CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bontonfilm drtí malá kina, bez podpory nepřežijí

Aneb jak výrobci kultury ničí kulturu (prosím, nechci diskutovat, nakolik jsou filmová "céčka" kulturou).

Je nejvyšší čas zrušit veškeré ochranářství a nechat působit konkurenci, tenhle "trh" je ze všech trhů na světě absolutně nejpokřivenější a svůj účel vůbec neplní. Nebo je tady socialistická možnost - místo ochrany "autorů" zavést ochranu spotřebitelů. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je prave pusobeni konkurence. Multiplexu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Monopolní dodavatel zdražuje natolik, že ohrožuje existenci svých zákazníků.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jak nekdo muze byt tak blby, ze si reze vetev na ktere sedi....
namisto podpory mini projekci chce asi vsechny nahnat do multi...
aneb kdo jinemu jamu kope, zbytecne se nadre....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

By som filmy od nich nepustal. Kto chce moc, nedostane nic. Aku pridanu hodnotu poskytuje Bontonfilm? Kino nech sa dohodne s inymi vlastnikmi aut. prav.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Potiz je v tom, ze u nas je jedina jina moznost promitat bez licence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možnosti jsou i jiné (na některé filmy poskytuje licenci třeba Národní filmový archiv), ale je nutné se smířit s tím, že to nebudou aktuální filmové hity, ale spíše menšinové žánry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všichni chtějí chodit do kin koukat se na staré filmy. Do kin se chodí zásadně na novinky. Na reprízu máme televizi.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Při dnešní produkci plné remaků, prequelů a sequelů by neměl být problém promítnout i původní film. Asi nevzdrží rotovat 3 neděle 5xdenně, ale léty ověřená klasika jako Vetřelec/Vetřelci, StarWars nebo BladeRunner by občas kinem proběhnout mohli. A v letňáku pustit oddychovku typu Back To The Future. Určitě bude lepší zážitek velké plátno než 50" TV.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No u 50" TV už bych si asi nestěžoval. :-)
Přiznávám, že bych se na starší pecky podíval rád, ale bohužel ceny nejsou nastaveny chytře. Je to stejné, jako když jdu v horku vypražený kolem stánku s pidikopečkem obvykle bohužel i hnusné zmrzliny za 24 korun.
To raději budu mít 15" FHD z půlmetrové vzdálenosti, 5.1 zvuk z průměrných repro, a jinak absolutní klid. A zážitek maximální. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, všichni ne. Ale to ani netvrdím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vysledek bude, ze misto pouhych 100 lidi navstivi kino 1 nebo 2. Mensinove zanry je mozne promitat tam, kde je hodne lidi, aby se naslo dost zajemcu o mensinovou vec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znám několik kin i na malých městech, které si dokázaly na menšinové dramaturgii docela udělat jméno, ale dlouhodobě to bohužel udržitelné není. Koneckonců i v Praze či Brně není návštěvnost artových kin nijak vysoká, pokud se nehraje nějaká vysloveně lahůdka. Sám jsem kdysi něco jako filmový klub na malém městě provozoval, takže mám v tomto směru jisté zkušenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne. A ted zacne Bontonfilm jecet, ze mala kina promitaji MKV 1080P ripy, pripadne DVD a BluRaye.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Problém malých kin je v hlavně v tom že trvá příliš dlouho než se ke slušnému filmu dostanou... nejdřív si ho exclusivně zajistí velká multikina a teprve pak mají šanci ta malá... jenže to už to buď všichni viděli v multikině nebo si to stáhly z internetu... zbytek pak prohlásí že dát 100,- za film je moc a počká si až to budou dávat v televizi zadarmo, a protože i to dnes netrvá 2roky jako dříve, nemusejí ani moc čekat.

