CDR.cz - Vybráno z IT

CES 2014: Dva levné minipočítače Zotac ZBOX Nano s Androidem či s Ubuntu

Zotac ARM Freescale Nano - img1
Asijský výrobce Zotac ukázal v Las Vegas několik nových minipočítačů, včetně těchto dvou levných a na linuxu postavených strojů řady ZBOX Nano. Pohání je čtyřjádrový ARM procesor a jejich cenovka se pohybuje kolem třech tisíc korun.

Početná řada minipočítačů ZBOX Nano od Zotacu se nyní rozrostla o dva nové členy, tentokrát se čtyřjádrovým ARM procesorem Freescale i.MX6 a linuxovým open-source systémem pod kapotou. V podstatě se jedná o dva hardwarově stejné počítače s rozdílným systémem, kdy máme na výběr buďto operační systém Android 4.2 nebo oblíbený desktopový systém Ubuntu verze 12.04. Oba stroje byly představeny na již končícím veletrhu CES v Las Vegas a vzhledově nijak nevybočují z celé řady.

Zotac ARM Freescale ZBOX Nano - img4Zotac ARM Freescale ZBOX Nano - img5

Čtyřjádrový procesor Freescale i.MX6 je taktovaný na frekvenci 1 GHz a grafické výpočty zpracovává IP Core grafika od Vivante. U obou počítačů nalezneme 1GB operační paměť a interní flashové úložiště s kapacitou 8 GB. To je pak rozšiřitelné paměťovou SD kartou nebo 2,5“ HDD či SSD diskem, na který je zde výrobce připravil volný slot.

Hardwarově tak nejsou počítače žádnými nabušenými stroji, snadno by si ale měly poradit se streamovaným FullHD videem na televizní obrazovce, případně i s náročnějšími aplikacemi pro desktopové Ubuntu. Výrobce představil na CESu i výkonnější počítač ZBOX Nano ID67 s procesorem Intel Core i3, HD grafikou a 4GB RAM. Pro herní fanoušky pak připravil novou herní konzoli ZBOX Steam Machine.

Zotac ARM Freescale Nano - img2Zotac ARM Freescale ZBOX Nano - img1

Konektorové výbavě těchto linuxových ZBOXů kraluje čtveřice USB 2.0, grafický výstup HDMI, gigabitová ethernetová zdířka a potěšit může také konektor pro externí anténku Wi-Fi v případě jejího slabého signálu. Hodí se ještě poznamenat, že pokud při koupi zvolíme variantu s Androidem, očekávejme jeho postarší verzi 4.0, která by měla ale později dostat novou aktualizaci na novější 4.2 Jelly Bean.

O dostupnosti minipočítačů Freescale ZBOX Nano v Evropě takřka žádná slova nepadla, americký kontinent je očekává ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Stávající modely řady ZBOX Nano jsou ale k mání i na tuzemském trhu a dá se tedy předpokládat, že se dočkáme i těchto novým kousků s linuxem a ARMem pod kapotou. Mnoho slov bohužel nepadlo ani o jejich samotné ceně. Na veletrhu se ale šuškalo o maximální hranici 150 dolarů (něco málo přes tři tisíce korun), což by jejich hardwarové výbavě odpovídalo.

Tagy: 
Zdroje: 

1 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2014: Dva levné minipočítače Zotac ZBOX Nano s Androidem či s Ubuntu

Žádné komentáře.