CDR.cz - Vybráno z IT

Český software pomáhá Ukrajině ve válce s Ruskem, informuje o přesunu vojáků

Válka na Ukrajině již trvá rok a možnou novinkou je i zpráva, že ukrajinská armáda využívá mimo jiné i software od české společnosti Compelson Trade, s.r.o. Tato společnost se specializuje na sofistikované získávání dat, díky kterým má poměrně přesné informace o přesunu ruských vojáků a ozbrojených sil.

Zdroj: Shutterstock

Software, který ukrajinská armáda využívá se jmenuje MOBILedit Forensic a společnost Compelson ho zdarma nabídla ukrajinské armádě k užívání zdarma po dobu jednoho roku, a to obratem poté, co Ruská federace napadla Ukrajinu. K těmto zprávám se vyjádřil přímo zakladatel společnosti Compelson, Dušan Kožušník. 

Společnost Compelson poskytla více než 50 licencí a sám zakladatel, Dušan Kožušník, dodává, že se jeho společnost od počátku věnuje boji proti zločinu, a proto považoval za svoji povinnost pomoci Ukrajině. Mimo tyto licence nabídl Kužušník i kompletní školení pro práci s jeho softwarem a po celou dobu poskytuje i plnou podporu.

Zdroj: Shutterstock

Na oficiálních stránkách společnosti je MOBILedit Forensic popisován jako profesionální řešení, které dokáže získat z mobilních telefonů maximu dat, a to včetně smazaných. Tento nástroj dokáže získat data o proběhlých hovorech, zaslaných zprávách nebo umí analyzovat obsah fotografií umístěných v zařízení.

Software je natolik sofistikovaný, že dokáže zjistit, zda byla fotografie stažena z internetu nebo pořízena mobilním telefonem. Vývojáři společnosti Compelson navíc rozšířili funkcionalitu a jejich aplikace nově umí nejenom detekovat objekty na fotografiích, ale také konkrétní zbraňové systémy.

Zdroje: 

Novinky.cz

Diskuse ke článku Český software pomáhá Ukrajině ve válce s Ruskem, informuje o přesunu vojáků

Žádné komentáře.