Z mého pohledu je to celé blbost... doba se mění, je třeba se přizpůsobit a ne marně bojovat. Kultura... co je to za kulturu pro 5 lidí která z obce akorát vytahuje peníze. Digitalizace kin na vesnicích byl více méně krok vedle...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byť je pozice multiplexů extrémně silná, není problém ani pro malá kina zajistit si nové filmy hned po české premiéře. Digitalizace tomu právě dost pomohla, protože není problém připravit více kopií a není nutné čekat na to, až filmové pásy proběhnout multiplexy. Problém mají spíše nedigitální kina, zvláště když se některé filmy už na klasických pásech ani nedistribuují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento segment (distribuce filmu) je padly na hlavu - nejprve chteji po kinech milionove investice, protoze odmitaji nadale distribuovat kopie analogoveho filmu... a kdyz se to zdigitalizuje, tak nasadi pausal, aby to totalne dorazili.

Distributor mel na analogu alespon nejake naklady a kopie byly v omezenem poctu.. ale u digitalu? Vygenerovat vice klicu neni problem, nakopirovat vice medii oproti filmove kopii nestoji temer nic! Spis meli slevnit z distribucnich nakladu.. 50% v digitalni dobe je moc.

Ostatne pausalni minimum je videt i u zdravotniho pojisteni - namisto feroveho procenta se zavede demotivacni okradani.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bontonfilm hraje jeste podpasoveji. Prvně se musela digitalizovat i mala kina. Nu a nyni nasadil minimalni pujcovne s tim, ze ty penize ma jiste - komu by se chtelo zavrit rekonstruovane kino? V tom je jeho podraz - pocita s tim, ze ty kina proste nezavrou. Dostanou to z rozpoctu obce.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Bontonfilm prostě počítá s tím, že vytáhne prachy z obcí. Opravdu nejlepší by bylo ho bojkotovat, i když mu to moc neuškodí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade budes muset v tom kine poustet vlastni film z dovolene a videa z Youtube

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nabídka bude omezená, ale jediný distributor to naštěstí není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm.... tak ať ty kina zruší - who cares? Je to pořád lepší než aby je platil každej ze svých daní.

Současný filmy nemá smysl ani stahovat natož na ně chodit do kina. A tendence je klesající...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Kina tu byla jako projekce audiovizuálních děl v době, kdy nebyly televize. A protože nikdo dílo jinde vidět nemohl, tak se to distributorům moc líbilo. Symbolické je, že právě tyto doby distributorům chybí a stále se chovají, jako před sto lety, kdy mohli vyúčtovat každé oko, které se na film dívalo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dělám pro zábavu promítače v jednom kině a už takhle je kino šíleně prodělečnej podnik. Se divím, že to obce baví dotovat, ale lidi si to žádají, i když jich je méně a méně. O to tragikomičtější je pohled, když se Vám na Babovřesky sejde plné kino...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

POČÁTKY - jsme malé město a malé kino....z projektu ROP JIHOVÝCHOD jsme za 47 miliónů rekonstruovali a digitalizovali KINO....Musíme jej udržet minimálné 5 let - jinak vracíme peníze....PROBOHA, jak je máme udržet!!!! ???

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Chodit do kina

Byla to investice jako kazda jina, podminky dotace byly prece zname dopredu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale změna poplatků za promítání filmů nebyla.
Jako 50%? Vždyť to je lichva jako kráva!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha.
To snad není možný :-)

Dám Vám dobrou radu, tím se moc nikde nechlubte.

Jinak samozřejmě, je to finanční odpovědnost. Navrhoval bych všechny takto zodpovědné na 5-12 let zavřít. Škoda velkého rozsahu se tomu říká, řečí trestního práva.

