CDR.cz - Vybráno z IT

Bluetooth 4.1 by měl dorazit ještě letos, přinese podporu pro spojení s cloudem

bluetooth_iphone.jpg
Nová verze bezdrátového komunikačního standardu přinese nakonec o něco více novinek, než se původně očekávalo. A oficiálně by měla vyjít ještě letos.

Bluetooth jakožto nástroj bezdrátové komunikace pro přenos dat na krátkou vzdálenost je již několik let součástí základní výbavy smartphonů či osobních počítačů. Nejaktuálnější 4.0 verze protokolu má praktický dosah až cca 30 metrů. Připravovaná 4.1 však dodá této maximální vzdálenosti nový rozměr, přinese s sebou totiž podporu pro nepřímé připojení do cloudových služeb. Bluetooth 4.1 si totiž klade za cíl prolomit závislost tzv. wearables zařízení na smartphoních aplikacích a datových přenosech.

Různé SportBand či jiné fitness trackery vyžadují dost často spojení s fitness programy prostřednictvím webových služeb. Aby však bylo možné zařízení a webovou službu propojit, musí být na cestě komunikace/spojení zařízení s plnohodnotným OS a řadou ovladačů, či speciální routery s dodaným softwarem. Bluetooth 4.1 však přinese možnost odeslat svá dat i z „hloupých“ zařízení, jako jsou běžné routery či set-top-boxy s podporou technologie Bluetooth, přičemž by se přijatá data sama přesměrovala na základní softwarové vrstvě přímo do cloudové služby. Specifika cílového cloudu se přenesou společně s daty právě skrze Bluetooth z koncového zařízení.

bluetooth-4.1.jpg

Využití není samozřejmě limitované pouze na kategorii komerčního sportovního příslušenství. Uplatnění nalezneme obecně ve vzdálené správě a monitoringu. Například ve zdravotnictví, kdy zachycená data mohou být odeslána přímo do cloudových služeb, které upozorní lékaře či rodinu v případě vyšších naměřených hodnot toho či onoho u pozorovaného člena rodiny. Stejně tak mohou být zařízení použita k regulaci osvětlení, odemknutí dveří či auta ze vzdálenějších míst bez nutnosti detekce přiblížení.

S Bluetooth 4.1 budou moci zařízení sloužit také jako rozbočovače, což rozšiřuje možnost mít najednou k sobě připojeno více zařízení naráz. Celková specifika byla dokončena loni v prosinci a skládají se ze dvou základních částí. První low-power část optimalizuje Bluetooth pro senzorová a nositelná zařízení, které vysílají nárazově malé balíčky informací. Právě 4.1 bude využívat inteligentnějšího načasování, což by mělo ve výsledku zlepšit životnost baterie. Stejně tak se zapracovala na funkčnosti ve spojení s LTE, aby nedocházelo ke vzájemnému rušení. Naproti tomu druhá část se vztahuje na kontinuální přenos dat při vyšších rychlostech, které jsou široce používány pro bezdrátové audio streamy aj.

Z pohledu notných aktualizačních změn je jistě dobrou zprávou, že přechod na Bluetooth 4.1 je spíše záležitostí softwarovou, hardwarové změny oproti 4.0 jsou minimální. 

Tagy: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bluetooth 4.1 by měl dorazit ještě letos, přinese podporu pro spojení s cloudem

Žádné komentáře.