CDR.cz - Vybráno z IT

Čína přivedla na svět první geneticky modifikované děti. Mají být imunní na HIV

Che Ťien-Kchuej z čínské univerzity Šen-Čen provedl morálně kontroverzní a eticky diskutabilní experiment. Geneticky totiž upravil embryo, z něhož se narodily dvojčata s pozměněnou DNA ve všech buňkách v těle.

Čína překvapila dalším vědeckým úspěchem. Podle dostupných údajů se v říjnu údajně povedlo čínským vědcům přivést na svět první geneticky modifikované děti. Potvrdí-li se tato informace, jedná se o naprosto první zásah člověka do jeho dědičné informace, která se zároveň bude dál přenášet do dalších generací.

První narozené děti s geneticky zmutovanou dědičnou informací jsou zřejmě dívky dvojčata. Mutace spočívala v tom, že obdržela část genu, kterou někteří lidé mají v těle zcela přirozeně a která zároveň brání onemocnět nositeli tohoto genu zákeřnou nemocí AIDS. Důsledky úpravy tohoto genu však nejsou, a v tomto stadiu výzkumu ani nemohou být, známy.

Za celým revolučním projektem stojí Che Ťien-Kchuej z čínské univerzity Šen-Čen. Pokusil se pomocí CRISPR, technologie k molekulární editaci DNA, pozměnit dědičnou informaci u sedmi zárodků z umělého oplodnění. Přežilo však pouze jedno vajíčko.

Kritici tohoto experimentu na druhou stranu zdůrazňují jeho morální a etickou neospravedlnitelnost. Připouští, že v minulosti se již dělaly pokusy s lidskou DNA, ale dodávají, že vždy šlo o úpravy konkrétních tělesných buněk a vyléčení jedné nemoci. Tato úprava se však nepřenášela dál na celé množství budoucích generací, ale zanikla spolu s nositelem. 

V novém čínském experimentu se díky úpravě DNA u člověka ve stadiu embrya projeví úprava ve všech buňkách v celém těle. U nás by tento experiment byl přímo proti zákonu a vědci, který by něco takového provedl, by hrozilo vězení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Čína přivedla na svět první geneticky modifikované děti. Mají být imunní na HIV

Úterý, 8 Leden 2019 - 10:04 | Pink | Tak pro mladé, najděte si v knihovně vašich...
Středa, 28 Listopad 2018 - 17:40 | copperx | jo jasně zmněna dna povede k valce :) jak vtipné...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 17:29 | David Foltyn | http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Eugenics_Wars...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 11:01 | Mat Rio | Tyto úpravy můžou lidstvo zahubit, anebo to taky...

Zobrazit diskusi