Ale jinde to není lepší. Známý mi ukazoval fotky z moc krásného nevěstince z Holandska, který byl celý opravený z dotací EU na kulturu a sport. Měli tam pódium a holky dělaly jednou týdně amatérské divadlo, a každý den 5x kabaret a "balet". S tím sportem to bohužel zůstává nevysvětleno.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

asi šachy :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to typický socialismus, dojení dotací z obcí ve prospěch jedné organizace vykuků - dotačních vítězů. Bude to trvat, dokud lidé neřeknou dost. Bohužel to znamená zrušení všech !multikin. No a co ?
Technologie postoupila, FHD ripy v mkv se válejí všude, vysokorychlostní internet je za pár stovek měsíčně, do roka dvou se objeví UHD 4K TV 50" pod $800. Případně můžete zakoupit za cca 20kKč projektor a plátno domů.
Plus vícekanálový zvuk, a doufat za tolerantní sousedy.

A na ty dnešní slátaniny bych nešel do kina ani zadarmo. Nedávno jsme chtěli jít do letního kina, z nostalgie, a během týdne nebyl ani jeden film, který bych ty 2h vydržel bez lobotomie, i s lahví červeného, zapáleným doutníčkem a jídlem.
No možná jsem poněkud superkritický, ale když máte srovnání ... i stahovat zadarmo ta "veledíla" snad ani nemá smysl.

Dotovat místní kino s normální alá Bontonfilm produkcí z kulturního rozpočtu je poněkud absurdní, s kulturou to nemá nic společného. To už mohou začít pomalu dotovat i kolotočáře, herny a bordely :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zruseni multikin - no a co?

Vis co? Nebude zadny duvod natacet filmy, protoze trzby z kin jsou primarnim zdrojem zisku :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kina jsou zdroj zisku jen proto, protoze se tam distribujou filmy jako prvni. Zmen distribucni system, vyhod kina z teto rovnice a primarnim zdrojem zisku bude zase neco jineho. Ta poptavka od lidi ti jen tak nezmizi, i kdyz nebudou kina.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem zrušení !multikin. Exclamation Multikin. Jako NEGACE multikin. To znamená zrušení všech kin, které nejsou multikina. Myslel jsem, že jsme na ICT serveru.

Skoro se mi zdá, že distributoři by snad rušili malá kina i rádi, protože dostávají peníze už nějak jinak, a s tímhle je moc práce a moc velké náklady (které ovšem místo nich zaplatily obce z daní občanů). I v USA lidi přestali chodit do kina, protože je to moc drahé a filmy hloupé. A Netflix je laciný a všude.
Jo, dokonce i amíci stahují filmy ... :-)

A pokud nebudou natáčet každý rok novou Smrtonosnou užovku v pasti 7, Hvězdné války 23 - Vzpoura bezmozků, třicátý osmý remake Tří mušketýrů (kde bude d'Artangan v ramci genderismu holka a Athos utajený buzík, chystající comming-out) ?
No to bude neštěstí pro celý svět, co si proboha počneme ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V americe mají multiplexy a multiplexy.. A není to otázka posledních pár let, jsou tam i mnohem starší komplexy, které akorát majitelé digitalizovaly. Cenu mohou držet relativně dole díky staršímu vybavení (například starší sedačky, celkový stav budovy) a k tomu přidejte levný popkorn s automatem na máslo a sůl, čehož si dáte podle libosti a zdarma. Cola se prodává v obchodech v akci i za 3 koruny za plechovku, v kině je sice přirážka, ale stejně vás celý večer finančně nezruinuje. To se potom chodí jinak do kina :P

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

socialismus? ne to je ciry kapitalismus...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To je ale nějak vypečený druh kapitalismu. Kde zisk se získává z dotací obcí na kulturu.
Jojo, nedávno jsem slyšel kolegu z jiného oboru, který vysvětloval, že investice bez dotací se nevyplatí. Fakt čirý kapitalismus, jak z Olivera Twista (Dickense).

Máte to nějaké popletené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máte to trochu popletené. Naopak za socializmu by Bontonfilmu něco takového vůbec nedovolili. Hrabání peněz hlava nehlava je čirý projev kapitalizmu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na hrabání peněz z dotací nic kapitalistického není. Je to čirá socialistická lumpárna.

