefonu ještě změnit.

BlackBerry A10 - img1

5" OLED displej zobrazuje v HD rozlišení 1280 x 720 pixelů (295ppi). O bezproblémový chod nového systému BlackBerry 10 a jeho aplikací se postará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na frekvenci 1,7 GHz (u starší Z10 je dvoujádro s taktem 1,5 GHz). Operační paměť má velmi pěknou hodnotu 2 GB a interní úložiště pro vaše soubory či dokumenty nabídne 16GB prostor rozšiřitelný paměťovými kartami MicroSDXC. Co se týče grafického čipu, bude zde použit nejspíše stejný jako u modelu Z10, tedy čtyřjádrové GPU Adreno 225.

BlackBerry A10 - img2

Pro videohovory či autoportréty zde nalezneme webkamerku nad displejem snímající v rozlišení 2 MPix s možností pětinásobného digitálního zoomu. Hlavní fotoaparát na zádech telefonu vlastní přisvětlovací LED, natáčí Full HD video a jeho rozlišení je rovných 8 megapixelů.

Velmi obstojná je také konektivita telefonu. Kromě klasické bezdrátové Wi-Fi a Bluetooth v ní nalezneme podporu mobilních připojení 3G či LTE a nechybí ani funkce pro Wi-Fi hotspot ke sdílení internetu s ostatními přístroji. Technologie NFC pro rychlý přenos souborů či platební transakce bezdrátovou konektivitu uzavírá.

BlackBerry A10 - img3

Akumulátor telefonu má nově velmi slušnou kapacitu 2800 mAh a nabídne tak mnohem delší výdrž než stávající model Z10, jež má pouhých 1800 mAh. Pro jeho nabíjení slouží jak jinak než MicroUSB konektor, vedle kterého je i grafický výstup MicroHDMI k propojení smartphonu s televizi či větší obrazovkou. Zmíním také dvojici zabudovaných mikrofonů, které potlačí negativní šum a také fakt, že tělo telefonu není unibody konstrukce jako u jiných špičkových smartphonů, ale stále zde můžeme oddělit zadní kryt baterie pro její případnou výměnu.

Operační systém BlackBerry 10.2
Displej 5" OLED, kapacitní, HD 1280 x 720, 995ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960
1.7GHz, dvoujádrový
Grafický čip Adreno 225
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 GB
+ slot na MicroSDXC (až 64 GB)
Fotoaparát Webkamera - 2 Mpx
Hlavní - 8 Mpx, LED, FullHD video
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth
MicroUSB
MicroHDMI
3G / LTE
NFC
3,5mm jack
DLNA
SIM MicroSIM
Akumulátor 2 800 mAh
Rozměry 140,7 x 72 x 9,4 mm

Znovu raději podotýkám, že výše popsané specifikace telefonu BlackBerry A10 jsou zhruba dva měsíce staré a jejich hodnoty se mohou ještě změnit (ikdyž předpoklad je to malý). Čím si tedy můžeme být oproti stávajícímu BlackBerry Z10 jisti? Většími rozměry displeje i samotného telefonu a lepší hardwarovou výbavou v čele s výše taktovaným dvoujádrovým procesorem. Kdy bude telefon představen a za jakou cenu ho bude možné koupit zatím nevíme. Je ale jen otázka času, kdy uniknou zbývající informace, se kterými se samozřejmě podělíme i s vámi.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BlackBerry A10: Jak bude vypadat nová kanadská ostružina?

Žádné komentáře.