Možná jste chtěl použít slovní spojení "bezuzdné kořistění, zcela amorální", to by snad šlo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>> . i stahovat zadarmo ta "veledíla" snad ani nemá smysl.

Přesně.

Osobně nemám nic proti shlédnutí něčeho se skupinou kamarádů, ale kino už k tomu už dávno vhodné není.

- 3D, obvykle spíš na škodu, málokdy ku prospěchu, v kině si nemohu zvolit, co naservírují, to mám
- dabing, často průser ... pokud možno, preferuji originální zvuk a titulky (pro jazyky, kterým nerozumím)
- drtivě hlasitý zvuk, to aby člověk šel do kina se špuntama do uší, pak uslyší skoro normálně ... ne, tohle je o zdraví, trhněte si, zkrachujte, ode mne peníze nedostanete
- nepříjemní cizí lidé ... jak kdy, ale riziko otrapů je vždycky
- plátno příliš daleko, nebo příliš blízko, nebo ...
- nemožnost zapauzovat, nemožnost vrátit a vidět znovu záběr, nemožnost zpomalit, nemožnost se bavit o sledované scéně (prostě si sledované řádně užít s ostatními), nemožnost konzumovat dle chuti (kinový popcorn opravdu nedovedu považovat za stravitelný o ceně nemluvě) ...

Takže když už na něco koukat ve společnosti, tak raději u někoho doma se slušnou technikou. A tuzemská produkce to téměř jistě nebude.

Btw... poslední dobou jsem opět propadl knihám a díky za to. Internet je literatury plný a značná část dobrých věcí je volně a legálně k dispozici (a co není, se dá sehnat jinak, třeba koupit eBook). TV už roky nemám (i moje ZX Spectrum má VGA výstup) a nechybí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas se všemi důvody, rozepsal jste to přímo analyticky.

Kromě všech těch otravných věcí, co v kině jsou, mě vadí i ty, co tam nejsou, jako třeba popelník. A vysloveně mě vytáčí, že nemohu nikde najít ovladač a tu slátaninu na plátně přetočit. A Cate Blanchett si zastavit a prohlédnout pořádně.

Kromě toho, nehodlám už NIKDY za audiovizuální dílo platit, dokud budu muset platit vyděračské poplatky za prázdná média a papír. Vytočili mě během té ACTA akce a složil jsem krutohustou přísahu :-).

Když jsem před lety ještě do kina chodil, jelikož filmy ještě nebyly tak strašné jako teď, doma jsem neměl třímetrové plátno a projektor ve Full HD, tak jsem si stejně s sebou bral svůj Palm a na něm jsem si při otravných pasážích četl něco zajímavého. Byl tam super ereader PalmFiction. A měl jsem snad 20 tisíc knih v *.pdb. Dneska je toho ještě mnohem více, a hned po vydání, ve všech jazycích, čtečky mají integrované výkladové slovníky atd. Paráda.

Televizi jsem odhlásil a daroval, projektor je super, i to stahování plátna a tak. Promítání, zatemnění.
ZX Spektrum mám poctivé pravé gumové (ten zážitek z hraní Manic Minera, JetSetWillyho, ... je nepřekonatelný), TV výstup řeším digitalizačním bazmekem z PAL analogu do MPEG4 po USB :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak s timto nazorem nas bude asi dost hodne....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"drtivě hlasitý zvuk, to aby člověk šel do kina se špuntama do uší, pak uslyší skoro normálně "

V tom se liší kino od kina. Ve Zlíně honosné Golden Apple Cinema má puštěný zvuk tak, že rezonuje i obložení sálu. Je lepší chodit do starého Velkého kina, kde je zvuk naprosto skvěle nastaven a zážitek z filmu daleko lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moment - to, ze se jeden distributor snaží podmínkami a monopolním chováním přisát na obecní rozpočty je jedna věc. Neznamená to, že si má každý stahovat filmy domů a pouštět si je na PC/TV.

Kino je kino a dobrý film v kině se vyplatí navštívit. I pro mne, i když za lístky pro svou rodinu dám více než za BluRay disk.

Stahování filmů z netu je u nás legální, takže předběžný náhled (stažení nebo třeba na Youtube) je vhodný na rozlišení, zda jít či počkat na DVD nebo na TV vysílání, zda koupit či nekoupit. Jsou filmy, které jsem viděl z netu, pak jsme šli na ně do kina a nakonec koupil normální i pak BD verzi. U těch u mne o své peníze nepřijdou. Pokud je to blbý film, pak se na něj nedá dodívat ani zadarmo.

Nebojte, na Babovřesky mě do kina nikdo nedostane, ty nechci ani hledat na netu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dokud jsem neměl projektor a plátno (a zatemnění a příslušně upravený obývák), tak mě občas napadlo, jaké by to bylo vidět to na velkém plátně. Ale to mě už opustilo.

Navíc se mi zdá, že digitalizací distribuce a promítání kvalita obrazu velmi utrpěla, hlavně hloubkou barev a černé. Pamatuji 70mm filmy z analogového promítání, jaké to mělo fantastické odstíny nebo na noir filmy v černobílé. Pak jsem to po letech viděl v moderním kině a kouzlo bylo pryč - ty barvy tam už nebyly, protože barvy nebyly ani 10 bitů na kanál, případně šedí tam bylo méně než 16bit a z filmu byla černá jeskyně, případně bílá jeskyně. Pak přišla ACTA a já jsem přestal na protest do kina chodit. A kupovat audiovizuální díla na těch plackách (DVD, BD).

Platíme všichni jak ovce neustále protiprávní poplatky za autorská práva kohosi, i když si na DVD vypalujeme vlastní fotky a datové archívy. Takže dokud to bude trvat, neuvidí ode mě ani floka.

Je to podobné jako při editaci fotografií - na černobílou Vám nestačí ani profi 10bit/kanál (30 bit celkem) EIZO monitor, musíte mít speciální černobílý 16 nebo dokonce 20 bitů, co se používá v nemocnicích na rentgenologii. Jinak to pak nestojí za nic. Protože tiskárna (speciální na čb fotky) to přenese a oko to pozná (rozdílově třeba v plynulých jasových přechodech).

Přes to všechno řvaní studií a distributorů, zisky z vydávání filmů neustále stoupají. Protože osmaží tím více ty, co to stále ještě platí. Z každého navíc dostanou peníze několikrát - kazeta, DVD, BD ... 4K nosič ...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A oficiální BD či DVD bych si nikdy nekoupil ještě z důvodu té příšerné buzerace na začátku, jak tam každému vyhrožují kriminálem několik minut a na "značkovém" předraženém přehrávači (se všemi těmi podvodnými nálepkami a certifikacemi) to nejde přetočit. Leda že si ten bazmek cracknete (což je trestný čin, jak Vás nezapomenou roztomile upozornit v návodu).
Někdy na BD/DVD následují úžasné reklamy na další veledíla a teprve po 10-ti či 20-ti minutách utrpení začíná film. Ovšem když sledování přerušíte, očistec začíná nanovo.

Připadá mi to úchylné, za něco takového ještě platit. Kouknu na netu, co vyšlo, počkám týden a zadám název do vyhledávacích skriptů, počkám pár dní a většinou to pak mám na serveru v BD-RIP kvalitě, bez těch úvodních příšerností. S několikery titulky, dabingy atd.
Dneska už lidi ripovat většinou umí a kvalita je nekompromisní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, kino je i centrum schůzek, když pozvu holku domů na megapecku, tak riskuju megapecku do obličeje :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Stahování filmů to už dnes nefrčí dnes se rovnou stremuje najdete vhodný odkaz a koukáte na film kdo by se stím stahoval :) A voni si tu dinosouři hází klacky pod nohy jak typické!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pokud zanikne 50% kin nebude to mit negativni dopad na celkove prijmy Bonton filmu?
Z meho pohledu je to silne kontraproduktivni.
Ja osobne vidim budoucnost v privatnich klubech. To co chci rict je ze tady nastava jakysi posun z verejne urovne do privatni.

Ale treba se pletu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Spíš doba pokročila natolik, že doma máme za pár korun FHD a 5.1, a můžeme se na smradlavé kino s protivnými rušícími lidmi a jehlami s aids v sedačkách vyprdnout. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ma vubec cenu ta mala kina vydrzovat? Technika je dnes uplne jinde, kazdy ma doma DVD nebo pocitac a mala kina jsou vetsinou takova, jaka se pred X lety postavila, cili v zoufalem stavu. Takze to bude dalsi vec, ktera bere penize z obecniho rozpoctu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina kin digitalizovala a filmy se promítají v rozlišení 2K, případně 4K (ale není obsah). Kdo nedigitalizoval s podporou peněz z EU, státu, obcí, tak dneska nemá co promítat, jelikož kopie filmů jsou již pouze digitálně. Takže i malá kina maji srovnatelnou techniku jako multiplexy. Třeba se kluci z CDR nějakého článku o kino technice chytnou ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem promitaci zarizeni, ale treba nepohodlne sedacky, nizka teplota v sale v zime, chybejici obcerstveni, atd.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v tomto naprostá většina menších kin nemůže multiplexům konkurovat. Ani u nás v kině tomu není jinak :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No prave. Jedinou moznosti by bylo udelat CELKOVOU rekonstrukci a doufat, ze tam zas zacnou lidi chodit. Otazka je, kolik by jich bylo. A je jasne, ze by se ty penize nikdy nevratily, vzhledem k malemu poctu obyvatel v obci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmmmm tak do kina jsme prestal jiz temer chodit.

Muze zato nejen pohodlne sledovani z pohodli doma ale zejmena naprosto tragicka kvalita MULTIPLEXU.
ANo multiplexy byli posledni kapkou
- zvuk obvykle extremne reve, repracky to nezvladaji a po nejake dobe jiz trvale rezonuji. Maji sice MEGAPROSTOROVY zvuk ale vsechno je tak mizerne nastaveno ze jsem spis rad kdyz NEOHLUCHNU a je slyset alespon STEREO.
- mnoho multiplexu ma nejake silene podradne projektory, z kterych obraz blika. Toto jsem v obycejnych kinech nikdy nepozoroval.

Zajimave ze tyto problemy jsem vetsinov nepozoroval v klasickych kinech a ani minulorocnou dovolenu v kinech Danska a Nemecka.

Takze kdyz v Praze do kina tak radeji do nejakeho klasickeho kina . . .. . Pouze nedokazu pochopit ze to vyhovuje dnesne konzumni mladezi . . . . ale cemu se divit kdyz jim take chuti i u Mac hnusa. Draho a hnusne zaklad moderni doby.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1

"Takze kdyz v Praze do kina tak radeji do nejakeho klasickeho kina"

Doporučte prosím taková, kde si člověk nezničí sluch. Nebo alespoň varujte před těmi řvouny. Děkuji. (otázka nechť směřuje k širšímu plénu čtenářů)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Světozor, Lucerna, Evald, Atlas, Oko, Aero... Prakticky cokoliv co není multiplex a lidé tam své práci aspoň trochu rozumí a dělají ji s láskou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Randívávali jsme v Aeru (testovával jsem nápadnice na vybraných 'hlavobolech' :) ) a Lucerně. Mám dojem, že později i v Evaldu(ovi?). Ale mé informace jsou několik desítek let zaprášené, a tak jsem potřeboval jejich aktualizaci. :) Mockráte děkuji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V Aeru jsem už nějaký pátek nebyl, ale měli tam skvěle nastavenou zvukovou aparaturu, typoval bych že s minimální kompresí dynamiky, takže hlučné byly jen ty věci co hlučné bývají (výstřel z pistole atp.). Oko mělo lehce "nakřáplý" zvuk.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vám také děkuji! Někdy na podzim si k nim možná (=snad) zajdeme otlačit zadnice. :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Špatný obraz je obvyklý problém českých multiplexů. Lampy v projektorech obvykle nastavují na nižší výkon než je optimální, aby déle vydržely a méně žraly energie. Což je problém u 3D, kde je naopak vyžadován vyšší světelný tok protože 3D brýle pohlcují až 20 % světla. Prostě snižování nákladů a honba za ziskem. Ale nemyslím si, že je to ve světě lepší - na nekvalitní obraz v kinech v USA si stěžoval i Robert Ebert.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že za nastavení lampy může kino (vlastní zkušenost). Instalace projektorů dělá z 90% společnost AV Media, která si i určuje, jak má být lampa "optimálně" nastavena. Kina ani nemají možnost tyto parametry měnit, protože nemají přístup do servisních menu projektorů...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si ale z diskuzí s promítačem kina, v místě, kde jsem dříve bydlel, že se výkon projektoru dal přizpůsobovat a pro 3D filmy se měl někde nastavovat o něco vyšší světelný tok. Také v tom ale hrála roli odraznosti plátna (snad nějaké stříbrná vlákna či co, už je to dlouho a googlovat to nechci). Subjektivně musím říct, že se mi tam 3D obraz zdál výrazně lepší než v Praze v CC i CS. Možná mají multiplexy jiná plátna, neznám přesně technická řešení.

To mnou ten výše uvedený komentář R.Eberta a některé další texty o situaci v USA potvrzují, že (americká) kina skutečně šetří tím, že lampy při 3D filmech nejedenou tak, jak by měly. Předpokládal jsem tedy, že to v ČR bude v multiplexech stejné. Koneckonců, s ohledem na znalost české povahy bych odhadl, že se manažer kina s technikem vždy můžou domluvit, jaké to "optimální" nastavení má být. Ale třeba se pletu. Nicméně se asi shodneme, že nějaký problém tu je.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Multi je skoro ve všem nevšední zážitek.
:-)

Vzpomínám na 70mm kina na Václaváku, Lucerna a Blaník to tuším byly, ještě jsem zažil, když se v kině kouřilo a sedačka měla v opěradle integrovaný popelník. A chodila tam během promítání prodavačka s cigárama, žvýkačkama a bonbonama.

V předsálí byl bar a živá muzika (bar tam je pořád, kapela degradovala na náladové piano).
Aero je pořád stejně dobré, ba snad lepší než bývalo.
Do letňáku jsme si kdysi nosili lihový vařič a vyráběli svařák sami, bylo to řádově levnější než to kupovat tam a bez fronty.

Ale to o té zkažené mládeži se psalo už za Gaia Ceasara. A to už je nějaký ten pátek, od té doby je to mnohem horší !
:-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na Václaváku bylo 70mm kino Alfa... Už si nevzpomínám, že by se tam kouřilo, nicméně dodnes vzpomínám na film Blízká setkání třetího druhu, který jsem tam jako puberťák viděl snad patnáctkrát... Kino mělo vynikající zvuk (dnešní multiplexy s přeřvanými reproduktory pochybné kvality se mohou jít zahrabat), fantasticky kvalitní obraz (kdosi tady už zmiňoval ty barvy, konkrétně naprosto plynulé barevné přechody, například u večerní stmívající se oblohy). Není to tak dlouho, co jsem si koupil BR zrovna s tímto filmem, a i když mám velmi kvalitní 65" plazmu a dost dobré reprosoustavy, na tehdejší kvalitu projekce a ozvučení se to nechytalo.
To, co ale dnes předvádí většina multikin, je tragédie, proti nim mám doma o třídu lepší obraz (o zvuku nemluvě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1 v Praze je holt klika, že se artová kina jakž takž drží. Na vesnici a maloměstě mají smůlu.

Dost mě štve digitalizace IMAXu, protože IMAXové dokumenty bývaly obrazově fantastické (Space station byl pro mne onehdá dokonalý zážitek), holt detail a skutečné 3D ze dvou 70 mm filmů jsou digitálu zatím absolutně nedostupné. Teď se tam na digitálním projektoru protáčí aktuální "pecky" a na klasické ajmaxovky nějak není prostor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře pamatuji, ta na klasické imax filmy už v Praze snad ani není projektor...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? No tak to je smutný "konec legendy". Ten digitální projektor má dost mizerné rozlišení (na tak velké plátno) a min do třetiny hlediště jsou jasně, a pro mne rušivě, vidět jednotlivé pixely.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Buďto na FIX (my si rozhodneme výši vstupného) nebo NA PROCENTA a ať si určí ZA KOLIK bude vstupné.
BIOSCOP to takto malým kinům dělá standardně. (Však na Lidicích jsme si tenktát kvůli jejich FIXU namastili pupek! - bylo to příjemné!) A ne když se nevybere kolik chceme, tak dáte 2.500 korun! A když se vybere hodně tak pěkně dejte 50%. To je vyšší stupeň drzosti.
A CO MY KYNA MUSÍME JEŠTĚ VŠECHNO PLATIT a máme na hrbu:
1. Mzdy - promítač, biletář a uklizečka
2. Energie - jaro - léto - podzim - zima - koho to zajímá
3. Čistící prostředky a toaletní papír
4. Revize projektorů a spotřebičů v promítací kabině
5. Školení zaměstnanců PO BOZP
6. Školení promítačů
7. Voda - toalety
8. Někdo nájem
9. Někdo DPH
10. Poštovné za posílání filmů
8% OSA + DPH - staráme se MY
1% UFD - staráme se MY
A CO TY NERVY, když nevíte kam odeslat drive (Warner) nebo Vám nepřijde a naháníte jej...mohli bychom se takto sáhodlouze rozepisovat....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle nahradni program? Divadelko pro deti, jazzove seance, vazna hudba atd?
.
Nema smysl horekovat nad monopolnim chovanim distributoru. Tady se nejedna o nezbytne potraviny, ani o dopravu, ale o prachobycejnou zabavu.
.
Pokud zajem lidi neni takovy, aby to kina uzivilo, tak je to nejlepsi zavrit.. O zadnou tragedii se nejedna. Nez dat penize za kino, tak radeji je dat za navstevu plaveckeho bazenu, kulecnik, bowling atd. Jen at se lidi bavi sami navzajem, nez jenom pasivne cucet na platno..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To si delaj srandu ty obce, bych jim ty prachy sebral, kdyz za ne muzou dotovat kina!!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obce dotují spoustu věcí a náklady na provoz kina nejsou obvykle ta největší položka v rozpočtu. Pokud se vám to nelíbí, můžete se obrátit na radu/zastupitelstvo a požadovat změnu. Dovedu si představit, že spoustu lidí se zase může rozčilovat, proč obec dotuje fotbalisty, muzeum, knihovnu, včelaře...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Obce se timto zpusobem snazi byt prijemnym a atraktivnim mistem pro zivot obyvatel. Zdrojem pro takove dotace jsou nase dane. Je na case, aby sis sel vycistit zuby a tahnul spat....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bonton je normální vykuk, na jedné straně se snaží (socialisticky) dojit dotace, na druhé straně nebere (kapitalisticky) ohled na slabší kina. A celý článek je jen o Bontounu, takže:

kina obecně rozhodně NERUŠIT, není to jen o filmech, je to stejné kulturní místo se stejnou funkcí jako je divadlo, opera, koncerty apod. Jde o to, že při tom nejsme sami, je to o společnosti. Nebo už vážně všichni chcete vstřebávat kulturu pouze doma sami? Tohle dělá jen mizantrop...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.